Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, August 13, 2010

Cerita ceriti 2 hari ini.. ~

diariku,

Kejap je dah 3 hari kita puasa kan..cepat betul masa berlalu~ Alhamdulillah..puasa kali ni, cuaca agak nyaman kat sini..so, keletihan and kehausan melampau tu, tak de la sangat..nyawa2 lin pun agal behave..tak de la sampai menguji kesabaran mama papa dia terlampau2..tp, tak dela dok diam sgt..org kata sederhana laa..tapi meriah!! ..hihihi acceptable~ :P lepas2 ni tak tau la..hehehe

Setakat ni, hari2 buka posa rumah mak..memang masuk bulan ramadhan je, lin and adik2 hari2 berulang ke rumah mak nak berbuka sama2..kalau tak pegi, ayah call suruh jugak dtg..nasib baik la tak jauh mana..10 minit lebih kurang..before gi, singgah carik2 kuih kat pasar ramadhan..calling2 sesama adik bradik, sbb takut terbeli makanan yg sama!motainai!hehe

sampai rumah mak je, smua dah siap masak..tugas lin and adinda angah, serve kan je..menantu buat air..and ramai2 hidang..hehe bila la nak merasa buka kat rumah sendiri..?..ada jugak..kalau mak ayah ada jemputan buka puasa kat luar, baru la merasa buka kat rumah sendiri..hehe nak wat camne kan..tak larat nak dengar bunyi henfon,sbb ayah keep calling, tanya bila nak sampai rumah dia..huhu lepas ni, kalau ayah retire (next year), and balik melaka, mungkin jadual nya berubah la..tp sedih gak kan..mesti rindu masakan mak.. macam korang yg jauh dari mak kan??? :):):) mak siap tapau kan untuk sahur skali :P

Didi posa tak...??..bila mana la puasa nya..pagi2 before gi skolah, lin tanya didi.."nak posa tak hari ni?"..of course la didi cakap,"Puasa!..tapi..ada tapi2 jugak! didi kena makan nestum dulu..baru la boleh blaja.." ..hahaha memang la ayat tu lin slalu ckp kat didi pepagi nak pujuk dia makan before gi kindergarten..hehe pandai menjawab..And bila balik skolah, lin tanya lagi...

Mama : didi posa tak ni..?
Didi : puasa la ma..
Mama : tadik break didi makan ape..?
Didi : Hari ni teacher bagi mee kecik (mihun la tu!)..didi makan abes..pandai tak didi, ma?
Mama : Aik..kata posa, mana bole makan siang..tu tak posa la nama nya..
Didi : Teacher bagi mee kecik..tak baik membazir tau!..lepas makan, didi posa la balik..macam tu pun boleh..

hahahaha lin tergelak je dengar jawapan si bujang encem lin ni..anak2~~..macam2 ragam! :)

Didi ada spelling homework..ada 6 words smua..3 bahasa and 3 english..every week, teacher didi akan bagi new words ikut theme of the week.. and this week is transportation.. spelling session ni memang kena kerjasama teacher and parents..kalau harap teacher je, tak aci la kan~ :)

Lama tau nak ajar didi spelling tu..tp takde la lin paksa dia ingat terus..tp didi boleh buat..so, lin sgt hepi!!! hehehe alhamdulillah...tp masa ngajar tu, sendiri mau ingat la..susah nya nak dapat sepenuh perhatian dari didi...geram jugak..sbb mata dia tak pandang apa kita ajar..tp dok melilau pandang mainan yang berlambak tu..geram kot tgk adini dok main, dia pulak kena blaja.. alih2, lin suruh en suami amik adini, main tpt lain..baru didi ok ckit..tapi sempat didi cakap --> mama ni ajar garang la!... hahaha sori la sayang! mama nak didi pandai~ :)

...the words...english : bus-car-van ..bahasa : bas-kereta-lori ..didi confuse bus and bas..maklum la, anak org melayu!hehehe

...didi nak tunjuk something...

...owh...didi dah boleh tulis nama dia..pandai didi~ kat skolah, teacher panggil didi as Nik.. hmmm.. penat letak nama panjang2! hehehe

...bila mood blaja sudah mari, hati sudah suka la..and didi request nak blaja 1 2 3 plak..adoi la..counting session la plak..dalam hati mama ni, kira nak stop je..sbb teringat baju tak lipat lagi!!! hehehe..layan kan jela..karang majuk pulak bujang cengeng nih! ;)

....and setiap benda yang baik didi buat, biasa nya he's looking for hadiah laa..masa lin pujuk2 dia blaja spelling tu pun, lin dah janji nak bagi hadiah..and didi ingat!haha sebenar nya janji tu, saje2 je cakap.. as usual, didi nak mainan..again!..lin tak bagi..baru je beli hari tu..membazir je! :P then dia nak buku..and didi memang suka dinosour..dia nampak buku ni, langsung tak nak gerak dah..nak2 jugak buku ni.. "Saya seekor anak Trex"..RM9.90..sape nak nak kena baca kan kat didi..??..mama jugak~~~ haishh.. papa cerita kan, takde gaya and intonasi, so anak2 tak suka!haha..apesal anak bujang ku buat senyum simpul ni.. konpius mama~ :P

Takkan didi je kan..adini also nak reward..utk apa..??..reward sbb sgt mengada2..manja terlebih..nangis tak ketahuan..and berebut barang abg!.. hahaha kasut ni RM10..comel kan adini pakai.. :) ..so, sama rata la..terbang lagi duit mama~ huhu
p/s : agak2 mak masak ape ek..bila call tanya je, mak jwb, surpriseeee~~~ hahaha org nak tau je..takut anak dia terliur kot! :P ..mak ni... :):):)

1 comment:

MAMASYAZA said...

oooo posa yang yok ya...siang2 buka periuk. sama la macam siratu, first day ok, 2nd day balik sekolah ja dah mrengek, 3rd, dah tak mo posa...hampehhh

Related Posts with Thumbnails