Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, October 29, 2010

Lepas sorang.. sorang ~~~

diariku,

dah sekarang musim penyakit datang dan pergi kan.. before2 ni lin dok baca blog kawan2 yg anak2 tak sehat la.. sakit la.. demam semua.. kali ni kena kat batang hidung lin sendiri.. aduhhh.. risau hati di buat nya..

.........senyuman Adini yg mama selalu rindu kan.....


Anak dara lin si Adini tu, dah 3-4 hari demam.. kdg2 ok pulak.. jap tu, panas pulak ... bila on PCM (paracetamol=ubat demam) , suhu dia mcm ok.. tapi, bila kesan ubat tu dah habes, naik balik suhu nya..

Bila dah panas sangat, terpaksa la lin masukkan ubat punggung 'Voltaren' yg memang lin ada simpan kat rumah.. tapi, kalau under control, lin bagi PCM oren tu je.. tadi lin beli kan air kelapa.. tapi Adini refused nak minum.. hmmm.. macamana ni , dik..? risau mama~ malam2 dok raba badan dia je.. lap2 ngan towel lembap tu.. takut panas tinggi sgt, bahaya kan! ada sekali malam tu, lin terjaga, and lin try raba Adini.. lin rasa sejuk je badan dia and tiba2 dia tergolek bulat je, macam tak rasa org pegang dia .. ! terduduk lin, takut dah, pikir yg bukan2! korang paham kan.. nak nangis pun ada! Tapi, Alhamdulillah.. tak de pape.. perasaan lin je..

Lin tengok gusi2 dia merah2.. macam bengkak jugak.. nak tumbuh gigi lagi ke..? tapi takkan semua gusi bengkak pulak.. bila gosok kan gigi dia masa mandi, dia nangis2 cakap sakit.. kesian pulak lin tengok.. tapi, yang buat lin cool sikit, sebab even Adini demam, tapi dia still aktif.. kalau abg didi balik skolah, boleh je dia main2 ngan abg dia macam slalu.. cuma dia kurang makan and kurang jugak mintak susu! wawawa sedih la jugak.. sebab anak2 lin dah la halus je saiz nya.. kalau tak makan nasi, konfom la lagi halus :( selalu nya, kalau sehari, Adini minum 7oz susu, 6-8 kali sehari... tapi, kalau dia demam ni, baru 4 botol je dari pagi tadi.. tu pun, yg malam ni tak habes.. ada lagi suku ni haa... :(:(:( adik..... makan la adik.....

And acara wajib bila anak demam ialah, melayan dia merengek2 kan.. memang sgt penat.. duduk tak kena.. dukung tak kena.. baring tak kena.. serba serbi la tak kena.. tapi, kena la sabar byk2 kan.. yang pelik nya, bila abg didi dah balik skolah, elok pulak perangai adik nya.. tak de la menempel 24 jam kat mama.. kalau lin suap didi makan, nak la jugak Adini makan 5-6 suap.. sikit je makan nye :( lin tengok perut anak dara lin tu dah leper je.. sedih tau ~

And sebab hari ni suami lin nite shift, kami bawa la Adini jumpa doctor.. kalau papa dia keje siang, lin gi sorang je slalu nya.. biasa la kan.. tapi, sebab dah lama rasa nya demam Adini ni, kena la jumpa doctor.. lin risau tgk gusi dia merah2 tu.. macam bengkak jugak..

Dan ye... doctor nampak ulser yg kecil2 di gusi nya.. and ada satu ulser kat tepi bibir my lil princess ini.. baru je nak jadi ulser nya ni.. kesian nya anak mama.. sebab tu la dia kurang susu and makan.. :( doctor kata, may be ulser tu disebab kan high fever Adini.. dia ada bagi antibiotic Zitromax.. tak tahu la nak bagi ke tak kat Adini.. sebab lebih baik her antibodi yang lawan penyakit2 tu kan.. tengok la esok Adini mcmana.. kalau she's better, tak de la lin bagi Zitromax tu.. if sama je condition nya, may be kena bagi kot.. nanti lambat baik, and Adini refused nak makan or minum susu, jadi kes lain pulak anak lin kan.. Doakan Adini cepat sembuh ye , aunty2 semua.. ~

And semalam didi balik sekolah, lin nampak dia blow hidung dia.. lin tanya kenapa, didi cakap, tak de pape.. ye la tu.. nak start kena flu la tu.. ni lagi satu.. dah dia kat skolah kan.. tak bole nak elak la , unless anak2 ni bila tak sehat, parents 'cutikan' kejap, sampai anak masing2 sembuh.. tak de la berjangkit kat budak lain.. tapi, kalau lama sgt, takkan boleh parents tu nak amik cuti lelama kan.. haiii la.. dilema kita dibuat nya..

......anak bujang lin yg penuh dedikasi pada bonda nya..... thanx nyawa mama~


And didi pun lin bagi scott emulsion lebih sikit 2 hari ni.. sebab nak bagi flu dia ok.. tak de la teruk sgt flu didi tu, tapi, sebelom meleleh2 sememeh je, baik lin protect dulu.. huhu~ dah kena nanti, susah nak baik.. ni borak mama and anak nye ye -->

mama : didi dah kena flu ni.. kat skolah ada kawan yg demam ke.. ada yg flu ke..?
didi : Ada, Afiq lah.. vanessa lah.. batuk sampai muntah..
mama : alahai, ye ke.. ok, didi dengar mama cakap ni.. esok didi skool, jgn dekat2 sgt ngan afiq eh.. dont go near kawan2 yg batuk tu.. nanti didi pulak kena sakit..
didi : ala mama ni..... tak baik tau main tak kawan..tak kawan.. papa cakap, kena kawan semua.. semua tu kawan didi..... -->> sambil terjuih2 bibir nak menegakkan kebenaran nih! <<--

aduhai anakku.. kalau lah didi faham.. huhu~ dah nama nya budak2 kan.. mana nak pilih2 kawan ni.. lagi2 dah setengah hari dok sama2.. main and blaja sama2.. hehehe

Yang paling sadis ialah... Lin sendiri ! tadi pagi and tengahari tak de pape pun... tapi masa nak siapkan makan suami lin before dia gi keje petang tadi, dada ni rasa sebu sgt2! tahu tak sebu dada tu.. ala~ rasa macam masuk angin tu la.. lin memang ada gastrik.. dah lama , since sekolah rendah.. pedih nya.. cepat2 makan ubat and sapu minyak panas kat dada ni ha...

suami lin dah risau nak gi keje.. dia nak hantar lin gi rumah mak je.. tapi lin rasa elok lin lepak , rehat2 kat rumah je.. lagipun, kedua2 anak lin belum pulih sepenuh nya..esp si Adini.. yang membuat lin sayu hati and terharu ialah, anak bujang lin ni, siap tolong lin sapu minyak kat perut mama dia -->> sejuk perut buncit mama mengandung :P <<-- siap suruh mama minum susu sebab tadi papa pesan kat didi, suruh mama minum susu.. huhu~ selagi tak minum susu, selagi tu la bising mulut didi macam pak murai~ hehe

Didi la tolong jaga adik dia masa lin terbaring je tadi.. nasib baik adini memahami, mama nya sakit perut! then, Adini pun sama2 baring ngan mama, and terus tertido..... harap2 nya esok Adini makin sehat ye sayang...

Mama nak dedicate ni untuk didi, for being so caring and loving to mama....

Mama love u so much , son!

p/s : gambo mama pinjam kat en goog ye.. ;)

6 comments:

[-suziey-] said...

ala siannya dini..huhu..klu ank demam mmg xkeruan la..lin sentiasa basahkan kepala dia ngn air..biar sejuk air meresap masuk n ilangkan panas dlm..panas dlm ni bahaya tkt kena tarik..pastu tido tu xyah pakai bju klu bole..jgn selubung..bahaya nnti panas xkuar..hope dini cpt sembuh ye syg..

ish didi pn kena flu..tp clever btl la yek..dh big boy :)

MAMASYAZA said...

cuacasekrg ni agaknya, anak2 akak pun baru je lega, harap tak selalu berulang, risau kita dibuatnya
semoga anak2 lin cepat sembuh

Zaidah said...

keadaan tak menentu sekejap panas..tetiba hujan...sekarang nie ade jerebu lagi....so sabar ajelah...rajin2 makan ubat yer dini..

Liza said...

kesiannya dia.. Adam pun sama la... duk kat nursery reramai, susah.. Bila dah baik sket, kawan2 demam, berjangkit balik.. huhu..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

alololo..sweet lah anak bujang awak ni lin..

sian kat adini..mcmtu lah jadi kat sara aritu..taknak makan minum sbb ade ulser dlm mulut..mmg badan die panas pun..aiseh..ibu nye yg gelabah bangun malam2 check suhu..risau kan bila anak demam? ayahnye elok je berdengkur..huhuhu..
ape2 pun, harap adini cepat sembuh ye? :)

lin, pasal biskut tu lin nak yg mana? bape jenis? sy ok je anta ke kelana jaya tu..xjauh pun dr opis.. :) email sy eh senang sket.. ain.rusli@gmail.com

..::daria::.. said...

bahagianya ada anak2 yang sweet + loveable mcm anak2 lin..:)

tadi baca blog liza..hadif pun x sihat..siannya la..semoga lin sefamily cepat2 sihat ye..aminn

Related Posts with Thumbnails