Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, August 20, 2010

Berubah wajah ~

diariku,

Salam bersiaran dari lin untuk semua..hehe bukan main ayat~ :P Rindu nye nak ngapdet story kat sini..tp terbizi pulak 2 3 hari ni...kawan2 lin yang cun pun ada tag macam contest..thanx ye..niat di hati memang la nak join..tp kesuntukan masa..InsyaAllah..nanti lin buat ye :):):)

Apa yang lin buat???..tak lain tak bukan, lin tengah buat Set Bekas Biskut Cantik Berhias Lovelin tu le..Alhamdulillah, byk jugak oder dpt..and dok ada lagi yang oder..rezki ramadhan agak nye..Tapi, kalau orang luar Sg petani, lin kena 'tapis2' dulu la..sbb lin takut tak sempat nak pos..maklum la..posmen bizi hanta kad raya..!..dapat lagi tak lin kad raya tahun ni???..hahaha

Oder dah amik..so, kena la buat..biasa nya kawan2 lin kat sini, bila tengok je bekas tu, memang nak oder la..suka sesangat!..tapi kalau 'orang luar', banyak la Q & A nya..maklumla, tengok gambo je kan..tak dapat nak pegang..belek..test2 before beli..tapi takpe..lin dah biasa melayan customer Lovelin Creation ..sesuai la dengan sifat lin yang suka cakap peramah ni.. :):):)

And lagi satu, ada surprise news menanti..nak tau apa tak..?..Kalau tal nak tahu pun, lin nak bagitahu jugak..takpela kan..blog lin!haha tapi bukan sekarang..tungggu~~~~ :P

Kan hari tu, lin minta tlg kekawan pilih dining table untuk lin..survey je dulu..beli nya ntah jadi ke tak..P******s tak de tanda2 nak bagi bonus pun tahun ni..En suami lin cakap, senyappppppp jee...biasa nya tahun dolu2, masuk je Ramadhan, mula la macam2 rumours bonus kluar..ada yang kata 3 bulan..4 bulan.. tahun ni senyap je... alahai, macamana nak balik kampung ni kalau bonus takde!!!!!! projek dining table baru pun tergendala la siaran nya :(:(:(

tapiiiiii....2 hari lepas, lin and en suami berpakat nak 'repair' kawasan lanskap rumah yang terletak kat corner rumah kami tu..masa reno rumah ni before pindah dulu, lin dah soh orang buat tiles siap2 kat porch..tapi tinggalkan lebih kurang 8ft x 4ft tanah untuk lin bercucuk tanam main tanah buat mini lanskap kat situ..tapi tak buat terus masa tu, sbb bajet nya ilek!haha Tempat tu, lin dah siap2 suruh contractor renovation tu buat piping utk sinki kat luar, untuk multipurpose pipe and satu soket elektrik..kot la nak buat ayaq terjun kaaa.. :)

Dah 2 tahun dok rumah ni..tanam pun dah macam2 tanam..dari bunga..pokok2 daun..sayur mayur masa ni, siap ada serangga perosak tumpang makan sayur lin, iaitu siput ..tapi semua tak kekal lama..setelah dikaji punca (chewahh, ayat tak tahan!), mungkin tanah tu terletak kat bawah bumbung..and bila hujan, air bertakung kat situ..jiran sebelah kanan ni tak pindah lagi, so, dia tak de pakai awning bagai lagi..bila hujan, rumah lin sama banjir! huhu bilo la diorg nak pasang awning ni!!! so, tanaman pun senang mati~

Hari tu masa gi nursery yang cantik tu, dah soh org tu quote harga nak buat lanskap..tot tet tot tet, dia nak RM350..tak termasuk sinki yang lin plan nak pasang kat tempat lanskap tu..tot tet tot tet ngan en suami, kami setuju nak tutup je kawasan tanah tu denga tiles..and buat lanskap sendiri, dengan bunga2 dalam pasu je..hehehe lepas dah tanya kat tukang myanmar , dia nak upah dalam rm200 termasuk pasir n simen...tiles, sinki and cat (en suami nak soh cat tembok pagar tu hari tu kata nak cat sendiri :P:P:P ) lin beli sendiri..total semua termasuk upah orang, tak sampai RM450..and lin sangat suka hati!..tak de dah lecak2 tanah kalau hujan.. :):):) dulu lin jugak ngada2 nak ada tanah sekangkang kera tu..pedih gak telinga kena tembak ngan en suami!!! hahaha dengar jelaa.. :P

Lepas ni, kalau kawan2 kami datang beraya, takde la kena laser lagi..diorg dok cucuk kami sbb lanskap tu tak jadi2!!!hahaha Sempoi je pun tempat tu jadi nya..tapi takpe la..janji lin suka.. :):):)

...tukang tengah dok buat..asalnya tpt tu ada tanah hitam tula..and pasu2 kosong yang tak pakai..hose..etc..memang tak cun langsung!!! :P


...Dah siap tiles...kenapa la lin pilih tiles corak meriah2 tu kan..hahaha dah beli, baru prasan..masa kat kedai tiles tu, memang geram tgk tiles byk2 tu..cantik2 design nya..masa rno rumah lin dulu, kami hire contractor..so bila pilih barang je, diorg ikut sama..mana yang tak 'in' ngan konsep rumah lin, mmg diorg reject secara halus!hahaha yang ni berkesempatan beli sendiri, apa lagi...belasah je la..macam biasa, lin nak yang cantik, tahan lama yet murah!!! :P:P:P Tembok kat pagar tu pun dah pudar je kan..tu yang nak kena cat tu..huhu alasan! :P

Tu dia.........dah siap kemas and susun semua..lin and en suami buat sendiri..walaupun, dia baru balik keje malam and nak masuk keje malam lagi, tp lin paksa dia tolong kemas kat depan ni!!hahaha kejam ke..?..tak la kot..dia pun suka, sbb rumah sendiri kan..takkan nak biar berpasir ..berhabuk semua ~ :) Cantik tak..??? hehehe lin suka..nampak lebih kemas :) ke sebab baru???..hahaha

..tanaman kat luar tak dilupakan..sejak masuk ramadhan, dah lama tak belek2 pokok2 ni..dah trim2 sikit..and gembur2 tanah..baja2..dicelah2 pokok bunga tu, tersorok, daun kunyit..halia..pokok kari..pokok limau purut..bole la amik2 nak masak sikit2 tu kan.. :)

...Rumah okrkid ke..??haha dok rumah teres ni, macam ni la..en suami lin pencinta orkid..tp takde la beli yang mahal2 sgt..kalau mahal sgt, amik gamba cukup la..ahaks..! sebenarnye tu ampaian baju masa kat rumah sewa..dah jadi tpt gantung orkid je...hihi dulu orkid kitorg banyak..ada dalam 20 pokok..sejak dok rumah ni, tinggal banyak tu je.. :( tp takpela..ada jugak kan..hehehe

..PAsu hijau tu, memang untuk fountain ala balik tu..tp lin beli semata-mata nak buat jadik sinki kat luar..cantik tak..murah je tu..RM85 !!! ok kan..tukang myanmar tu cakap, "kak..ni bukan sinki..ni pasu..susah nak buat"..tapi sbb lin nak jugak, lin soh gak dia buat..mula la macam2 idea kluar!hehehe akhir nya, terealisasi pun! ;) Tembok dah cat 'terra cotta'..ceria sikit , ye tak ? :)

..Boleh la..kemas sikit..semua tu pokok2 yang memang ada kat rumah lin..pokok buluh tepi fountain tu dah lama tau..sejak dari lin kecik around 2 3 years old, masa famili lin dok gombak dulu! :) mak lin yang banyak pecah2 kan anak2 pokok tu..and now lin dapat satu pasu..lin suka sgt! :)

tapi kena pasang hose hanger kan..takde la hose tu melepek je kat lantai macam tu.. :) ada2 je lin ni!hehehe

...Fountain ni dah lama lin beli..masa tu nak cantik2 kan rumah sewa kitorg tu la..and masa tu tak de anak lagi pun!hehe nampak out dated ke..?.. Takpela..dah ado! pakai je la kan..elok lagi..pam pun elok lagi.. :) lin beli jauh ni..Kat Nilai 3!! haha bawak balik Kedah naik keta waja je..hehe jauh perjalanan..tak silap lin, dulu lin beli RM145 macam tu..ingat nak taruk kiambang..tp nanti air cepat kotor..so, tak payah la..cuma didi mintak letak ikan..may be ikan gapi ok kot kan~ :):):)


Sekian...jangan boring ye baca entry lin..takde gosip2 hangat..semua cite lin anak branak je..maklum la..lin dok rumah je kan...inilah dunia lin! :):):) mwahx

Selamat beramal di bulan ramadhan.. :)

6 comments:

lydzar said...

dedicatednya korang laki bini jaga pokok-pokok eh..

sekadar pandangan seorang yg tak amatur, rasanya lin kena pilih pokok yg lebih sesuai dan susun atur yg lebih tersusun utk area tu. baru nmpak kemas dan meriah :)

kalau la dapat kat kami laki bini, kompom pendek hayat pokok2 tu..hahaha dedua tak mesra tanah.

[-suziey-] said...

salam lin..sori lama xjenguk sini..bln ramadhan bulan cuti blogging..hehe ..ni pn singgah kejap jek..sihat ke?

cantik la deco tu..xde la serabut pn tiles tu..lawa je:)

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

rajin nye la awak ngan abg nek eh..sy ade tanah sekangkang sara tu pun xterjaga..tapi ade la tanam pokok2 pandan,kunyit,serai,kari sume tu..ingat depan tu pun nak letak tiles je kan..tapi modal la pulak..

anyway...bila la sy nak sampai sg petani ni eh?huhuhu

zurazari said...

rajin giler kamu!!!
nak bg tabik spring nie...
hehehe...
zura???
no no no...
mungkin sbb bukan dok umah sendiri lagi kot... masih menyewa... so ala kadar jer la... hehehe... cantik nyer dier eh... ni kompom tak sabar nak raya ni=)

mrsboan said...

wah! nak raya ni dah start berhias2...simple and nice..betul2 letak ikan gapi sesuai..saya xde landskap...insyallah satu hari nanti kut...hehe

aiDieNa said...

Hmmm cantik lar Lin.. Ina pon sebenarnya nak buat taman jugak depan rumah tu.. tapi tunggu fulus penuh dulu.. byk tak settle lagi kat umah kitowang nie.. kabinet dapur pon tak pasang².. table top jer dok nganga.. hehehe

Related Posts with Thumbnails