Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Tuesday, November 2, 2010

Kenduri doa selamat untuk mak dan ayah ~

diariku,

agak lama lin menyepi kan.. lin busy sikit la.. dengan anak2 tak sihat hari tu.. Alhamdulillah, Adini was fully recovered.. cuma didi pulak yang masih batuk2 lagi.. lagipun, sekarang ni cuaca amat lah sejuk nya kat utara ni.. dari hari sabtu lepas, hujan turun non-stop! kalau stop pun, kejap je.. then hujan balik.. agak nya dah hujung tahun sama kan.. nak masuk musim tengkujuh la ni.. harap2 anak2 lin tak sakit demam teruk2 sgt lah ye..

And lin sekarang tengah sibuk tolong mak ayah lin buat persiapan akhir diorg yg bakal menunaikan haji pada tahun ni.. Alhamdulillah, dapat jugak mak ayah lin gi haji tahun ni.. diorg memang lah berharap sangat nak pegi.. actually, kuota mak ayah lin untuk ke mekah tahun depan.. tapi , sbb diorg rindu sangat dengan kota mekah sejak balik umrah 2008, dah tak saba2 nak pegi..

Bermula awal tahun ni, mak ayah lin start buat rayuan kat tabung haji, mohon nak ke mekah tahun ni.. lin la yang karang surat rayuan tu.. hehehe and masa ayah lin sakit hari tu, dapat surat tabung haji, mak ayah lin dalam senarai jemaah 'stand by' untuk tahun ni... punya lah lama menunggu and mengharap, akhir nya 3 hari sebelom kami ke bukit merah baru ni, baru lah mak ayah lin terima panggilan, mengesahkan diorg berpeluang menunaikan haji pada tahun ni..

Disebab kan mak ayah lin jemaah stand by, mana ada kekosongan, tabung haji akan masukkan je nama diorang.. So, mak ayah lin akan berangkat ke Mekah pada 4hb November 2010, dan daftar masuk di kompleks tabung haji kelana jaya..

Actually, ayah apply nak terbang dari Bayan Lepas je.. tapi, dah rezki nya tertulis untuk naik kat KL, so lin and adik2 lin akan berangkat ke KL 4 hb ni, dalam pukul 9 pagi macam tu.. kenapa tak pegi a day early..?? sebabnya mak lin berhajat nak pergi mekah dari rumah dia sendiri.. so, kita ni anak, ikut kan je lah kan.. bukan susah pun.. :) lagipun, mak ayah lin kena check in kat kelana jaya pukul 9.30 malam.. insyaAllah , sempat sampai.. :)

So, sebab dapat tahu ni pun, dah agak lambat... so persiapan nya harus dibuat dgn kadar yg amat segera la kan.. tapi, check up kesihatan and all vaccination smua mak ayah lin dah amik awal2, masa tersenarai sebagai jemaah stand by tu .. And barang2 pun ada lagi , semua elok2 lagi, diorg pakai masa gi umrah tahun 2008 dulu.. nak tambah sikit2 je.. basuh balik yang ada and wajib lah digosokkan oleh anakanda nya ni.. angah sebagai tukang jahit, nak alter baju .. jubah .. jahit butang ke apa.. lin bahagian iron and susun2 dalam beg.. memang sayu ~~~

And sebagai mensyukuri rezki yang ada ni, kami mengadakan kenduri doa selamat untuk mak ayah dan keluarga seluruh nya, sempena keberangkatan mak ayah lin sebagai tetamu Allah pada tahun ni.. majlis berlangsung pada hari Sabtu lepas.. bacaan yassin dan doa diketuai imam masjid qariah sini beserta teman2 dan jiran tetangga mak ayah lin.. Alhamdulillah, ramai betul orang datang.. even hujan sekejap2.. makanan pun sangat sedap, ramai yang memuji dan yang penting -- >> cukup untuk semua... :)

Kitorang tak masak pun.. pakai catering je.. start dari pukul 12 noon .. sampai lah ke malam , orang datang melawat mak ayah lin.. bukan lin nak cakap mak ayah lin baik sangat.. tapi, itulah hakikat nya.. mak ayah lin orang yg amat disenangi org sekeliling nya.. may be sebab mak ayah lin jenis tak berkira.. murah hati .. dan ikhlas dengan sape2 je..

Caterer tu pun caj murah sgt2.. sebab nak sama2 sedekah kenduri mak ayah lin.. korang kira eh.. lauk kenduri -- nasi putih, kurma daging, sambal udang, ikan goreng, ulam, sambal belacan -- untuk 250 orang, makcik tu caj rm650 je.. and ada jiran2 mak lin sponsor tembikai.. kuih muih.. nasi lemak .. sampai ke petang pun ada lagi.. Alhamdulillah.. murah rezki mak ayah lin..

Memang penat melayan tetamu tak henti2.. dah habes sabtu, hari ahad pun orang datang lagi.. tapi, kan agama kita cakap, tetamu datang, bawa rezki pada tuan rumah :):):)

.........atok and cucu2.. di pagi hari.. but, where's adini...????

........ haaaaaaaaa .. tu adini.. merajuk kat tepi dinding.. sebab mood tak elok la tu.. orang tgh demam, suruh posing2 pulak kan.. hehehe

........ sewa khemah ni pun murah je.. owner nya tak kira sangat sebab kenang kan kenduri ni untuk ayah lin.. sewa nya RM 100 je, termasuk kerusi meja.. :)

...... Antara tetamu yang datang awal....

..... main dishes --- kurma daging and sambal udang ... dua-dua pun sodap~

..... ikan goreng and tauge goreng ( tauge ni mak lin goreng sendiri.. saje tambah2 lauk )... and mak lin tambah bubur chacha jugak.. tapi, adik lin tak snap pun gambo nye.. hehe (lin mana sempat pegang camera.. ni kan kak long busybee! :P )

..... ulam ulaman ..orang kat kedah ni suka makan ulam tau.. pegi kenduri je, mesti ada ulam! ;) .. sambal belacan and tembikai yang manis.. :)

.... nampak tak ayah lin.. yg pakai baju melayu krim ngan songkok hitam.. sebelah ayah tu, pak imam masjid sungai lalang ..

.... mak lin yang pakai tudung pink ngan jubah maroon tu.. sedang tunduk membaca Yassin.. bahagian belakang ni, dipenuhi tetamu dari kaum ibu and anak2.. nasib baik muat! hehehe


Kawan-kawan... doakan mak ayah lin selamat pegi dan balik dari mekah ye.. lin pasti akan merindu kan mak and ayah lin.. sangat2! kejap lagi lin nak gi rumah mak lin.. and hari ni, and esok, lin akan tido kat rumah mak.. hari khamis dah nak gi KL, hanta diorg kan.. nak cium and peluk mak lin puas2!

p/s : dalam hati ni teringin sgt nak ke Mekah.. tapi, simpanan ku sangat lah tak mencukupi.. tapi, suami lin ada jugak cakap , kalau ada rezki, kita gi umrah dulu.. :) doakan lin murah rezki jugak ye.. insyaAllah..

3 comments:

lydzar said...

semoga parents lin pegi dan balik dengan selamat

..::daria::.. said...

noma pun doakan mak ayah lin pergi dan balik dgn selamat..aminn :)

MAMASYAZA said...

bertuah dpt jadi tetamu allah utk tahun ni, semoga selamat pegi n selamat balik

Related Posts with Thumbnails