Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, July 2, 2010

Wanita penyebab nya ???

diariku...

hari ni hujan lebat menyimbah bumi SP sejak awal pagi lagi..mmg sejuk...tp nyaman je..air cond pun tak pasang temp rendah2 sgt..27 deg c dah sedap je...bila ku bangun solat subuh, ku tengok hujan masih lebat...rasanya lama kot hujan hari ni..ku bancuh kan susu untuk nyawa2 ku...hmm..dlm hati ku, didi tak payah skolah la hari ni..hujan~~~~~~ hehehe alasan! takpela..tgk dia tido lena btul..ku telefon en suami kat ofis and bgtau, didi tak yah gi skolah la...hujan... ~~~ :)

Then, ku pun saje2 la baca2 majalah yg tak abes2 lagi baca nie..ku capai SDK yg baru..edisi ramadhan & syawal..kalau ku baca, mmg dr kulit ke kulit la..rugi la x baca..mahal gak kan!hehehe

Sampai kat satu column yg mmg ku suka iaitu, 'Wanita di mata lelaki"..yg ditulis oleh Abd Jalil Ali...dia mmg penulis..and ku ada beberapa koleksi hasil tulisan en jalil ni...ku suka sbb gaya penulisan dia tu sempoi je..and mmg real, bkn rekaan semata2..kalau dia reka2 pun, ku tak tahu..sbb mmg ku suka la membaca nya...walaupun kdg2 ku x setuju dgn ayat2 dia!hahaha tp kdg2 setuju gak.. :):):)

And for this month en jalil menulis on tajuk "Lelaki berhutang kerana wanita"...en jalil komen on statistik AKPK yg kluar kat media and AKPK bgtahu, LELAKI adalah yg paling ramai merujuk ke agensi ni untuk bantuan mengurus kan hutang piutang diorg..AKPK apa..? Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit...kalau nak tahu lebih klik sini...

En jalil ckp, lelaki berhutang kebanyakan nya sbb wanita..sbb wanita ni suka minta itu dan ini...lps satu2...list tak habes2...and wanita nie menggunakan 'senjata pujuk rayu' nya supaya lelaki ni akhirnya dapatkan lah apa yg wanita ni mahu kan...wahhhhhhhh....mcm tu ke...??? ku rasa bukan semua kan...and bukan semua yg kita minta kat en suami tu dpt terus...byk gak 'proses' nya kan...hahaha yela, kalau en suami kata tak de duit nak ada kan, tak kan kita nak paksa...btul tak...?

.. Puan isteri hanya try apply...ikut la en suami nak ckp apa..setuju ke tak ke...ku rasa jarang sekali org yg dah berkeluarga ni buat keputusan tanpa berbincang...lagi2 kalau nak buat hutang nie..slalu nya mesti ada diskusi kecil2an..and tak semestinya kena mesyuarat pjg lebar kan..unless la nak beli rumah ke..kereta ke...benda2 beratus ribu tu...byk la ckit 'mesyuarah' nya..

Lagipun, jarg ada istri yg sanggup 'biar papa, asal bergaya' ni...mmg la ada..tp bukan ku, insyaAllah...and ku harap, kawan2 pun sama... :):):) ku tak nafikan lah, ku pun slalu minta itu and ini dr en suami ku..lagi2 sbb ku tak di kasi bekerja..so, smua mmg bergantung pd en suami..rasa nya kena lah ada give and take kan...

So, selalu nya ku yg kuat bercakap and bercerita bila nampak muka en suami ni, akan try je apply apa2 yg ku nak..kalau dia rasa, dia boleh, dia ok je...kalau dia rasa belum masa nya, dia kata insyaallah...tu pun dah cukup bagi ku..and kalau dia kata tak boleh! , mmg ku merajuk and bersedih hati!hahahaha ku prefer en suami jwb insyaallah........daripada terus reject application ku...hehehehe yela, bukan kena bayar pun jwb insyaallah kan..tapi, agak nya dia tak nak bagi harapan palsu pada ku kot...hehehe fikir positif! fikir positif! :P

And cara ku, kalau nak minta yang bkn 'keperluan' ku, ku mintak la dlm nada2 gurau2 tu...usik2 dia dulu and ku jugak tgk mood en suami...kalau dia sgt ceria dat day, harus permintaan ku dipenuhi...hehehe and kalau yg ku minta itu mahal or memerlukan dia 'berhutang kad kredit', seboleh nya ku tahan keinginan ku ...huhuhu dr awal pernikahan kami, en suami mmg tak mempunyai kad kredit..tapi, mengikut peredaran semasa, kena ada jugak satu or dua (jgn lebih ye!), utk kegunaan masa emergency...mcm admitted ward ke..melancong ke..or isi minyak keta bila dah hjg2 bulan tu!hehehehe

Setuju ke wanita penyebab lelaki banyak berhutang???....ku tak brapa setuju lah...bagi ku, it depends pd org tu..and the situation kan...hmmm...mmg bukan wanita penyebab nya..kdg2 lelaki pun ada je yg boros!kan..kan... :)

Kolumnis ni jugak bagi petua pd wanita @ isteri2 nak berjimat menjelang raya nie...hehehe comel gak saranan nya nie...and rasa nya ku tak mampu nak ikuti semua...hahaha tp ku kan pasti kan tak de la en suami ku sampai kena berhutang ---kad kredit!... insyaallah...


  1. isteri kena pekak kan telinga and butakan mata bila tgk jualan raya..elok berselawat and istigfar bila tgk kalimah "Less 90%"...cekalkan hati bila tgk 'jualan jumbo'..'harga runtuh' dll...

  2. beli yg perlu je..tak payah tuka langsir, unless langsir yg warna nya biru dah tuka kaler kelabu...hahaha kalau smua ok, tak payah la nak tuka sudu garfu bagai...hihihi

  3. pakaian anak, boleh la ditukar jika yg sekarang dah tak muat..baju mak and ayah tak payah tuka unless baju mak dah ketat mcm balut nangka!hahahah sbb tu mak tuka tiap2 tahun kot!hehehe --ayah pulak pakai je baju menikah dulu..elok lagi!heheheh tak tema pulak nanti kan...huhu

  4. jangan membazir makanan..beli la kuih muih raya tu ala kadar je..memadai satu dua jenis je...

hehehehe...kalau korang baca kolum dia, mesti tersenyum2..ntah2 ketawa lagik...mmg kdg2 terkena batang hidung sendiri!hehehe...

---->> Abang..sayg janji sayg try jimat eh...tapi, kan tahun ni sayg dah kurang shopping kan!kan!kan!..hehehe tapi kdg2 tak tahan gudaan2 la bang...sorry la ek.. :):):) sayg kan kata, sayg try~~~ hehehehe try n error la tu!huhu luv u so much la abg! :P

............So, kengkawan..jom la try sama2 berbelanja dgn hemat ye..raya nak dekat dah ni!hehehe actually, pesanan tu goes to me :):):) sekian........

2 comments:

lydzar said...

hmm tak setuju jugak.

lelaki pon mmg ada yg boros. sila jgn salahkan wanita ok :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

ye..btul tu pn liza..kalau diorg, x pe je..kalau kena ngan pompuan, smua salah!hehehe and rasa nye kdg2, lelaki berbelanja x kena tpt la..tak berbaloi!hahaha suka hati je.. :P

Related Posts with Thumbnails