Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Wednesday, October 13, 2010

Mama ni garang la..

diariku,

baru lah berkesempatan nak menaip sesuatu di sini.. 2 orang nyawa lin pun dah selamat berlayaran dalam mimpi.. :) hari ni kan en suami lin keje malam.. so, agak capek la jugak.. siang tadi, ngan ngemas nya..masak nya.. melayan anak2 yg tak stop2 activity.. kira pause masa diorg tido jela.. sempat la lin layan mata kejap petang tadi.. ngantuk sesangat..plus letih ya amat! sbb gi aerobic semlm ke..??? hahaha tak kot.. memang penat la tu!.. :P

And malam ni tadi plan nak bawa 2 org kesaygan mama ni aerobic, terpaksa lin batal kan je.. didi tertido lps makan, may be sbb siang tadi dia tak tido.. bila lin soh tido, dia pulak ckp kat lin -->> mama lah tido <<-- kita di suruh nya tido.. haisshh, macam2 la anak2 ni..

Masa lin suap kan diorg makan tadi, sambil2 diorg berdua main, sambil2 la menjerit.. menangis si adini ni.. kejap gelak..kejap jerit..kejap nangis.. aduuhhh, stress gak lin.. mana nak leraikan gaduh lagi.. nak 'paksa' diorg makan lagi.. hmm.. senak dada dok menjaga 2 org ni.. kdg2 nak marah pun, macam nak tercekik dah.. tak sempat nak marah yg dia buat ni, dia dah buat tu dulu.. korg paham ke ni..? buat2 paham jela ye..hehehe

Lin marah la kan anak bujang lin, didi, sbb suka benar dia ngusik adik nya.. adik pulak pantang nampak apa je abg dia pegang, smua dia nak! fenin kepala mama nya! huhu Tiba-tiba lin dengar didi ngomel... -->> mama ni garang la..sikit2 nak marah <<--

OMG!OMG!OMG! anak lin dah pandai komplen mama dia ni!takut jugak lin, mana la tahu terkesan sampai ke dalam hati dia kan.. tp, lin cuba rasional.. lin panggil didi and slow talk kat dia, kenapa mama marah.. mula2 dia macam refuse nak denga, tapi lps lin 'ayat' dia -->>didi tak sayang mama eh..tak nak denga cakap mama..takpela <<-- baru la didi peluk2 lin.. cium2 mama dia ni... baru lah boleh nak nasehat dia apa2.. jgn kacau adik.. makan kena duduk, tak leh lompat2.. macam2 lagi la.. tapi, kejap je dengar nya.. lepas tu start la balik!!! wawawa..

Aduhai kwn2 .. macamana ni..??? nak marah ke tak..?? kalau tak marah or ditegur karang, berpanjang2 pulak adegan usik-usik terlampau dirg tu.. sampai menangis2 si adini.. Adini ni pulak, once dah nangis, memang payah gila nak stop!!! suara dah la nyaring..si abang boleh pulak gelak2 tengok adik dia menangis2 tu..huhu

...si adini bila nangis... memang nganga seluas2 nya la.. nak bagi sape dengar ntah! :P

......nanak! nanak! ..haha mama nak snap je, dia tak nak.. malu la konon! :P


and kadang2 lin perhati, si adini pun boleh tahan jugak tau... dia memang suka nak apa je barang yg abg didi dia pegang.. walaupun dia tahu barang tu abg didi punya, dia nak jugak.. Kesian jugak tengok didi, sbb lin memang suruh dia je mengalah.. nak suruh adik mengalah -- MIMPI jela!!! tak ke haru lin jadi nya.. huhu

........ni la gaya didi dari kecik bawak ke besar ni, bila merajuk, gini la gaya nye.. berpeluk tubuh!!! tapi comel plak rasa bila tgk gamba ni! huhu


Apa lagi, memang start la radio Hotfm Hotmama dia ni... berjela2 karang ceramah nya.. tp entah diorg dengar ke idak, tak tahu la.. lin takut cara lin salah.. lin memang suka cakap.. tangan ni jarang jalan.. tapi penah je.. kalau dah melampau sangat kan, kena jugak 'pok' sikit.. bagi ingatan.. hehe tapi lin slalu ingat la.. kalau nak 'pok' pun, pok la punggung ke..tapak kaki ke.. tp jgn kuat2 tau.. sakit anak.. lepas tu, sendiri yang menyesal sebab tak sabar sgt! haha tapi betul la.. kadang2 memang mencabar kesabaran tau karenah anak2 ni.. tu belum waktu dia sakit demam lagi.. ngan muntah la.. nangis la.. aduhhh.. macam ni la mak kita jaga kita dulu kan......

Kadang2 lin gertak kan diorg -->> kalau notti, masuk bilik gelap nak..??? <<-- instead of 'pok' diorg, slalu gak guna pakai kaedah ni.. bilik gelap nye pun, guest room sebelah famili hall ni je.. takde apa yg nak ditakut kan pun.. tapi sebab term 'bilik gelap' tu kot~ hahaha tapi, penah lin denga adini dalam nada pelat dia tu, bila dia marah kat lin, dia cakap 'mama cok lik lap'..! pada pahaman lin la kan, dia suruh lin pulak masuk bilik gelap! haha mcm klaka je.. tapi anak kita is apa yg kita ajar kan... risau nya linnnnnnnnnnn!!! tp anak2 ni, dah masuk 7 years baru dia tahu bezakan yg baik dan yg buruk.. skrg ni dia absorb je smua yg kat keliling dia.. huhu~

Macam malam ni, papa dia tak de.. dua2 melekap kat celah lin nak tido.. tangan kena depa kan..bagi sorang satu dapat rasa.. didi yang dah besar tu tido atas lengan lagi! memang sakit, sbb dia dah besar kan..kebas tau! huhu yang adik pulak, dok menyondol ketiak mama sambil tangan dan kaki merayap meraba dalam baju...ye, kaki dan tangan nya dalam baju mama ye kawan2 sekalian.. bila dua2 dah tido, baru lah lin boleh kalih sikit.. kalau tak, memang cramp la kat tengah tu! hihihi penangan anak2 kan.. :P

Lin harap diorg faham la kenapa mama ni marah and bebel je keje nya.. bila ye diorg akan faham.. hehehe sabar je la mama.. tapi, kalau takde anak2 ni, boring pulak kan.. dah biasa kecoh macam ni.. layan kan jela~ :P

...... bila berkawan, bergumbira, sampai berduduk2 atas pangku... bila gaduh, jangan kata berpangkuan, terlanggar bantal pun menangis! wawawawa.....


p/s : semoga anak2 mama membesar menjadi anak yang membanggakan keluarga ye sayang.. mama sayang didi and adini.. mwahx

5 comments:

Zaidah said...

teringat anak2 zai cakap zai garang macam harimau ayah garang macam buaya....hehehe...adatlah ibu garang...

MAMASYAZA said...

akak pun semlm rasa letih sgt.
badan rasa kureng sihat, nak demam n sesema
bebudak tu bergaduh, akak dah tak kuasa nak layan, letih sgt, tambah2 makan ubat sesema, lagilah cepat nak lalok

[-suziey-] said...

umangaih..pndai kata mama garang..hiks..siap soh mamanya tido lagi yek:p haih..bdk..dorang dgr je ape kt ckp pastu copy la..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

comel la anak2 lin nih..
mmg tak nafikan laa..sy pun kadang tak sabar sangat, si kecik sara tu pun kene puk kat kaki..tapi pastu peluk semula..kesian..yelah, kita penat kan..
tapi ape2 pun..walau nakal cemana pun,cube tgk time diorg tido..alahai..syahdunye lahai kan? mula la rasa nak nangis sbb dah puk die tadi..padahal die tak tau ape pun..isk, tetibe teringat kat sara kat nursery lah!

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

zaidah : tu la..dah try tahan diri jgn memarah sgt!huhu nasib baik anak lin blom pandai perumpaan mcm tu..lps ni tak tahu la...hehehe

kak sue : akak pulak demam ke..? berjangkit dek anak2 kot..hehehe dah besar2 , lain pulak citer nye ek.. :P

suziey : hahaha ye suziey..didi dah pandai komplen mama dia ni haaaaa... penat la lin nak betulkan balik keadaan.. tp rasa nya in kat kepala dia laa..huhu

ainie : comel2 la jugak ni, buat keje tak berenti2! hahaha sy pun slalu sedih lps marah anak.. rasa bengong nye la mama ni, tak leh nak tahan sabar! kan dia kecik lagi..huhu rindu sara eh..??? saba2.. :):):)

Related Posts with Thumbnails