Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Wednesday, October 6, 2010

Citer raya kami ~ siri 3

diariku,

cepat2 nak abes kan entry raya ni.. sbb x lama lagi syawal nak abis dah kan!!! hehehe

Hari raya ke 2 , lin and famili memang dah plan nak gi beraya ke rumah sedara mara sebelah ayah pulak... 1st syawal beraye kat semua rumah adik beradik mak lin.. and raya ke 2 ni nak beraya sebelah ayah, dekat je...sebelah je ngan kampung mak lin... mak lin alor gajah kan.. ayah lin masjid tanah... :)

Pagi2 tu bangun lambat sikit.. letih woo..semalam nya ka merayau meratatu! hehe bangun2 mak dah ready breakfast for today.. ada mee goreng..roti canai.. and lepas breakfast, kami pun siap2...convoi 2 keta..lin bawa mak ayah lin..and angah wif her famili.. babai kejap kazen2 yg 'kecoh' kat kg mak ni! hehehe

Rumah pertama nak dituju ialah rumah makcik, akak kepada ayah lin, kat Paya Rumput.. best tau jalan area sini.. sbb kat sini rumah cantik2.. rumah banglo moden memang la banyak.. tp yg paling best, rumah tradisional melaka.. yg ada serambi.. ada tangga kembang2 tu.. tiles warna warni tu... best tau.. tak dpt nak snap pix pun, sbb en suami bawa keta laju!!! isshh.. lin suruh dia slow down, dia kata, tak boleh la, kat belakang banyak keta lain..nanti marah org! :( menyampah tau! :P

Lepas gi rumah makcik, kitorg gi rumah anak sedare ayah lin, along mamat.. dia dah buat rumah kat tanah pusaka yg arwah nenek lin tinggalkan.. nama je anak buah ayah, tp umur dekat2 je ngan ayah lin..beza 2 tahun je kot...hehehe

Lepas tu, kitorg gi rumah arwah awo (nenek) lin...diorg meninggal masa lin form 5..lin sgt manja tau ngan nenek lin.. and dia sgt sayang lin!!! betulllll........ :):):) tapi, sekrang rumah tu dijaga oleh kazen lin and famili dia.. takpela, dah org lain berdagang jauh2 semua.. and yg dok kampung pun, ada rumah memasing..biar la dia jaga rumah tu, dari dibiar kosong kan.. raya2 mcm ni, bole jugak cucu2 balik kan.. tp berbeza la kondisi rumah and persekitaran nya dengan masa awo lin ada lagi...

Kompaun rumah awo lin tu, sgt luas.... memang bole main bola...dengan tepi sawah nye.. ada pokok buah.. kolam ikan keli (utk makan sendiri je!) ..laman bersih terjaga.. dengan lanskap pokok puding and bunga2an yg cantik2... memang best la balik kampung.. tp sekarang ni, dah kureng sikit... serambi pun dah dirobohkan, sbb kena makan anai2... diorg juz buat pangkin (korang tau ke??) baru utk lepak2 kat luar... sedih tgk... :(

Lepas tu, kami gerak khas gi rumah kembar ayah lin pulak...what..??? ayah lin kembar ke..?? hehehe ye kawan2..ayah lin kembar... tp tak seiras.. and kembar ayah lin, iaitu pak teh, ada anak kembar lelaki tau... kitorg ni tunggu jela..sape la dpt warisi baka kembar ayah tu! hehehe lin teringin nak dpt kembar jgak! heheheh... masa ni pun dah petang dah...

balik dari rumah pak teh, mak ajak kami semua ke 'ladang'.. actually, ladang ni ialah tanah pusaka yg mak lin warisi dari wan lin... dah bahagi2 adik bradik dia la ni.. mak nak suruh tgk, and berdiskusi la kami anak beranak .. mak and ayah plan nak balik melaka, and settle down kat melaka lepas ayah pencen next year.. ok oww.. projek org nak pencen rupa nya.. sedih la kalau lps ni jauh ngan mak.. harus kerap balik kampung ni! :( tp location tanah mak ni best sgt... sbb ada sungai yg sgt jernih and cantik.. :):):) en suami lin dah ketar lutut nak terjun dlm sungai tu je! hehehe sama naik la ngan anak bujang dia! :P

Kat area ladang mak tu, banyak dah kazen2 mak dah buat rumah.. ada yg dah pencen.. ada yg mengajar kat kg tu jugak! hehehe so, pegi la beraya jap kat rumah kazen2 mak tu..iaitu pak su rahman and and acik shidah... rumah pattern modern banglo tu.. bukan rumah kampung melaka tu.. best nye kalau dpt buat rumah tradisional melaka tu kan... tp nak ke mak ayah lin..?? hehehe

... sebelom berjalan, amik gamba dulu... raya ke 2 , kitorg pakai biru.. ok la sikit didi hari ni nak bergambar... comel tak anak2 lin..?? hehehe

... angah and her famili... comel la gown polca dot tu.. anak dara angah dah besar, so posing pun baik punye daring la..hehehe suka lin tgk platform diorg tu..! kecik2 pun dah ada saiz jual.. best kan budak2 sekrang ni! ;)

... oooppss.. lin with my jewel.. adini claimed, "awin icesss" ..hehe makna nya--> fadlin princess... ye la tu.. :P lin sgt suka heels adini tu.. comel tau... geram lin! :)


... tak tahan.... posing dulu! hahahaha apa yg tak tahan..?? tu haa...perut tak leh nak tahan!! hahaha nak lawan laki bini perut sape ke depan, ke..?? huhu~

... didi si kampung boy.. dah siap cun2 pun sempat lagi nak main.. didi with his pak ngah zaid and pak ngah azhar.. (both are my cousin)

5 comments:

zurazari said...

mood raya lagi eh...
patut la lamer menyepi nik nie...

zurazari said...

lin, nak tanyer sikit ni....

lagu kekanda dinda ni ader lirik tak?

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

zura : hehe mood raya ke...? huhu sebulan kan syawal ni..hehehe lirik lagu kanda dinda ni ada lin penah letak kat entry lin kat bulan ogos..cuba lah check.. kalau search pun ada jumpe kot~ :)

[-suziey-] said...

dr ats scroll tgk gbr manis je..best jek..tp bila baca story..kagum jgk..kat ladang buat umah..dh bayang msti besar giler umah2 tu..
n part last xleh tahan nk gelak..ekkekek:p lawan perut sapa paling naik ek?haaha sabo je

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

haha manis ke.. ala raya kan.. kalau dok rumah, kaftan gak yg best! huhu.. rmh kazen mak lin tu smua besar2.. plan kitorg ni, tak tahu lagi..hehehe

lawan perut!! mng kat lin kot! hahaha tak leh nak sorok la suziey.. :P

Related Posts with Thumbnails