Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Tuesday, June 29, 2010

Weekend wif family part I

diariku...

2 hari en suami off day, sabtu and ahad, 2 hari la jugak si "ratuhati" nie tak berusik!hehehe hampir bersawang la jugak...takpe la..ku try la update ek...nak update jugak la apa aktiviti ku and famili on last weekend ...susah gak dah 'rehat' kejap, then nak carik idea nak membebel ni ek!ada ke yg nak baca..???hahaha...takpe la, kot2 nanti generasi ku yang akan dtg nak baca kan... :):):)

Sabtu - 260610
actually..en suami baru je balik keje pagi sabtu nie...dia balik, ku and anak2 masih beradu ala snow white dlm bilik sejuk beraircond, maka dia pun sama layannnn~~~~~ hahaha...and tak lama lepas tu, ku and nyawa pun bangun...main guling2 kat tpt tido and mula la keje rumah ku..en suami pun dah beli kan breakfast nasi goreng+daging goreng...so, tak yah la buat breakfast..dlm kol 11 lebih tu, en suami pun bangun tgk keriuhan ku and nyawa kat luar..nyawa ku didi, tgk citer anaconda kat ch701..apa lagi, en suami pun join...ku pun sediakan air and makanan and bawak naik atas, breakfast makan mengadap tv hari ni!hehehe...

dah habis citer anaconda tu, ku dpt sms dr adinda angah pasal plan nak carik baju ela utk anak2 dara pakai raya sama2..okla..ku and en suami cpt2 mandikan nyawa2 and siap2 nak gi carik baju raya!yeay!yeay!...hahahaha lokasi nya, kedai kain Johan kat SP tu..kat situ byk kain cotton cantik2 selain Jakel and harga pun okay..lama jugak nak pilih baju utk anak2 dara nie!..theme colour pulak, semalam nya dah tanya kat ayah ku @ atok, and he decided nak pakai kaler ala2 brown+dark orange tu...tak tau kaler ape itu, so ku amik gamba kain contoh yang atok punya..hahahaha punya lah nak sama kan....so, kaler2 pelik ni agak susah la nak carik baju dgn design yg sesuai utk kanak-kanak kan...hehehe akhir nya dpt jugak...semeter 13.50..beli 6 meter...okla tu..budak2 je nak pakai!hahaha

and sebab raya dah dekat tapi puasa tak habis bayar 3 hari lagi, mula lah nak start2 prepare baju raya utk diri sendiri gak kan..yelah..karang tailor tak nak pulak...tak ke haru..lagi2 utk size 'extra' mcm ku ini, lbh sesuai kalau tempah kan..nasib baik ku dah booking tempat utk baju raya ku and family...ni mmg keje ku, booking tailor!!!hahahaha

lepas dah habis kat Johan Textiles tu tadi, ku berpisah dgn adik ku..dia dgn agenda nya..ku dgn agenda 'baju raya hunting' ku..huhuhu en suami ku suka ke Jakel atau kat SP ni Alamoda..sampai je kat sana, mak aiiii...ramai btul umat manusia...semua dtg dgn famili masing2...dgn satu tujuan, satu destinasi----carik baju raya!hehehehe ramai2 pun, takde la sampai tak de tpt nak jalan..sedang2 ok je.. agak nye ada org dah beli awal2 lagi kot...hehehe

ku and en suami terus ke bahagian belakang skali, konon2 tpt ekslusif la kot...haha padahal sama je...then cari2 la baju yang sesuai...en suami pilih kain baju melayu utk nya and nyawa ku, didi..mmg kaler yg ayah ku pilih...then masa paling lama, hunting for my baju..en suami ku sgt cerewettttttttt...mmg tiap2 tahun mcm tu..kdg2 pening kepala pegi ngan dia..bagi dia, kalau tema tu biru, kena tanah kat baju warna biru, bukan bunga2 or corak2 yang biru ok!..dia kata, baik tak yah pakai sedondon..bkn sama pun..hehehe so, bayangkan lah nak carik kain yang kaler pelik ayah ku pilih tu...hadoiii...and seperti thn2 sebelum nya, mmg ku amik pilihan en suami...chiffon yang berbatu2 ---en suami suruh amik yg ada batu2 nie, cantik ckit nak pakai raya, katanya...hahaha..and yg paling malas sbb nak kena dry clean..tp en suami kata, hanta je la kedai, apa yg susah!..hahaha mmg dia dah kenan la dgn yg ni kot...harap2 nya ok la!hehehe

then ku amik lagi 2 pasang kain cotton berbunga kecil2..lagi skali, one of them pilihan en suami ku..tak pela..ni saje nak ada je..kdg2 baju2 simple ni kena ada..majlis2 sederhana tu, kena la melaram yg sederhana je..kang kalau pakai lap lip gi kenduri arwah, mcm x kena je kan..ahaks..

habes sesi baju raya hunting kami itu yang mengorbankan sekian-sekian wang en suami, perut pun dah mula minta diisi..tanya kat my nyawa didi, he wanted Radix Fried Chicken (RFC)..so we decided nak gi branch yg dekat ngan rumah kami, Bdr Laguna Merbok..kat situ ada open playground tp ada awning ..so tak panas...sambil makan..sambil main...then balik rumah...petang ckit, kemas pokok2 bunga and 'taman herba' milik kami tu...wahhh..taman herba la konon!hahahaha

...ada serai wangi...daun pandan...bunga kembang pagi yang sgt kembang..serai wangi tu dah dia alih atas tanah rizab kat seberang jln rmh ku..hihihi kesian pasu x muat utk nya.. :)


...blooming...


...cantik kan...


p/s : cerita hari ahad, sambung esok plak la ye... :):):)

Friday, June 25, 2010

Mangsa perpisahan~~~

diariku,

hari ni kan friday..so, activity wajib ialah, lepas amik didi dr kinder nye, ku akan ke rumah mak tercinta!..hehehe ku ckp pd en suami, dia tak payah ikut la..sbb dia nak gi keje malam lagi hari ni..tapi, dia nak ikut jugak, sbb nak solat jumaat kat masjid qariah mak ku itu...sbb kat tepi masjid tu lah tempat arwah Nik Shakir Zufayri, anak sulung ku disemadikan...so, dia nak ziarah pusara anak kami...~~~mama rindu shakir sgt2!~~~

...en suami ku tak nak balik rumah kami lps solat jumaat tu, dia nak pegi keje dr rumah mak je..nanti ku nak balik rumah ku ptg nanti dengan adinda angah..seronok nyaaaaaaaaaa kat rumah mak....cucu2 smua pun suka...yela, kat rumah mak wan kan..papa n mama hilang kuasa la..mana boleh tegah cucu2 mak wan n atok sahat nie...semua nak, ok aje!....my nyawa didi pun ape lagi...mcm2 mintak la...hmmm...sabar je lah....

dah makan...dah smayang..biasa la...nak 'landing' badan la jap...hehehe mcmana tak booolaaattt!...hehehe sambil2 tu berborak la ngan mak and angah...mcm2 tajuk kluar...ada tajuk panas...zon insaf....zon memory...mcm2 la..tau je la, dotters meet mom!hahaha sedang seronot2 gelak+borak tu, ku dengar org bagi salam...rupa2 nya jiran mak..nak hantar cucu dia tumpang kat rumah mak....

..ku and angah pun tanya la.."ai mak, jadi pengasuh pulak ke..???"...mak ku jawab.."tak dela, chik tu tumpangkan kdg2 je...sbb mak si eton ni keje overtime.."...oooo....kesian ku tgk wajah kanak-kanak ini...geram pun ada, sbb senang2 je letak2 rumah mak ku..tapi, aku cpt2 istigfar..apa salah dia kan...dia lah mangsa kerakusan manusia...hmmm...

Jannatun..atau smua org panggil eton ni, age 4 years ++...kecik je, lbh krg besar didi...rambut kerinting...tp sgt byk mulut ye..pot pet pot pet, tanya mcm2...kdg2, habes kata ku nak menjwb nya..dia tinggal sebelah rmah mak ku..dengan nenek (in bahasa kedah, tok), umi dia, pakcik2 dia..and also tok wan dia...nak kata org susah sgt, ku rasa sederhana..mcm famili yg lain..diorg baru je pindah sebelah rumah mak ku dlm setahun lepas...

Jannatun takde adik bradik..umi @ mak dia baru je umur 24 thn...and dah bercerai dgn ayah dia 3 tahun lepas...so, masa tu umi dia 21 thn lbh krg...kesian sgt..muda2 dah jadi janda..and terpaksa besar kan anak sorg diri..keje mana yg ada, sapu smua..tapi nasib baik la ada famili yg bg sokongan tak bertepi...ku rasa si eton ni suka sgt dok rumah mak aku sbb :
  1. ada banyak makanan...roti, biskut,ceklat..ape je, mmg stok ada je..ye lah, adik bongsu ku si emi tu mmg 'rajin' makan2 nie!
  2. ada banyak kawan...especially bila ku and angah bawa askar2 kami gi rumah mak..mmg kejap tu, ku nampak si eton ni dok mengeseh2 kat pagar mak...
  3. karektor mak aku yg penyayang tu...ya Allah..yang nie mmg ku tak bole nak nafikan..mana je ku and famili berpindah randah, dr KL-kajang-bangi-gurun-sg petani ni, mmg anak2 jiran mak sgt suka dtg rumah mak...mak ku jenis yang tak kesah sgt..mmg tak berkira and tak cerewet langsung...mak kata, bagi budak2 makan, dpt pahala...tapi, ku and adik bradik yg naik pening!!!!dulu2 ku slalu je merungut, tak suka la..bersepah la..mcm2 la..tapi skrg, sejak dah ada anak ni, ku cuba jauh kan hati dr perkara2 mazmumah tu...mak pun tak jemu2 nasehat kan anakanda sulung dia nie!hehehe tq mak... :)

...and sekarang, mak kata si eton ni slalu mintak kat tok dia hantar kat rmh 'mak som' (panggilan mak ku kat taman dia tu..)...padahal, dalam taman tu, rumah mak anjang dia ada..rumah moyang dia ada..rumah abg n kakak ipar dia dekat...and most of all, kat rumah dia tu, pakcik dia ada!...tapi dia tak nak...mak ku ckp, kalau mak free, mak tolong la tgk2 kan..kalau mak ada class (usrah) or gi masjid, mak ckp la tak boleh...heh, mak..mak...

ku and angah kesian kat mak..sbb si eton ni, bila dtg rumah mak, mcm2 mintak nya...kejap nak mkn tu..nak minum ni..nak makan lagi..nak minum tu pulak...tak masuk lagi perangai dia yg suka2 je terjah masuk bilik and bukak je brg2 kami kat rumah tu!..........woooo...ni yg ku tak brape nak gemar ni...dah byk kali ku and angah pesan kat dia, jgn buka2 brg mak som..geledah2 rmh mak som..dia mcm tak paham je...ke mmg tak paham...???hahaha.... tadik en suami ku tido dlm bilik, dia bole la masuk and usha2 en suami tido..nyawa2 ku pun paham, papa nak gi keje, so kena tido dulu..takde buat bising...yg dia, boleh la terjerit2..mak ku ssyhhh kat dia..tp tak paham jugak!hahaha klaka pun ada...mengekek la jugak ku and angah ketawa...kesian pun ada....

penah ku bawa dtg ke rumah ku ini, habes di geledah nya fridge ku...tgk2 dah penuh poket dia dgn coklat...!..tu tak termasuk yg dia dah makan, and sorok plastic coklat kat bwh karpet ok!!!hahaha macam2...ku tak kesah sgt kalau makanan..tp kot la dia teramik brg berharga ke..brg kemas ke...tak ke haru!!! yela, brg2 ku bersepah je kat atas dressing table tu..nyawa2 ku mmg tak reti usik2 brg mama papa dia...mak ckp, ni la contoh mangsa perceraian...ayah dia mmg tak amik tahu hal dia langsung!!!!!!!!!...mmg tak bertanggungjwb!!!! huh!

umi dia keje security guard kat hospital SP...tok dia tu, meniaga pasar malam...tok wan dia polis...tapi, mmg suku sakat dia sendiri tak larat nak jaga dia..sbb dia nie suka mintak itu ini!pakcik2 dia kat rumah dia tu pun x nak jaga dia..sanggup hanta kat rmh mak ku..ingat rmh mak ku ni apa...nasib baik diorg dpt jiran baik mcm mak...kalau ku kat tpt mak, blom tentu ku dpt buat mcm tu...mak...mak...

sikit nak share, umi and ayah dia bercerai sebab hadirnya 'org ketiga' tu..and also end up to keganasan rumahtangga...umi dia cite kat ku, penah ayah dia hunus pisau..terluka lengan dia...tu yg dia lari balik rmh mak dia, and famili dia suruh cerai..denga cite, ayah eton ni dah kawen lain lps tu..tp si eton ni tak suka ayah dia..takut kot...kesian jugak....

ku and angah berborak2 tadi...kita kena ajar anak kita, masuk rmh org, jgn suka2 nak geledah brg or makanan org...kena mintak izin dulu...and jgn buat mcm rumah sendiri...malu la kalau anak2 buat perangai mcm tu kat rumah org...org kedah ckp, 'kelapaq' sgt, mcm tak mkn apa2...adoi...tak kan lah tok dia tak bagi makan before gi meniaga tadi...hmm..ntah la...ku rasa bukan tak mampu setakat nak beli roti,biskut tu kan...tapi, tak disediakan kat rumah, so bila pi rumah org, jadik jakun la sikit...bahaya...bahaya....

and dia sebelum ni ditinggalkan kat sapa2 je yg ada kat rumah..kdg2 kat pakcik dia la..tok wan dia la..moyang dia la..so, mmg perkembangan dia sbg kanak-kanak tu, ku rasa tak cukup byk area...again, ini lah dia anak mangsa perceraian..bapak gila pompuan lain..mak kena carik rezki..anak biar terkontang kanting!kesian, sbb baru 4 thn lebih...lbh krg umur nyawa ku didi je...tapi, didi insyaallah mewah kasih sayg mama papa and our big famili...tapi si eton...???

and ku jugak tumpang risau kalau umi dia kawen lain, tapi dapat laki tak boleh pakai...maksudnya, kluar mulut rimau, masuk mulut naga lah lbh krg..sbb umi dia penah cite, kat tpt keje dia tu, kebyk kan nya suami2 org ni yg dok menggatai ngorat dia..ku slalu pesan ngan umi dia, pilih elok2..jgn redah je..yela, muda lagi..baru 24..haihh..umi dia pun nampak mcm kemaruk nak sgt kawen lagi skali...hmm....

minta Allah bagi yg baik2 la utk kita semua ye...and mohon Allah bersihkan hati ku, anak2 ku dan kluarga ku...

p/s : lin mmg senang kesian ngan orang..tp belakang2 tu syaitan goda jgn jadi baik...arghh, iman ku masih senipis kulit bawang....~~~ doa kan lin jadi org yg menyenangkan org lain ye...

Thursday, June 24, 2010

Tak tahu --- tapi buat2 tahu

diariku...

...mula nya pagi tadi, lps smayang, ku susu kan nyawa2 ku mcm biasa...sambil nyawa2 ku menggentel2 la bdn mama diorg nie...mata ku bertambah layu sejuk2 pepagi nie..hehehe and then, lps ku tgk si adik adini kembali melentok kekenyangan, ku dukung si abang didi keluar bilik utk ku 'kacau2' dia tido...hari ni papa tak dapat hantar didi to kinder..papa ada meeting pagi nie..lps balik keje, dia terus gi je...ksian kan, balik keje terus ade keje lagik!..

lepas dah mandi and siap2 wangi2 nak gi skolah, ku bawa didi turun and having breakfast sesama...kalau ku tak paksa didi breakfast, mmg dia x kan makan..pepagi ni tak lalu agaknya..tapi, lps ku kenalkan didi dengan family nestum 3 in 1 tu, didi makan la jugak..so far, ku yakin dapat lah ku isi perut nyawa ku itu dgn bijirin sarapan yang enak!hahaha dah mkn semua, vroommmmmmm...ku hantar didi ke sekolah...

sampai je kat rumah, ku tengok en suami ku dah pun sampai rumah dulu..sedang menyidai baju bajuan!hehehe mmg dah delegate keje ni kat en suami ye, since kami mula2 kawen dulu..kalau dia takde, baru ku yang buat...bukan queen control ye..mmg kata sepakat ye puan2.. :):):)

ku tanya en suami..dah breakfast ke blom..n dia dah breakfast kat opis tadik..ku pun mulakan keje2 rumah ku pulak..ku keluarkan kepala ikan tenggiri yg dibeli en suami ku dr fridge..sambil2 tu kami menghapdet la cite memasing...sharing session la kira nye..huhu!

Tak lama lagi, akan ada Staff Appreciation Day kat tpt en suami mencari rezki..and dia dipertanggungjwb kan utk manage hal2 F&B nie..biasa la appreciation day ni, yang penting nya makanan and also token for staff kan..So, dah lama la jugak en suami mencari2 quotation and caterer2 yg mungkin di ambik utk hari itu...and sebagai PA (en suami suruh caterer cari PA dia a.k.a diriku kalau tak dapat kol en suami!) yg penyayang rajin n setia, ku slalu la membantu mana yg patut kan..maklumla, en suami ku keje shift, so jadual keje dia agak bercelaru!hahaha

En suami ku jugak ade beberapa org kat bawah dia as a subcomm..setelah berdiskas2 and bermeeting2 dgn event manager dia , N*****, and committee yang lain, diorg decided to hire satu hotel kat SP utk F&B kali ni..nak di jadikan cerita, b4 nie diorg nak buat dinner, tp end up buat lunch pulak sbb takut ramai tak datang kalau buat malam mcm last2 year..yela, bukan semua dok gurun ke SP ke..ramai je yg dok area penang and alor star tu..and ada kwn en suami ku, dok jauh berulang dr changlun-gurun tu!!!!!!

Tadi, sambil2 masak kari kepala ikan kegemaran en suami ku, kitorg borak2 la..and sales person kat hotel tu byk kali kol utk diskas2 la ngan en suami..nak dijadikan cerita, event manager nye tu ada mtg kat hotel tu..so, suami ku pun suruh la Puan B*** tu jumpa ngan N...kebetulan jugak, one of subcomm pun tgh ada mtg kat situ,nama nya M******....

Ku ckp dgn en suami..."buat ape abg suruh N pegi jumpa Pn B tu..abg gi la jmpa sendiri..penat2 wat keje, tp lepas kat org plak.."..and en suami ku ckp, "takpe...sama je"...

YEEEEEEE...!...elok je en suami berlepas ke tpt keje (dia nite shift lagi mlm ni), Pn B tu pun kol..sbb dah byk kali jadik PA en suami, so serba sikit banyak yang ku tahu tentang perjlnan majlis tu, even ku tak dijemput hadir pun!!!hahahaha

Tapi, perkhabaran yg ku terima dr Pn B sgt membengangkan and menyakit kan hati ku!!!..diorg 2 org yg gi jumpa Pn B tu, cancel kan byk menu...yang sebelum nie N tu yg ngada2 nak itu nak ini (kes ikutttttttt ckp CEO la ni!)...dah penat2 Pn B carik menu mengada2 diorg tu, skrg senang2 je nak cancel!!!!buat malu kompeni jek!...

before ni, sbb demam piala dunia ni, selain main dishes yg ada nasi beriani n lauk pauk, diorg mintak makanan ala2 negara yg masuk FIFA nieee!!!tak ke susah tu????..side dishes pun yg dok ada dlm list tu dah byk, nak lagi makanan mengada2 tu..kesian la kat org hotel tu, nak merekacipta and mencari menu2 tu!!!and they found...diorg dah emel kan menu2 ala2 FIFA tu...yg ku tahu sebut mcm pizza, spagetti, sushi..yg lain x reti ape ntah nama nya..hahahaha but..but end up 2 org ni tadi cancel ALL ok...except for pizza and spagetti...huh!

dah minta macam2, of course la charge pun naik kan...mana ade kat dunia ni, dpt banyak, bayar kurang tu!!!..bila tgk hotel tu charge RM50 per pax, mula nak ckp mcm2...yg aku bengang skali, subcomm en suami, si M tu boleh senang2 je ckp kat Pn B tu, "kalau caterer luar, RM10 dah leh dapat.."...........bengong gileeeee...mana nak dpt 10 hengget!!!bgtau lin, kwn2 sume...ini lah dia, tak tahu, tp buat2 tahu..main tembak je..nampak sgt tak retiiiiii!!!

and diorg berdua nie jugak, dah turun kan total pax tu..before nie nak amik 400 pax, tp diorg turunkan jadik 350 je!helooooooooooooo..staff ada 400 ++ tau............tahun lps nye committee order utk 500 pax lagi..tiba2 tahun nie nak turun...yg ku geram, bila Pn B tanya, "kalau tak cukup mcmana?..kan buat majlis lunch hour, sure org mai.."..yang si N ni bole je selamba jawab dgn hati kering nya "Lantak la..sampai mana ada je la..sapa dpt, dpt la..sape tak dapat, xde la.."..........waaaaaaaaaaa, sgt kejam kan..kata ni staff appreciaton!!!..tak pikir ke kat org lain...heeeeeeeeeeeeyyyy, tak layak langsung jadik event manager!

Plus, en suami ku requested kat hotel tu, nak food serve on table, buffet utk side dishes and kambing panggang, so semua pun di layani lah kira nye kan..baru la rasa di appreciate ok..and appreciation day sebelum2 nie pun, semua serve on the table.........tapiiiiiii, tadik 2 org bengong bijak pandai nie, bgtau kat Pn B, semua nak buffet je.........tak payah serve atas meja!!!....ya Allah, ape ke hal nye yop!menyibuk kerja org!si N takpe la..dok kat meja CEO, melantak je nanti..staff2 lain ni, bg la jugak serve kat meja...kalau buffet tu, dah mcm dialog session yg tiap2 bulan buat tu!!!haaaaaaaaaaaaa...tak sensitif langsung!and sgt menyibukkkkk ok!

and yang menyakit kan hati ku jugak, lauk sambal tumis udang and bawal sweet sour di cancel kan (alasan mahal!), and diganti kan dengan dalca daging, yg macam jual kat kedai mamak tu!sebenanye, diorg nak naik kan kambing panggang tu, dari sekor jadik 2 ekor!!!alahai......akhir nya main dishes nya nasi beriani, kurma daging, ayam rempah,jelatah timun nenas and DALCA DAGING tu...x de yg special kan!macam gi kenduri kawen kat kampung sebelah kilang depa tu je!...sedap lagi lauk org kawen kot..ada gak gulai ikan masin nenas tu!

kenapa aku yg geram n sakit hati sgt2 ehhh?????sebab nya, ialah F&B nie under en suami..kalau tak cukup ke...org komplen kena beratur ke...bukan ke yg kena adalah en suami ku dulu???bukan si N tu pun...and en suami baru kol, dia ckp dah kol N from his opis..and N said tak bleh buat apa, budget dah turun...TAPI..TAPI..KNAPE TAK BAGI TAU EN SUAMI?????...and si N dengan kuasa veto nya tetap stick dengan no of pax yg dah berkurang...dengan takde food serve on table...dengan ntah apa2 lagi......tak nak kompromi langsung!geram lah...sesuka hati dia je nak wat apa2..en suami ckp, dah ikut selera dia la tu!

hmmmmmmmm...tarik nafasssssss....ku amat berharap, makanan cukup on dat day...ku tak nak staff ckp mcm2...bayangkan, kalau x cukup..org tanya.."Sape event manager kali ni..?"..si N..."Sape yang jaga F&B nie..nape tak cukup?"..jawapan.."Nik...entah, Nik order ckit kot..ape lah Nik ni..tak kan tak tahu staff byk mana..."...oohhhh, tak sanggup nak bayangkan...even Pn B tu pun takut..dia ckp kat ku, kalau x cukup, nanti kompeni ckp, hotel buat makanan x cukup!....

Ku ckp pd en suami, bagiku, biarlah lebih sikit ( x nak la lebih byk sgt ), tapi jangan tak cukup...org komplen, boss dengar, nanti tak pasal2 PPA en suami ku yg selama ni TIP TOP, terus jatuh dek kerana diorg ni!..sbb kompeni en suami buat KPI baru, staff kena ada involve in keje2 luar mcm ni untuk dpt ngetop appraisal ye..so, nak tak nak, kena carik la initiative apa2 TO BE VISIBLE to others especially CEO...again, MENGADA2!!!!..

....kesian en suami, dia pun mcm dlm dilema je...takpe la abang..sayg akan sokong abang ye!...

p/s : dulu ku jugak pernah bekerja di tpt yg sama..and pernah menghadiri Appreciation Day ni...mmg lauk2 nya special..and serve on table.........

p/s 2 : en suami ku cakap, si N tu mana penah involve in majlis2 kompeni diorg nie..sbb tu dia main taram je...ikut sedap diri sendiri je!

Lovelygift Giveaway Contest

diariku...

ingat tak hari tu ku plan nak menghadiahkan diri sendiri dengan tudung baru..???..akhir nya tak beli pun......yela, bawa 2 nyawa nie, sesgt sibukla nak membelek2 barang untuk diri sendiri...at last, my 2 nyawa ni jugak dpt habuan barang diorg!kesian mama... ~~~

and sat tadi saje blogwalking la konon..terjumpa la ku dengan giveaway nie...wahhh...nak kena join nie..mana tahu rezki ku kan... :):):)

Giveaway nie adalah dari kedai tudung online Lovelygift...banner blogshop tu kat bawah nie...



Create your own banner at mybannermaker.com!
Setelah ku click sana sini kat Lovelygift ni, ku dapati banyak nyaaaaaaaaa tudung yang cantik2..yang kalau ku dapat sarung satu, sure terletak elok ke dgn wajah ku yg boooolattt ini!hehehe ...ku perhatikan, awning tudung kat Lovelygift nie panjang and mampu menutupi gembolan2 di pipi ku ini..hahaha ini lah tudung yg ku cari..ciri-ciri nya ada pada tudung macam gambar2 kat bawah nie..range 'Fatihah' and 'Sarah' yang paling sesuai utk ku...cun2 la.. dengan design terbaru lagi!..kalau lah dapat, memang melaram lah ku nanti!hihihi


~~~ Contoh design Fatihah - memang cantik dengan 3 tonne colour yang berlainan...so, nak pakai baju yang ada pink, yellow and off white, memang in! ..awning pun panjang, so buat muka si pemakai nampak ala bujur gitu ! :) ~~~


~~~ Contoh design fatihah lagi..dengan colour yang berlainan..kalau ada biru2 ni, bila kita pakai jeans, sgt sesuai..insyaAllah, mesti in jugak! :) ~~~


~~~ Contoh design Sarah tak kurang hebat nya...memang ku suka..tudung yang bercorak2 nie, kalau pakai dengan t-shirt (pakaian wajib ada!) and plain blouse, mmg outstanding la..tengok la corak2 nya..cantik kan... ~~~


~~~ Contoh design Rayhanah..untuk pemakai yang suka pakai tudung without awning tu...and Lovelygift offers 2 jenis tudung macam ni..either 2 pieces iaitu anak tudung and tudung asing2..or 1 piece untuk anak tudung and tudung yang dijahit sekali..macam gamba kat bawah ni..ada banyak lagi pilihan, so berkunjung lah ke Lovelygift ye.. :):):) ~~~




For your info, Giveaway nie berlangsung dari 15 June 2010 until 15 July 2010..So kalau korang nak join giveaway nie, CLICK SINI ye...



~ Sekian, terima kasih ~

Wednesday, June 23, 2010

My Water Moments

diariku...

...best nya papa and didi main air...


papa said : jomla didi, kita swim..mama tak leh basah..nanti kamera kita rosak!


(en suami and my nyawa, didi pun tak nak tunggu mama lagi yang dok tercongok tepi tebing tu..... :(:(:( )



...papa and didi again..mama takde 'my water moment' pun.. :(



....waahhhh..dengan muka yg sangat eksyen 2 beranak ni pose..gelak2 kan mama tak dapat main air...again, takut kamera basah! :(



....happy faces dapat main air...!..papa wif didi, kakak and mak su emi...



...didi je dapat main air..mama tukang snap picture, tak leh dkt dgn air pun...sat gi didi 'simbah2' air, rosak lah kamera yg satu ini...tak sanggup....



tengok2!selamba je didi main air laut nie...walaupun kat tepi2 je..dpt jugak merasa 'bergambar dengan pantai' kan...mama...????..tak leh la, sbb pegang kamera yg sgt alah dgn air ini!..jangan kata nak pegang air laut tu, nak lap muka anak yg 'kelemasan' dgn air laut tu pun tak berani! Di buat nya, kamera kecil ku ini hidup segan, mati tak mahu (a.k.a hang!), sapa nak tolong!



...tengok2!both together main2 air..mama jugak kena snap..tak leh dekat2, takut kamera rosak!...



my big famili vacation..tak boleh la kalau tak snap gambar kenangan..and sudah diketahui dlm famili ku itu, ku yang rajin mengendong kamera ku and meng'snap' gamba, tak kira lah kat mana pun..diorang main terjun je...dah tahu dah..jap lagi ku ambik gamba...sedih la sbb tak de gamba ku..mcmana nak membuktikan, ku juga di situ????the whole famili pun dah basah...smua tak leh pegang kamera..tinggal la ku sorang2, jadi 'Official Photographer'!..diorg sedap2 je main air..berenang2..jadik duyong la..dugong la..!oppss..hahaha kesian diriku kan... :(


...tengok2 lagi!..mak ayah ku yang tercinta pun dah dok dlm swimming pool..sape lagi nak diharapkan dok tepi kolam, snap their water moments tu kalau bukan diri ku...


TAPI...TAPI...


Lepas ku dapat email dari nuffnang yang bersubject kan "Win a Sony TX5 Camera with your water moments", ku tak sedih sgt dah mengenangkan yang ku jugak bakal berposing dengan gaya ku dalam air lepas nie...yea!yea!...ku sgt2 teruja and tak sabar2 nak join contest nie, walaupun berdebar gak nih..ahaks!


...ini lah 'My first time' nak join2 contest nie..sbb hadiah nya yang sangat ku perlukan and sangat ku dambakan iaitu kamera 'Cybershot Sony TX5' yang sgt canggih..berteknologi terbaru..and yang paling penting, it's WATERPROOF..!!! ..tengok2 iklan kat bawah nie, selamba je pompuan tu pegang kamera Cybershot Sony TX5 dalam air..takde pun nak kena angkat tangan tinggi2, tak nak bagi kamera tenggelam!hahaha....


...Yang best nya jugak..kamera Cybershot Sony TX5 ni, ada banyak colour tau..boleh la pilih colour apa yang korang suka..tapi, bagi ku, ku tak kesah colour tu, yang penting ku dapat sebijik kamera ni, untuk ku usung ke mana2, especially time ku and famili 'bermesra' dengan air..tak kesah la, kat pantai ke..clubhouse ke..hotelnya swimming pool ke...theme park ke...sbb nya, ku pun nak jugak berenang2 bersama en suami, nyawa ku and famili besar ku!wahhhhh...mesti seronok..!..lagi2 kalau dapat FREE dari my entry ni laaa...!hihhihi


..cantik kan...simple yet elegant design Sony Cybershot TX5 ni...sesuai dengan diri ku yang ala2 simple mommy nie..elegant..??hahaha Sony Cybershot TX5 la yang akan buat ku jadik elegant nanti!pewwittt!



...WIDE SCREEN mmg kegemaran ku..masa nak beli 'kamera zaman batu' ni pun, ku suruh en suami tgk screen dulu..nak beli henfon pun sama..x suka screen kecik2..bila preview, tak puas nak tgk!..tapi, Sony Cybershot Tx5 ni, screen nya mmg besar kan...nak amik gambar ikan paus pun boleh, bila ku bawak bersama under the sea nanti..cukup besar!..cewahh! :)


..ni wet look..tapi masih sexy slim kan~~~~~~..nak la satu..please....hihihih




And the best of all, dah lah KALIS AIR, kamera ni dilengkapi pulak dengan ciri-ciri yang diidam2 kan ---->>> dust proof , temperature proof dan shock proof.. All these ciri-ciri memang lah sangat diperlukan untuk ku dapatkan gambar yang cantik and no picture noise...


Below ku list kan kenapa ku harus memiliki kamera canggih ini..Cybershot Sony TX5...yang ku copy dari website Sony...


Water-proof - Dive in with the water-proof Cybershot TX5. Capture beautiful underwater shots up to 3m deep for up to 60 minutes*. ---> ku nak main air jugak!..but still be my familiy's Official Photographer..hihi..so i need this one!

Temperature-proof - Keep on shooting even below freezing point up to –10ÂșC** with this tough camera in harsh weather conditions. ---> harsh weather pun boleh tahan, maknanya, dengan harsh person mcm ku ini pun, confirm Sony TX5 boleh tahan la!wallaaa..~~~~

Dust-proof - With the superb dust-resistance of the Cyber-shot TX5, you can be assured to always get spotless images whatever the environment is! --->boleh la ku snap gamba my nyawa main pasir pantai dekat2 dgn dia kan...dust proof beb! :)

Shock-proof - The shock-proof design of the Cyber-shot TX5 allows drops of up to a height of 1.5m*, the usual height we hold the camera for photo-taking. --->kejadian2 malang macam nie memang selalu jadi..bila ku nak snap gambar, my nyawa tarik2 baju, tangan ku..maka terlepas lah 'kamera zaman batu' ku itu dr pegangan!berapa kali dah kamera tu masuk 'hospital kamera'???...i really need this Sony TX5!

Ada ciri-ciri 'Anti-motion blur' jugak..of course la ciri yang important untuk ku merakam aksi2 my nyawa kan...Sangat2 bersesuaian la dengan diriku yang 'kelam kabut' nie...!!hahaha sambil kejar my nyawa, sambil snap their picture!ok kan...hahaha..tak payah nak edit2 dah!..best nya...

Macam ku cakap tadik..screen nya besar kan..so does the lens..Sony TX5 used Carl Zeiss® Vario-Tessar Lens, so that reproduction of colour kat gamba jadi lebih cantik and distortion will be reduced... bila kita nak amik gambar yang berpanorama atau contohnya, gambar pemandangan yang cantik2 tu, kamera ni dilengkapi jugak dengan feature 'Intelligent Sweep Panorama' ...again, ku tak payah susah2 nak edit kat laptop ni, Cybershot Sony TX5 will help me do that!wahhhhhh...best lagi!

Sony TX5 jugak ada feature yang memboleh kan ku snap gambar dlm keadaan cahaya tak berapa banyak, with its 'Handheld Twilight' mode..tak payah susah2 heret tripod sekali!wow...sesuai kan, kalau kat dalam air, kan cahaya matahari tu tak berapa nak sampai kan...Tapi, gambar akan tetap cantik and realistik even kurang cahaya ye.. :) ada chance la nak snap gamba nemo berenang kan! :)


Dan juga, bila di preview or print the picture, gamba itu akan lebih smooth and maintain the originality as this camera embedded with high sensitivity “Exmor R” CMOS sensor coupled with BIONZ imaging processor for pure image optimization...canggih betul!

...Standard retail price for this Cybershot Sony TX5 is RM1,499.00...sangat berbaloi dengan features canggih nya...tapi, ku nak FREE as the winner for this contest!hahaha..boleh kan...lagipun, ku and en suami plan to go for holiday in Tioman..kalau lah ada kamera canggih Sony TX5 ni, mesti percutian kami lebih syok..and dapatlah snap gambar2 sea creatures yang cantik2 kat Tioman nanti!...So that ku juga akan ada aksi bersama air, to be called as 'My Water Moments'... :):):)

Kalau tak cukup dengan apa yang ku ceritakan ni, sila kan lah layari website SONY for more details ..boleh jugak tengok gambar kamera ni ikut colour yang korang suka and jangan lupa tengok kecanggihan kamera ini tau.. :):):)


~Sekian, terima kasih~



Sunday, June 20, 2010

Happy Father's Day ...Ayah..Papa..Abah...

diariku....

Happy father's day to my beloved ayah...my hubby and nyawa's papa...my bro in law, abah.... May you be blessed in every way..we love u so much, ayah..papa..abah!

Last nite we went for dinner together...best sbb smua ada, except my 3rd brother, ami@alang sbb dia keje...takpela, ami lain kali la ye...ami pulak open table!hikhik..

Simple yet meaningful..and hope ayah,papa n abah happy..we went to restoran kat Jeti Semeling tu..apa ntah nama dia..tapi kat situ ada ikan bakar yg sedap...and my ayah suka..

...besides, restoran tu tepi kuala sungai..tempat tu pun dah dicantik2 kan..tapi, x dpt nak snap gamba byk2..lapo!hahaha n smua pun nak bercakap, incuding all the cucusss..x pela..ade la jugak gamba ckit..credit to my 5th bro, ajoi..tp kesian sbb dia yg snap, so x dela gamba dia..!!!hahaha next time along ganti ek..hehehehe

Cake was just a simple chocolate moist cake...wif curly choc on it..but..but..still yummyyy!!!hehehe bak kata my 4th bro, 'along, ni kira celeb8 ala-cut la ek...budget kecik'..wakaka...mulut x de insurans, berani lak nak laser2 ngan akak!hahaha and the host for the dinner is 'Lovelin Creation'...hahaha okay ape, tgh2 bulan ni, org mkn gaji (mcm my hubby la), dah mula nak kering...nasib baik ada Lovelin..and blanja la famili bagi rasa 'hasil' Lovelin ku itu...huhuhuhu and Lovelin tu bkn keje tgn ku sorg, tp dgn my 2nd adinda, Angah..mmg we two dah pakat nak blanja famili..hehehe

The menus...of course la ikan siakap bakar..kerang bakar..ikan (kembong kot) masak pedas, sotong kunyit (requested by my last adik, emi),kailan ikan masin, telor dadar and tomyam campur..laici kang...oren, sirap n plain water...all were sold out=====!!..hehehe
yok, tgk gambar2 nye.... :)

...yang di rai..ayah a.k.a atok!


...me n famili kecil ku...also yg di rai, en suami ku, papa...


...my sis, Angah n her famili...also yang di rai, abah...


...my youngest sis, emi, mmg teruja dia nak celeb8 famili event!hehehe adegan suap-menyuap ni dia paling minat, sejak2 tgk kakak2 dia naik pelamin dolu2..hahaha


...didi suap papa...


...kakak suap abah...


...the ladies..me, my luvly mom, angah..with our greatest ayah... :)


...the siblings..me, icai, angah..with ayah...



....Along doa kan ayah, papa n abah di bawah rahmat Allah selalu..and trima kasih ayah kerana menjaga dan mendidik kami semua dengan baik..Along sayang ayah!

..and to en suami...thanx dear for being the most wonderful papa to us..thanx for ur love and care towards us..we love u papa!

..and to my bro in law..u r the best abah that we have..we luv u too...

Saturday, June 19, 2010

Kurangkan gula dalam hidangan untuk keluarga...

diariku...

Hari nie en suami ku balik rumah...pagi2 dia dah hanta msg..'yea2, nak balik rumah jumpa syg n anak2..'... So, sementara tunggu dia sampai, nak melawat 'Ratu Hati nya' dulu laa...demam pun dah ok..flu pun dah ok...nyawa ku, adini pun dah ok nampaknya..just nyawa ku, si abang, ada batuk2 kecil..hehehe hopefully, didi recover before school start next monday....

And sedang2 berbaring masa demam that day, ku pun menghabeskan menelaah beberapa majalah kegemaran ku yg selama nie baca sehari dah habis...tapi semenjak 2 menjak ni, kdg2 dah masuk isu baru pun, tp yg lama x habes baca lagik!..hihihi

Nyawa2 ku mmg suka lah kalau dapat gula2...but lately, ku dah kurangkan gula2 nie lepas byk baca yg gula2...choclates...cikedees (kopok ringan tu la!)..is makanan 'mendera' kanak-kanak..dera otak, dera antibodi..etc..!..
i bet all mommies out there aware pasal nie..tp susah nya la hai nak ckp ngan anak2 nie, TAK BOLEH..!!!!...

macam diri ku la...didi tu, bkn boleh nak halang pun before nie..and adini tu biasa la, follower....tapi, semenjak en suami ku jugak take part, ckp dgn nyawa2 ku especially didi, knape tak boleh mkn sweets and kopok byk2, didi dah faham ckit...we two ckp, all these food boleh buat gigi didi rosak..nanti didi x boleh faham apa teacher ajar ( bcoz didi is-so-listen to his teacher!)..nanti tak dpt exam no 1...and x dpt hadiah...so, sikit2 kami ckp nie, macam 'in' je kat kepala nyawa ku itu....haha and he decided no sweets during school day...weekend je boleh...hahahah but still.........tak tau nak wat ape dah...

and here i wanna share on how to reduce the usage of sugar for our family diet...yang ku dapat dari majalah Mingguan Wanita (and ku edit sendiri la ni)...ku jugak akan try..jom try sama2...hahahahaha..........

  • Hidangkan kek atau kuih yang kurang gula pd keluarga - will try!
  • Sediakan air kosong pd waktu makan utama - mmg slalu minum plain cold drink je...
  • Kurangkan gula dlm minuman or makanan yg dimasak utk kluarga - masak x penah letak gula, but..but..drink tu, mmg la ..but will try to reduce it...
  • Sediakan buah-buahan segar sebagai pencuci mulut - all rite..
  • Kurang kan gula and susu pekat semasa bancuh minuman - dah kurangkan pun..tp kalau hidang kat guest, nanti org kata kedekut pulak kan..hahaha (penah terjadi ok.. :P)
  • Gantikan gula dengan buah kering (such as prune, dates,raisin) masa memasak - tak penah try, insyaallah..
  • Baca label, and avoid beli barang yg letak gula as the first listed dlm ingredients - NOTED!..jarang tgk label..carik logo halal je..hihihi
  • Beli brg yang label with less sugar or sugar-free - less sugar pun dah manis kan...umm, try sugar-free pulak la kot...
  • Avoid gula masa buat susu and makanan bayi - never put sugar for my babies milk or food..
  • Always go for healthier snack utk famili (buah2an, sugar-free cereal, etc) - Insyaallah...
and nak share jugak...anak2 yg terlebih gula dlm badan dia, akan menjadi sgt aktif...and ditakuti anak tu tak boleh di kontrol lagi...and tu yg jadi, kanak-kanak pun dah ada kencing manis....kesian kan....and kanak-kanak tu jugak, boleh jadi lembap lemah dlm pelajaran, tak boleh bagi tumpuan..and tak boleh dok diam lama2...

So, mommies..n mommies-to-be...jgn lupa ye, sama2 pantau pengambilan gula dlm famili kita, especially anak2... it's our tanggungjawab ye... :) sapa2 yg ada nak share pasal pengambilan gula nie, sila kan lah ye... :):):)

p/s : Go mama...less sugar for my nyawa and also will bake 'healthier' cupcakes for Lovelin's customer..hihihi

Wednesday, June 16, 2010

...demam hujan panas...

diariku...

dah lama x demam..tapi rindu nak update ratuhatinya...hari ni hujan dari pagi...stop kejap2 je..tghari kluar kejap..beli brg2 nak wat cupcake utk weekend nie..still hujan..hujan panas lak tu...tp ku redah je...susah nak dpt parking kat kedai brg cake tu...

then, gi maybank..bank in kan kat nuris - bubblybootique utk 2 pasang pyjamas utk 2 nyawa ku..brg diorg lagiiiiiiii....byk kali gak kena hujan..then gi rmh mak..ngan angah...
balik tu wat dono je..bkn nak mandi pun..alasan nya, bkn kena kepala..kan pakai tudg...

senja tadi, amikkkkkkkkk...kepala tak leh angkat..seram sejuk bdn..temp was 38.7 deg c..dgn nak start flu...ntah2 berjangkit ngan nyawa2 ku ini..tiba2 teringat tadik kena hujan, tp x mandi...!..

waaaaa..sgt x larat..x bangun jugak suapkan anak2 mkn..nasi+sup sayur ayam panas2..tp ku tak lalu nak mkn..mkn la roti butter seketul..dah telan panadol soluble..harap2 ok la..dah la en suami ku x de di sisi..sedihnya sakit sesorg..abg, balik la cepat............... :(
lucky me have didi..tlg amik air..balm..urut2 tgn ku...

dah la hari ni..dugaannnn...nak rest.....tataaa................

p/s : harap esok segar balik...org nak amik hantaran..n nak wat cake org tu.....


Tuesday, June 15, 2010

Apa plan..???

diariku...

hari ni plan nya nak my 2 nyawa gi Giant..and meet my sis there, wif her 3 nyawa ... may be pekena pizza hut .. n nak bawak diorg main2 kat situ..

tapi, tak gerak2 lagi pun...angah pun x roger2 ku lagi..dia kata, dia 'keteapi' panjang........so, lambat sikit...!!!heheheh

and plan tambahan, kalau jumpa tudung yg berkenan, ingat nak sambar satu la...'wang sara diri' ku makin menyusut dek krn habiskan membeli utk nyawa2 ku je...mmg last2 skali, ku x dpt apa pun!hahaha n en suami ku suruh beli apa yg ku kenan, asyik beli utk anak je..kalau ku dpt sambar apa2 karang, later ku update kay...hehehe tapi benda ni pun mmg slalu jadi kat korg, ibu2 bapak2 smua kannnn????

my darling en suami baru je kol...mengapdate cerita dia hari ni...and lepas abes ckp fon, ku dpt sms lagi dr en suami...>>> RINNNDUUUUUUUUUUUUUUU giler!<<<....hahaha and ku mengreply nya...>>>RINNNDUUUU jugak abg sampai giler!<<<...hahaha baru la padan kan.........hehehehe nanti ku ngapdate lagi mlm nanti kalau rajin ye..en suami tak de, bole la online slalu..kalau dia ade, online ngan dia kena byk ckit!hihihi x kira la online yg sejuk or hangat suam2 kuku keee... hehehe biasala, asam garam rumahtangga...bkn slalu tenang ye, ada masa bergelora jugak...tp, cpt2 ubah haluan ke lautan yg lebih tenang ye...cewaahhh.. :):):)


p/s : ku tak suka la ubat Dr Husna nie...mmg x sesuai ngan anak2 ku..flu diorg mcm tu je..ke ku yg x sabar..???maybe kena gi klinik gopi pulak..nyawa ku serasi ngan ubat Dr Gopi tu..tp hari tu tutup laaa.. :(:(:( mama nak anak mama cepat baik.... :(

Monday, June 14, 2010

Rindu vs. teringat...

diariku...

hari ni melayan 2 nyawa ku mcm biasa..byk jugak 'keje2 usahasama' yg dibuat oleh si kecik and si abg nya..dgn main piknik2 nya..maka terkeluar smua brg2 mainan and bukan mainan utk dijadikan mainan piknik nya tue..malas nak membebel..biar kan jela, mainan boleh kemaskan balik nanti kan...

Tapi, dlm hati nie, asyik teringat kat en suami ku je..rindu ke..???..hahaha ye ke rindu..?..ke teringat je..yela, dok tgk anak2 ni, buat keje non stop, mmg la teringat kat papa diorg..apa nak claim sbb kena tinggal nih..???hehehe

and hari ni, mcm x caya, sbb ku and hubby dok bersms'an' seharian ni je lebih 30 sms...wahhh..dah lama x beraktiviti mcm tu...melainkan masa bercinta dolu2 laa..hahaha...
en suami ku tanya, aku rindu kat dia tak..??dah tentu la ku ckp ku rindu..tp hakikat nya, ku rasa macam baru je dia pegi, and dah nak balik pun!!! hehehe mmg la teringat, tp rindu sesgt tu, takdelaa...busy la dgn 2 nyawa ku ini...tak dan nak layan feeling!hahaha

tapi, dah mlm2 mcm nie, hujan pulak tu..rindu la jugak..kalau dia ada, hujan2 mcm ni..n nyawa2 ku pun dah terlentok tido, slalu nya kitorg borak2..minum2..mkn kopok ke..sbb bila 2 nyawa ni ada, jarang sesgt dpt berckp mata ke mata n hati ke hati ni...bila 2 org artis harapan pilihan ni dah tido, baru la ku berpeluang nak ckp or list kan apa2 request yg perlu...

rindu..??ye kot..dah lama x pandang muka en suami..and op kos la dah lama x dpt peluk cium dia!hahaha ngada nya!korg pnah rasa tak, bila penat sgt jaga anak..jaga rumah..n bila en suami kita balik keje, dia senyum ( even dia letih ), and kita salam, and dia peluk kita (even dia x mandi lagi!), terus rasa hilang jap penat tu..

then, mulut and tangan kita pun x dpt control..terus je nak crita apa jadi..and anak2 pun berebut nak ckp ngan papa dia..smua pun berebut nak ckp..n en suami a.k.a papa dgn senang hati nya melayan smua pertanyaan and dengar smua bebelan pernyataan dengan kelam kabut nya!!!aku rindu laaaa...bercakap membebel dgn 2 nyawa nie, jawapan nye kiut miut sgt utk ku argue kan..kalau dgn en suami ku, ada lah feedback yg diharapkan...or kdg2 yg tak diharapkan..hikhik.. oh...ku mmg suka bercakap...hehehe

oleh itu, en suami ku...cepat2 lah pulang kembali ke pangkal jalan...kami merindui mu..sungguh!





p/s : ..we still sms'ing' at this hour...and en suami ckp, dia cemburu sbb aku dok berinternet lagi..!!!hehehe n he cant sleep becoz he misses me and nyawasss...mcm berchenta pulak!ahaks..

Sunday, June 13, 2010

Hari ini...

diariku...
..hari n bangun lambat sikit..penat gak semalam layan cupcake..yela, memerlukan bkn je tenaga, tp idea2 dr kepala ni, mmg letih...no wonder la 'keje2 amal' ni macam mahal, tp sebenar nya, susah nak buat benda2 kreatif ni..lagi2 kalau x kena time dia!!!hehehe
lagipun, en suami ku tak ada di sisi..x de sape nak tolong picit bahu..ahaks..harap didi n dhini jela tolong 'tambah keje' mama...hehehe nasib baik ada 2 nyawa nie..x dela sunyi sgt bila suamiku tiada di sisi..lama lak tu..dah 3 hari..balik sini friday or saturday nanti..baru je mms gamba..x nak la video call..rindu sikit2 je..nanti dah rindu melampau, baru buat video call..hehehe elok jugak berjauhan nie..baru la betul2 terasa rindu tue..heheheh
...........my man.............my nyawa's hero................

lepas bangun tadi, pekena pizza ngan anak2..reheat je yg tesco punye tu..then, siap2, nak bawa 2 nyawa ni g klinik..adik sedikit flu, and abg sedikit demam..tp sampai klinik, dah lunch break dah..mana aci, blom kol 1 lagi..baru 12 lbh...nak kena complaint ni!!!heheheh ngada kan..


apa kita nak buat ye anak2..?ku tanyakan pada 2 org nyawa ku itu..didi la tlg jwb..kita gi jln la..n ku teringat ada MPH book fair kat Village Mall,SP..kan cuti skolah, diorg buat bookfair la pulak..mesti ada sale kan... :) fair tu smpai 20th, ingat nak tunggu papa..ishh, tak payah la..kita gi usha2 dulu..hehehe sampai je kat VM tu, as expected, x ramai sgt org..yela, kedah ni ahad keje..tp ada la jugak org compared to week days..

..didi and adik paling excited..sbb byk buku..kjp nak itu..kjp nak ini..n yg paling teruja, didi nampak buku dinosour...adik tu follow je, abg pegang, dia pun nak jugak...hehehe ku pun sempat lah membelek2 buku kat situ..byk yg menarik hati..tp sbb dpt tgk kejap2 je..nak kena escort 2 nyawa ni..diorg jln merata, ku takut anak ku hilang!!!tak sanggup................

tiba2, didi panggil.."mama,mama...meh la sini.." ku tanya, "kenapa..?"..dia ckp, "didi nak belikan utk mama ni..didi love mama.."sambil dia tunjukkan key chain yg ada bentuk love pada aku...aku terharu sgt..n ckp dgn didi, "nanti didi dah besar, didi beli utk mama ye"...n he said, "ok mama...didi sayang mama"..sambil buat muka yg sgt meruntun hati ku..adik dhini pun sama gak, tak nak kalah, tunjuk2 aku keychain walaupun bentuk doll!!!hehehe aku pun hug anak2 ku sekuat hati..rupanya, kami diperhatikan adik sales girl tu..dia tumpang senyum jela..aku tumpang terharu!!!hehehe

after awhile, dah pilih buku..2 utk abg and satu coloring book utk adik...utk didi, ku belikan buku pendidikan islam for preschool and math 1-100...sbb hari tu mis sem assessment, markah pend islam didi 75% je..and this mark buat didi jatuh no. 2..beza didi n balqis(1st place) 0.1% je..syg betul..x pela, try lagi nanti..math n english he got highest mark..tu la, mama asyik revised for english and math je..agama x ajar langsung..ingatkan didi blaja iqra' je..rupanya, basic agama macam rukun iman n islam dia dah start blaja...umm..my fault...so, nak kena ajar dia..even dia score agama pun, pend islam ni kena ajar dr kecik...jgn fikir academic je..agama paling penting.. :):):) ingatan utk mama...

dari VM, terus gi klinik...amik ubat and nasib baik x ramai org..then balik rmh..kepala ku pulak mcm dicucuk2..cuaca panas sgt kot..bg anak2 n diri sendiri mkn ubat..rehat n tido bersama nyawa2 ku...

hari ni kawan skolah ku, Huda, nak datang amik cupcake yg dia tempah hari tu...hehehe dah lama x jumpa...........dia kata dia dtg masa aku kawen, ngan pakwe dia merangkap husband dia skrg..so, lps bangun tido..main2 jap ngan anak2..then teringat ada pasar mlm hari ni kat sini...so, siap2 ala kadar, pegi la daku ke pasar malam dgn 2 nyawa ku ini..apa nak jamu huda ek..???heheh kan hari ni 'tutup kedai'...lama la tutup kedai ni, hubby tak de..hehehe


Cupcake Huda order, saje nak makan2 je...

lps beli mihun goreng, roti john..n didi requested satay and ice blended..sampai je rmh, huda pun sampai..wallaaaaaaaa...anak dia dah besar..baru la terjumpa..kami pun berpeluk2 kan la..hepi sgt!!!hehehe ku hidang 'makanan dah siap masak' tu tadi n berborak la...nyawa ku main kat luar ngan kwn2 nya..x sempat nak pantau!hehehe

borak kejap je, sbb dah maghrib..dia nak amik mak dia, nak tlg babysit anaknya, alisha..putih cute si alisha ni..hepi sgt dpt jumpa kwn lama...walaupun kjp je dpt ngapdet crite..x pe...lain kali huda ckp, dia nak terjah je aku!!!hahahah terjah lah...minum air kosong jela jwb nya!hehehe

. .........ok oww...masing2 dgn 'handbag' paling mahal di dunia...hehehe...........

p/s : comot nye nyawa2 ku..didi berpoloh2 main football katanya...adik biasa la, menempek ngan mama....n Huda, try to kepit alisha x nak bagi lari...hehehe credit to huda's hubby, apen, sbb tlg amik gamba... :)


....Alhamdulillah...my two nyawa mlm ni x demam..adik je flu ckit2, but getting better.. :):):)


~~~~~~~~~ we miss papa a lot ~~~~~~~~~~

Wednesday, June 9, 2010

Balik 'kampung'...!!!

diariku...

dah siap2 pack, nak 'balik kampung' la konon...kampung mana...???hahaha sebenanya nak bawak balik nyawa2 ku ini balik rumah atok n mak wan dia ..yg hanya sekangkang kera je dari rumah aku nie...hahahha xde la sekangkang kera sgt..10 minit dgn keta!!!hehehe

dah lama x tido rumah mak...slalu pegi jln2 je...sbb cuti ni x ke mana2..bawa la nyawa2 ni gi rumah mak wan diorg..dah janji ngan adik aku..dia n famili pun nak tido rumah mak..so, mlm ni rumah mak aku akan bergegak gempita la agak nya dengan cucu2 dia 5 org plus mak su emi ..hehehe

so, en diari ku..see u tomorrow la ye..nanti akan ku update later...

p/s : dlm kepala tgh pk nak masuk contest Sony TX5 tu..maklumla..gamba bersama unsur2 air ni mmg berlambak..try jela..sahabatku, Lydzar dah selamat hanta n3..hehehe mana tau rezki kan..lps ni bole ke sipadan plak..ahaks.. :)

Tuesday, June 8, 2010

Cerita Lovelin Creation ku...

diariku...

tadi masa tak depan lappy nie, byk benda aku nak ckp..tp bila dah depan mata ni, kelu la otak..eh, btul ke..?hehe bole la tu...

Korang semua ingat tak bila father's day tahun ni..??..the date is on 20th June 2010, next Sunday...So, sebagai pembuat cupcake yg suka2 ni, ada la jugak org nak tempah cuppies for father's day..Tapi, this time Lovelin tak offer Mini Hamper Cupcake macam mother's day and teacher's day hari tu, sbb ingatkan org kureng la ckit nak bagi ayah/abah cupcake kan..hehehe kalau ibu,mak,mama tu lain laa...

....contoh mini hamper cupcake mother's day....


Tapi, alhamdulillah..ada juga order utk father's day nie..so far dah ada order 5 sets of 16 pcs cuppies..kira ok sgt la tu..father's day next weekend, and jumlahnya mungkin bertambah..tapi, aku x kan amik byk2..amik setakat yg termampu and terajin aku je..hehehe

and salah seorg pengorder nya ialah kwn lama ku masa kat SEMESTA dulu..ada yg knal ni..ingat tak kat Huda a.k.a Awek Salman tu..??heheh kebetulan, rmh lin sama taman dengan parent Huda..tp, bole la x pnah nak jumpa..Huda pun keje n dok Kulim..jauh la ckit..tapi, hari tu, masa aku buat mkn2 raya, ada ajak Lydzar and Huda dtg..dua2 tak dtg!tup2..lydzar dah pindah KL balik dah...dah keje pun, as her wish..hehehe suka ye Pn Lydzar kita.. :)

So, Huda pun dah jadik customer..tp dah nama kawan kan...byk la 'extra' nak kena poww ngan membe sendiri ni!!!hehehe takpela..dia nak tlg promote kat kilang dia jugak..hehehe

pengorder yg lain..ialah wife kpd kawan hubby ku..utk husband dia..and mak kwn2 didi kat skolah dia..Alhamdulillah...aku suka2 je..kdg2 non stop tempahan..kdg2 x de pun, so bake juga utk mkn2 aku n nyawa2 ku itu..boleh la try resepi cake baru, kekadang reka sendiri je,sesuka hati boh dlm adunan tu..akhir nya jadi la cake sesuka hati ku..hehehe

soalan ku, father's day ni kita patut sambut utk ayah kita atau en suami kita..???ke dua2...tp yg mana korang slalu buat..???

tu jela utk hari ni..sbb siang tadi , mmg 'busy' melayan sms n call order cake je..and also melayan nyawa2 ku n hubby yg off day hari ni, tapi 'layan mata' dia jeeee...hehehe and tadi petang, gi AGM Petronita Cawangan Utara ni..apa Petronita..???..tunggu next n3 yee..hehehe daaa...

Antara moment yang best tahun nie...

diariku...



..hehehe cuba ni sedaya upaya nak update blog hari2..bkn ape..dah lawa2 kan, tiba2 biar bersawang je..mana bole kan..sian dia..n sian aku gak, sakit mata nak menghias 'ratuhatinya' nie...heheh


disebabkan malam ni suami ku shift malam, so x byk benda terjadi siang tadi..smua rutin harian surirmh mcm aku nie..n papa pun balik keje pagi tadi, terus tido..sbb plant mmg tgh meragam, batuk tak henti2..apakah makna nye itu??heheheh dia kan keje kat kilang baja tu..mesin2 tu la yg meragam nye..mesin2 bkn kecik2 tu..yg besar2 rmh aku ni!!!hehehe aku doakan suami aku slamat pegi n balik keje la hendak nye..siang tadi ckp ckit2 je..paksa dia tgk 'ratuhati' ni..n dia ckp,cantik!pendek je..tp ckup la, dr x de ckp ape kan..hihihi


..nyawa2 ku pun dah tertido kat dpn tv ni..penat sgt la tu tadi main bola ptg tadi ngan anak jiran dpn rumah..comel je tgk muka diorg tido dlm keletihan..nak pegang botol susu pun x larat dah!hehehe seronok kan jadi budak2..x de nak fikir apa..


sedang ku berseorgan ni, teringat la antara moment yg best skali tahun ni..bila teringat je senyum sampai telinga!hehehe aku teringat 'benda berkilat' kat pergelangan tgn aku nie...walaupun dah berbulan lps, tp nak update gak..takut dah tua nanti lupa!!heheh


apakah bendanya itu..cerita begini, mlm tu adalah mlm hari lahir ku..sbb selang sehari dgn adik bongsu ku emi, so kitorg celeb8 skali..ngan mak ayah n adik2 aku..mak n adik2 aku smua dah bg hadiah..aku pun mula la 'menyemash' (in other word = smash) suami ku, mana hadiah nya bang..sbb slalu nya aku boleh kesan n tahu dia beli hadiah n kdg2 aku tahu ape hadiah aku b4 tarikh nya..tp mlm tu, dia x bg pun..dia kata x sempat la..x dan nak kluar la..nanti2 la..aku yg baik hati ni pun ckp, xpela..tp dlm hati sedih la gak..n geram!!!!hahaha x dpt hadiah pun nak geram kan??mcm bdak kecik je..tp x dela sampai merajuk...



balik dr dinner tu, mcm biasa, sama2 bersihkan anak2..tukar2 baju..smayg..n tiba2 dia suruh aku kluar bilik..aku x nak..dia bersekongkol ngan anak2 dia, tolak aku kluar..anak2 mengekek2 gelak, dia ingat kitorg bergurau kot..hahaha diorg kunci bilik..and kejap tu didi buka pintu, soh mama masuk..diorg soh aku duduk..tutup mata n tadah tangan...klise la kan..tau dah la nak bg hadiah..hehehe bila ku buka mata, ku nampak kotak ini...



dah tu suamiku soh buka mata..dan terlihat la kotak tu..oo...dia bagi aku pen this time..aku ckp la thanx..walaupun dlm hati ckp, 'apesal la papa bg pen..dia ingat aku cikgu ke??'..hahah tp amik jela, karg merajuk lak dia..hehehe bila ku bukak kotak itu, aku terkejut mak yah dgn ape yg aku nampak!!!!




waaaaaaaa..........suami ku hadiahkan aku bracelet lah...bukan pen!!!!punya la suka....aku terkinja2 lompat atas tilam tu..aku kejar dia keliling bilik ingat nak peluk dia..dia bole la lari2..anak2 tukang sorak...riuh rendah rumah aku dek kami 4 org!hahaha dah la dah tgh mlm...huhu aku x expect pun dia nak bg bracelet tu..sbb slama ni kalau dia nak hadiahkan aku brg kemas ni, konfem dia heret aku..sbb dia x pandai nego beli brg..aku plak mmg pegang calculator, kira bape harga brg tu!hahaha ni la 'my first time' papa beli gold x bawa mama..hehehe


aku budget dia bg handbag ke..purse ke..baju ke..mmg x sangka nak dpt gelang ni..anyway, tq la abg..lain kali buat lagi ek..i like!hahaha
bila ku tanya beli kat mana..bape harganya..dia dok kata rahsia..tak kesah la tu..janji seronok sgt2 sbb dpt hadiah seprise n benda aku suka!hehehe mlm tu tido bkn peluk hubby, peluk tangan sendiri!hahaha

thank you abang, bagi syg rasa best n happy mcm ni...n anak2 mama yg jadi tukang sorak mlm tu..mama really appreciate that moment..bkn sbb hadiah je, tapi sbb kegembiraan dan kebahgiaan di tgh mlm yg kita rasa sama2..mama sayang smua.. :)

Monday, June 7, 2010

Hari pertama ku nak ber'blogging'..WHY..???

diari ku...

ya..aku perlukan diari kot..tp bila masa pulak nak ade buku diari tu..tulis ni lambat ckit kan...type lagi cepat..dah lama aku ckp dgn suami ku yg tercinta..'abg..syg nak buat blog la..tpt syg nak ckp2..bebel2..'..dia senyum je..n cakap 'ikut syg la..'

hmmm..bole ke aku..?aku sgt sibuk..ngan anak2..n rumahtgga..mcmana nak borak ngan 'diari ku' ini..tp bila difikirkan..n bila baca blog kwn2, aku rasa kena ada..yelah, aku ni surirmh je..ngadap anak n suami n rumah je..mmg x de hang out ngan kwn2 pun..jiran pun jumpa ptg2 je..kalau ada pun, jumpa mak n adik aku..tp dia pun busy jugak ngan anak2 dia..dulu kitorg seminggu 2 3 kali lepak sama2..yg penting anak2 pun bawa ok..tp this year, sgt jarg kami kluar sama2...anak aku skolah pagi, anak dia skolah petang..aku pagi nak wat keje rmh..masak..layan adik lagi..dia pulak nak masak, siap anak..nak hanta lagi..n ada dua lagi nak kena layan...mmg aku rindu zaman kami suka lepak sesama ngan anak2 skali..mkn2..bawa g indoor playground ke..shopping kalu duit ada!hehehe

so, berbalik pada why aku kena berblogging ni...aku rasa aku nak ada tpt mencurahkan hati..perasaan..happy..sad..n smua feeling yg melingkari aku...alang2 hubby dah bagi broadband nie, ok kot kan..tp sebelum ni ade je brdband , tp x buat pun..sampai dah rosak modem dulu tu..hehehe so..rasanya patut kan aku ber'diari' di sini...takpela...akan ku cuba utk memenuhi 'diari' ku ini dgn perasaan ku yg sgt jujur n ikhlas...

MAMA.....semoga mama suka dgn apa yg mama buat nie... :):):)
Related Posts with Thumbnails