Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Thursday, October 14, 2010

Asam pedas daging lwn kobis goreng ~

diariku,

Hari ni tak pulak hujan macam semalam.. panas jugak.. huhu tp ada lah baik nya kan.. iaitu, baju bajan di ampaian dpt lah kering yang sepatut nya.. hehe tp bau downy passion tu mmg superb la.. bau nya tahan lama.. and bila dah pakai baju tu, bau nya still ada.. *** amik bau kat baju skolah didi, yang slalu nya bila balik skool, bau telor (bau tadika tu la :P) !!! hahaha ***

Dari semalam, en suami lin request nak makan asam pedas dading sebenar nya.. tapi sbb semalam hujan seharian, tak leh nak kluar gi pasar pun, lin masak apa yg ada je.. yg sempoi sgt semalam tu ~~~ hehehe

So, hari ni lin merealisasikan lah keteringinan suami lin tu.. huhu bukan susah pun.. asam pedas ni, kalau tak pandai buat, bukan anak melaka la nama nya!!! hahaha tapi, setakat asam pedas, bukan org melaka pun tere, kan.. :):):)

Yok tengok Asam Pedas Daging versi Lin yea~ ;)

Antara bahan2 nya ye puan2~ haha basic je... and takde dalam gamba ialah tomato..kentang... and yg wajib nye -->>> daging... daging dah bersihkan, lin gaul ngan serbuk kunyit sikit saje... lin tak letak belacan.. kalau buat asam pedas ikan, baru letak belacan (kdg2 x letak pun! :P)... yg penting nya asam pedas ni, air perahan asam jawa tu... huhu~ kena cukup2 je.. tak leh lebih sgt, karang masam lebih.. tak le sikit sangat,nanti tak menangkap! hahah mcm tere je kan~ :P serbuk kari ayam/daging tu, letak sikit je ye.. dalam 1 sudu besar je.. tgk kuantiti daging.. kalau ikan , tak payah letak la serbuk kari ni.. unless ikan pari -->>letak sikit serbuk kari ikan.. untuk menghilang kan hanyir ikan tu.. ;)

Tu diaaaaaa... dah menggelegak...! hahaha semua masuk siap dah ni.. ada nampak daun limau purut kan.. 2-3 helai cukup... :) tunggu daging empuk..kentang empuk.. boleh la hidang... :)

haaaaaa...ni menu lawan nya... lin goreng sayur kobis.. rencah nya daging jugak.. hehe sbb ayam tak de.. huhu suami lin tak suka sayur goreng ngan ikan bilis.. so, kita ikut selera dia la ek.. mula2, lin tumis bawang dah siap blender tu.. dah garing bawang, lin masukkan daging pulak... tunggu empuk ye daging nya... :)

Dah empuk daging.. lin masuk kan sayur kobis and lada besar yg dah dihiris.. masuk skali je pun tak pe.. hehe sbb nak goreng sayur sekejap je.. tak nak kobis layu sgt, tak syok! :P


And untuk melengkap kan menu tadi, lin goreng kan 2 ekor ikan masin yg sedap itu.. :P tak baik utk diet kan.. and lin jarang sebenarnya gorg ikan masin.. tgk lauk dulu, kalau kena, baru goreng.. :)

And last but not least ialah pembantu makmal kitchen mama... adini sokmo sebuk kalau mama kat dapur.. keje biasa kalau sambil masak, sambil dukung dia.. atau , lin terpaksa letak dia kat atas kitchen kabinet tu.. kalau tak......... kau siap la dia punye radio berbunyi... NON STOP!!!! hahahaha

Tengok la... masih ada kesan tertumpah nya air mata puteri mama ni.. sbb nya mula2 mama dia tak bagi dia tolong basuh beras itu... hahaha dia pun pandai nak bagi 'air tangan' dia kat famili... lin bukan apa, kot la terbalik periuk tu, tak ke menambah keje ku nanti! huhu~



Dah nama nya gegirl... masuk dapur tu dah memang minat agak nye kan.. hehehe like mother~like dotter la ek.. :):):)

p/s : Asam pedas memang our favourite.. asam pedas sokmo pun takpe.. huhu esok suami lin request cucur udang -resepi mak lin- ...insyaAllah kalau mood rajin datang! hehe

p/s 2 : esok nak gi penang jap.. carik barang hantaran.. alhamdulillah..murah rezki Lovelin Creation musim2 kawen hujg tahun ni :):):)

5 comments:

MAMASYAZA said...

akak pun suka asampedas, tp asam pedas ikan+bendi, terangkat habis

[-suziey-] said...

haih lin..anda berjaya mmbuatkan daku kelaparan..suka nya asam pedas ngn sayur kobiis..mmg kena kan..i likeeeee:)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

oh...sedapp...ade pulak ikan goreng garing..
sedapnye linnn..
comel la adini tlg mama kat dapur..tak sabar nak tunggu qaisara besar, dan boleh tlg sy kat dapur..hikhik..skang ni buat kecah dapur adelaaa.... :)

lydzar said...

baru tau, ada resepi asam pedas letak serbuk kari. tak penah pon letak serbuk kari tu masa masak asam pedas :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

kak sue : lin pun suka asam pedas ikan..especially ikan parang! hehehe tp lin and hubby x suka bendi.. so, asam pedas kitorg takde la letak bendi~ :P

suziey : ala suziey ni.. awak tu lagi tere masak! hehe setakat asam pedas versi lin ni, ape la sgt..hehehe

ainie : tu la..if ada ikan gorg, lagi layan kan.. hehe ikan dah takde stok kat rumah.. tu yg sy belasah ikan masin tu :P
haaaaaa.. awak ingat adini tu byk menbantu ke..??? hahah tak maknya nye.. byk buat kecah ada la.. sama kapal la adini nga sara :P:P:P

lydzar : hehe mak lin masak, dia letak..so lin ikut la.. hehe tp bukan banyak macam masak kari pun.. sikit je :) try la kalau teringin :)

Related Posts with Thumbnails