Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Wednesday, October 13, 2010

Jamu plus modern supplement ~


diariku,

Sejak pagi lagi, bumi bertuah SP ni, di basahi hujan - sekejap lebat, sekejap renyai - mood pun sejuk je... lepas didi gi skolah, lin pun start lah merencana nak masak apa hari ni.. sempoi2 pun syok gak kan.. hujan2 ni, gulai2 tak best kot.. huhu akhir nya terhasil la menu simple - yang simple sgt - sambal ikan cencaru , udang gorg kunyit + brokoli + kobis bunga and ikan bilis yg besar2 tu, goreng garing, letak bawang hiris and cili padi potong ~~~ sesungguh nya, ikan bilis tu yg paling membuka selera lin ngan en suami waktu bersantapan tadi! hehehe

Cakap pasal supplement ke jamu ke ni, lin memang amik makanan2 tambahan ni.. dah beranak 3 ni, mula lah nak sakit sana sini.. as said , lin bersalin smua anak2 lin cara caesar.. and tiap kali bersalin, lin amik epidural.. lin ni jenis manja sikit, tak tahan sakit.. tp korang ... sumpah sakit tempat bedah tu bila bius dah habes.. nak jejak kaki first time lps caesar tu pun, rasa nak luruh perut tau.. tapak kaki rasa mcm kena cucuk2 je.. huhuhu memang menangis merebeh air mata ni...



Bila dah caesar ni, lambat la sikit lin beurut, bertungku, tangas bagai.. apa lagi la nak berbarut perut.. mmg tak barut langsung! sbb tu la lin ni buncit kot! dah masuk 2 minggu , baru la panggil org urut..sbb baru lah bole duduk elok.. mengiring semua.. kalau tak, lurus je baring nya.. trauma beb! masa bersalin arwah shakir lagi lah.. anak sulung dah caesar, urut pun masa 3rd week.. masa tu badan dah menggigil je rasa nya.. lepas urut tu, ok sikit.. mmg patut la kita ikut pantang org dulu2 ni.. tp apa kan daya.. lin buat yg mampu je la..

Sebab tu la sampai sekarang lin makan jamu2 and modern supplement / vitamins utk diri lin.. sekarang ni, nak jaga suami and anak2.. rumah atas bawah.. depan belakang.. semua la.. so nak kena keep fit even gemok! haha tak nak la gemok yg tak de stamina tu kan.. biar la gemok tp fit.. boleh serve keluarga sehabes baik.. huhuhu

Bangun pagi before breakfast, lin akan makan Jamu Mak Dara (kapsul) dulu.. bagus nya Jamu Mak Dara ni, sakit2 pinggang lin memang hilang lepas dah amal kan jamu ni.. amal kan ye~ bukan makan sekali, terus nak baik.. dah lama lin makan jamu ni.. almost 2 years .. before ni lin try and error jamu lain la.. and jamu mak dara ni tak buat badan lin panas.. tak de over peluh.. biasa2 je.. and masa ni, lin amik sekali EPO (Evening Primrose Oil).. nak jaga mood lin.. jangan asik swing je! hehehe



And lepas breakfast, lin akan makan pulak sebiji supplement Nuvafemme ... yang Daphne Iking jadik duta nya tu.. huhu Nuvafemme is soy based, tp dalam bentuk pil la.. Nuvafemme lin amik nak memulihara (ye, pulih kan balik! :P) kulit and breast.. ye, memang perlu di pulihara kan.. kat kotak Nuvafemme bagitahu, for who desire beautiful-radiant skin and fuller-firmer breast..!! oh ye, yang ni memang lin perlukan.. huhu tak sanggup rasa nya tengok 'aset' berubah wajah sebelum tiba waktu nya! huhu~ kadang2 lin ada gak amik tonik Payuda Atika Beauty tu.. ada je dlm fridge tu.. tp sbb texture nya pekat sgt, malas nak memualkan tekak! hehehe kalau teringat, lin makan la.. :P



Sambil2 lin masak tengahari, seminggu 2-3 kali lin akan rebus kan biji manjakani untuk menjaga dan mengekalkan kewanitaan lin.. wahaha bukan main lagi! makcik2 lin yang suruh buat macam ni.. bising mulut diorg suruh jaga badan..jaga kewanitaan.. so, banyak gila ilmu yg di perturunkan kat lin ni! hahaha anak2 diorg tak nak dengar, kata nya.. siap ajar macam2 senaman 'sebelum' dan 'selepas' lagi..! hahaha tp bagus jugak.. lin pun dah amal kan.. rasa nya, memang ada betul nya nasehat orang2 tua ni.. :P:P:P


Cara rebus manjakani ni, lin amik dalam 10-15 biji manjakani.. then rebus kan dgn 3 cawan air, sampai tinggal setengah cawan je air rebusan tu.. memang tak larat nak telan kalau banyak2! sbb nya pahit gila air ni! huhu kalau banyak2, takut terluak balik ke sinki.. huhu makcik lin kata, air ni bagus.. dpt jaga bahagian womb perempuan and kalau womb sehat, mood pun baik je.. muka berseri2.. ceria spenjang hari.. haha .. mood lin baik selalu ke..?? hahaha kalau tak de apa2, memang mood ok je.. ;) kalau ada orang salah usik suis je, mesti la marah, ye tak.. :P

And last but not least, after dinner , biasa nya lepas maghrib, lin makan lagi sebiji Nuvafemme.. gigih nya kan.. hehehe and before bed, lin makan sofgel Vitamin E and C.. sebab lin merasakan, masa lin tidur tu, biar lah badan lin dapat absorb semua khasiat2 vitamin tu.. hehehe


Lin ni jenis pemalas sikit nak apply skin care apa2 kalau dok merap kat rumah je.. kalau nak kluar, baru la lin pakai UV protection ke hapa ke.. kalau tak, prefer bedak baby johnson nourish with milk tu je.. hehehe wangi, bau susu~~~ :):):) tu yang kena makan supplement dari dalam pulak tu.. :P

Korang macamana...? lin sure ibu2 semua ada makan jamu and supplement kan.. tak kesah la apa yang korang makan, tp lin advise amik jugak la jamu2 and supp ni ye.. kita ni makan harian bukan mcm org dulu2.. banyak benar fast food and MSG nye makanan zaman sekarang ni.. Organic food tu, bole kira ngan jari je la bila makan nya.. lin la tu! hehe dah la kita ni org pompuan, dah berumah tangga pulak tu.. memang la kena jaga luar dalam badan kita ni.. macam kita jaga rumah kita ..nak bersih..nak cantik.. :):):)

p/s : masa kat U dulu, bila cuti semester je, and nak salam2 ngan kawan2.. n saling berpesan -->> jaga diri ..jaga dara! <<-- hahaha so, dah kawen pun , kena jaga jugak la kan! ;)

7 comments:

lydzar said...

mana dpt manjakani tu lin?

aku so far makan suplemen utk pregnancy purpose saje lah..

then penah try jamu mak dara lepas bersalinkan hannah. mmg hilang penat, tp dpt hadiah lain pulak. badan subur sgt jadinya huhuhu..

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

awak tau lin, sy xde mkan ape2 jamu pun skang neh..cume makan pil yasmin utk planning je..tapi tu bukan utk kesihatan kan? adehh..xtau nak amek ape sebenanye..teruk kan saya?

Anonymous said...

Saya ada jual serbuk manjakani Asli. Lebih mudah nak guna. boleh minum, boleh sapu boleh guna sbg skrub adan sbg pencuci wanita. SMS Ina 019-9151307. atau email fx_online@yahoo.com

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

liza : lin beli manjakani tu kat kedai ubat cina tu.. ada jual.. skrg liza makan yg perlu for baby je la.. lps ni start bali.. alamak! gemok ke mkn jamu mak dara.. adakah itu penyumbang kegemokan ku..?? hahaha

Ainie : hepppp... saya rasa nak rotan kwn saya ni sbb x makan jamu pape .. hehehe tak de la teruk.. bole start amik la lepas ni.. :)

Anonymous : thanx.. nanti lin nak, lin call ye :)

MumMe said...

mama lin,mumme nak tanya ler...utk anak2,lin ada bg supplement x?mumme risaukan anak sulung mumme,nak masuk 5 tahun Dec ni x minat langsung nak belajar...doa kami kalau pun dia dyslexia,biarlah kami dapat usahakan sendiri dulu...

Anonymous said...

nak tmpang tnye yer..kalo kite amik nuvafemme tu...at the same time kite amik any family planning nye kaedah cm implanon tu..adakah ley mengganggu yer??

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

anonymous : tak pe kot amik nuvafemme skali ngan any family planning method..
lin sendiri on IUCD and adik lin amik planning pill.. tp kitorg makan jugak nuvafemme.. so far, tak de ape la.. :)

Related Posts with Thumbnails