Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, July 23, 2010

Breast examination and pap smear ~~~

diariku,

pagi2 lagi adinda angah dah call..tanya nak pegi PFK tak hari ni...oh ya, hari ni kat PFK iaitu tempat keje en suami ku, anjur kan talk about servical cancer...and hari ni jugak, ada ujian saringan pap smear and basic health test...nak check glucose and also blood pressure....

Hari ni my nyawa didi sekolah...so, lepas siap2 kan didi and suapkan nestum 3 in 1 tu, kami pun tunggu lah en papa sampai rumah...suami ku nite shift semalam..so, dia yg akan hantar didi...lepas didi pegi, ku cepat2 breakfast 'sesorg' nasi lemak papa beli and siap2 nak gi PFK...talk start at 9 am..angah pun dah siap2 tu...

Dah siap2, nyawa ku adini pulak merengek nak ikut mama...hmm...bawa je la kan...karang kot la 'menyesatkan diri' ke mana2 ngan angah, tak de la susah nak balik cepat..lagi pun hari ni papa nak gi solat jumaat ..didi boleh follow papa gi solat nanti...sementara tu, en suami boleh la lena dengan aman damai nya sbb rumah dah kosong!hehehe

Sampai je kat PFK, talk dah start..talk delivered by Dr Aishah..she is one of popular gynea in SP..tp ku tak penah consult dgn Dr Aishah pun..ku dah biasa dengan Dr Matthew @ Mustaqim as my gynea..tak kesah la kan..yang penting apa yang Dr Aishah ckp kan tadik...


Cervical cancer~~~ that was the topic...and bila denga talk and fact by her, memang rasa gerun sgt2...sape2 je boleh kena kanser serviks or kanser pangkal rahim ni...especially orang yang pernah ada sexual intercourse and still active dengan intimate relationship...dah tentu la ku termasuk dlm 'golongan' itu kan...nak buat mcmana kan..memang dah kawen and itu lah kenyataan nya...memang terus kecut perut tengok visual2 yg Dr Aishah tunjukkan...and ia berpunca dari virus HPV yang senang sgt menjangkiti vagina tau...

----------- virus HPV yang sangat merbahaya----------



Even kita aware about this penyakit, Dr kata, slalu nya pesakit tu datang nak dapat kan rawatan masa cancer tu dah at final stage...sbb apa...????...sebab ambik hal ni sambil lewa je...tak kesah dgn kesihatan diri...bangun je pagi, terus ingat kat anak2, kat suami..nak buat tu untuk anak, ini untuk suami...jarang sgt wife ni nak fikir kan diri sendiri dulu...BETUL KAN..???? :(

Mula2 tanda dia sikit2 je...tp org perempuan lebih suka go for jamu la..herba2 la..bidan laa..lama2 kuman cancer dah merebak...nauzubillah...Dr Aishah cakap, sampai ada kes tu, bahagian vagina tu dah berbau mcm bangkai...!..yela..kuman cancer berkumpul, sel and daging2 kat situ dah mati, so daging mati --- > bau dia memang busuk macam bangkai la...

And then, rahim pun boleh terkeluar atau orang tua2 panggil 'tombong'...korang penah denga tak..?..lin penah denga, tp tak penah tengok..bila jadi mcm tu, nak jalan tak boleh..nak duduk tak bole...astagfirullah...takut nyaaa....and kata Dr Aishah jugak, penah ada kes yang datang pada dia, bahagian vagina tu dah la busuk---berulat pulak tu!!!!!!....adoi yaiii...memang la kesian kan, tp Dr kata, at dat stage, slalu nya Dr tak boleh tolong apa dah...tunggu masa je la...nauzubillah la kan...
-------tengok la keadaan pangkal / pintu rahim yang dah dijangkiti virus HPV..and diagnosed as cervical canser....menakut kan~~~---------



So, bila ada talk mcm nie., memang la sgt berguna...boleh tanya macam2..boleh tahu macam2...tanda2 awal yang kita dah boleh start jumpa Dr ialah, if ada 'discharge' yang melampau dari vagina..kalau byk sangat..and colour nya pun bukan putih, tapi kuning-hijau...and berbau...cepat2 la jumpa Dr...kalau still ok, dengan rawatan antibiotik je boleh baik dah...kalau dah stage 2 or 3, and dah disahkan ada cancer cells, baru la buat rawatan cancer seperti kimoterapi, radioterapi etc...yang caj nya bukan sikit2 ye kawan2...and kalau stage lagi teruk, maybe kena buang pangkal rahim tempat cancer tu membiak...and this is not a good option for those yang tak kawen lagi...sbb susah nak dapat zuriat lepas tu...and the final stage, if the cancer cells dah merebak ke bahagian2 lain, memang dah takde harapan nak sembuh la...terpulang la pd Dr masa tu nak cuba yang terbaik...huh........menakutkan...

Actually, bukan tujuan ku nak takut2 kan kawan...tapi, rasa penting sangat nak share this info..and sebab tu lah kita digalakkan untuk buat ujian pap smear...dari ujian ni, kita boleh trace any cancer cells yang may be ada pada pangkal rahim ( harap2 nya tak de la kan!)...and if ada, boleh start treatment yang bersesuaian...

Ujian ni sangat penting ye especially untuk yang pernah melalui sexual intercourse and masih active...and ujian nie disaran kan untuk kita buat 3 years in a row...if result shows nothing yang mencurigakan, boleh la 'rest' dari menjalani ujian ni for the next year..tp Dr Aishah ckp, it's good and better untuk buat ujian ni every year especially yang 'muda2' mcm kita ni... uhukss.. :P
Yelah, kita ni kawen baru setahun jagung kan...lama lagi nak 'beralam rumahtangga' ni, insyaallah...so, lebih baik la buat ujian ni mengikut yang sewajar nya... :):):) untuk diri sendiri jugak kan... :)

And yang paling best, pada akhir talk tadi, dr Aishah sebut pasal VAKSIN untuk kanser serviks ni....waaaaaa.......ada vaksin...ku penah baca kat klinik Dr Matthew, tp dah lupa!hahaha

So, tadi Dr Aishah bawa vaksin tu okay...and offer pada sapa2 yang nak amik vaksin...KOS nya...????...hehehe each dose cost RM200 lebih kurang...vaksin nie kena amik 3 doses...1st dose, amik sekarang..2nd dose, after 1 month..and 3rd dose, after 6 months of 1st jab...kos pulak for 3 doses, after discount bersempena talk tadi is RM560...

Memang ramai yang amik vaksin ni tadik...tapi, ku tak pulak amik...hehehe mana bawa duit banyak tu beb!hahaha lagi pun, vaksin2 ni semua 'liability' en suami kan...huhuhu Dr Aishah ada cakap, kalau pasal nak menjaga kesihatan sendiri ni, memang nak berkira2 sgt la...tapi, kalau pasal lain, on je!..hahaha nanti dah sakit, berpuluh riban pulak duit melayang...and ditambah sakit lagi...hehehe btul jugak tu...and for 3 doses ni, dia akan 'menjaga' kita dr cancer ni for 20 years... :) nanti lah nak bentangkan 'belanjawan' vaksin ni kat en suami bila2 dia cuti nanti...penting kan~~~~~ :P

Lepas tu, ku and angah terus ke klinik industri untuk buat breast examination and also pap smear test..ni ialah kali kedua ku menjalani ujian2 ni..tahun lepas dah examined...alhamdulillah, slamat lah setakat nie... :):):) harap nye sehat selalu la ye...

Memang la kalau nak ikut kan---malu nak buat ujian ni..nurse tu yang tolong 'merasa' kot2 ada ketulan pada breast kan..and ajar lagi mcmana nak buat sendiri kat rumah..hehehe dulu dah blaja..tp tak praktik, so tak ingat!hehehe

Pap smear test ni bagus buat bila dah 10 hari kering dari haid..and kalau boleh la ye, kalau boleh, sehari before buat ujian nie, jangan ada sexual intercourse ye...Dr cakap bagi 'clean' dulu, sebab kita nak tengok cancer cells if any, not the other thing!hehe

Then, masuk kat bilik rawatan and time for pap smear test..hati memang berdebar laju je..bukan apa pun...malu and yang paling kuat skali ialah takut!!!hahaha kalau ku cerita ni, jangan pulak kawan2 refused buat test ni eh...hehehe

Lin : Saya takut la..saya tak penah bersalin normal..and masa nak pasang IUCD ni pun 'terpaksa' pengsan kan saya..
Nurse : Oh ye ke..memang saluran kecik lagi la ni ye..tulang sempit la tu...takpela, baring dulu...
Nurse tu start masuk kan alat tu...ditusuk2 nya...ntah tengok ke tidak..ke main tolak je!bengong!
Lin : Adoi...sakit nya...
Nurse : tarik nafas...jangan angkat punggung...jangan lawan...
Lin : sakit..sakit...
Nurse dah mula marah..... : legakan kaki...diam...!!!!

Ku cuba sedaya upaya ye ikut ckp nurse tu..tp benda alah tu susah gila nak masuk!...pedih..sakit..semua ada...nurse tu dah marah kot...dia tolak2 alat tu...paksa2 masuk..ku memang nak nangis...menyesal pun ada!tp kena jugak buat kan............ku try relaxxxxxx...tp tak boleh masuk jugak...air mata dah kluar nie...sedih pun ada...sbb nurse tu ku rasa sgt ganazzzzzzzz ok! :(:(:(

Akhirnya dpt jugak dia masuk kan alat tu..and wipe specimen pada pangkal rahim ku...sedih nya...sbb sakit ok...lps dah bangun tu, ku tekan2 perut and mengeluh sakit, tp slow2 je...
Nurse : Awat..?
Lin : Sakit sikit...
Nurse : Kalau bagi kerjesama, kejap je dah siap...mana ada sakit pun...


***Pap smear. A speculum is inserted into the vagina to widen it. Then, a brush is inserted into the vagina to collect cells from the cervix. The cells are checked under a microscope for signs of disease.***

--- tadik kat PFK, speculum nya nampak macam dari plastic je...nurse tu nak masuk kan speculum tu la..and nak buka 'mulut' rahim tu...then dia guna brush and letak atas slide specimen tu...tahun lepas tak guna brush..ku ingat lagi, nurse tu macam 'kikis2' nak amik specimen tu...huhuhu---

Lin dalam hati...............sgt bengkek ye kawan2........kalau mcm ni la gaya nya, memang kurang la pompuan nak buat ujian nie...bukan semua orang boleh accept senang2 je 'benda2' mcm nie...memang lin akui la, lin ni manja sikit..and jenis tak tahan sakit...sepatut nya nurse tu faham and bagi lin relax dulu..bukan nya marah2...bengong!..nama je nurse, tp PR hampesss... :P

Tapi, tu pengalaman ku..jangan pulak takut nak buat ujian nie...tapi tadi ku tanya angah, dia pun cakap, nurse tu ganaz sikit compared to nurse last year...btul la telahan ku kot kan... :P:P:P Tapi memang tulang punggung ni kecik even ku sgt 'comel size' ye, sbb tu tak dapat nak bersalin normal and masa pakai IUCD ni pun terpaksa bius ok..kena duduk daycare sehari kat spital!hehehe

And check jugak paras gula ku tadi...tak puasa pun, reading is 5.7...and BP is 124/80...nasib baik tak kena darah tinggi pasal pap smear test tu!hehehe

Okla kawan2...jgn lupa jalani ujian pap smear ye...and kalau ada rezki lebih, tak salah kita amik vaksin untuk kanser serviks tu ye...sbb world wide, every 2 minutes, sorg pompuan mati becoz of this cancer...renung2 kanlah....dan selamat semua nya ye... :):):)

3 comments:

lydzar said...

nape nurse tu kasar sgt? ni nurse klinik swasta ke gomen ni..

dulu time buat pap smear, seb baik dpt nurse ok. mmg memula rasa kejung satu badan, tp bila dia cakap suruh lembutkan dan try ikut, mmg sekejap je prosedurnya..

mmg nk kena komplen la nurse yg buat lin tu

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

nurse swasta je pun liza...tp mmg sakit la dia paksa2 alat tu..patut nya dia nampak lin dah mcm tu, bagi la lin relax ckit..ni main paksa2 je..lagi pun lin batuk2 lagi, so bila batuk tu, mcm melawan la alat tu nak masuk kan...huhuhu

armouris said...

info tentang ujian pap smear di SIHAT SELALU - Ujian Pap Smear Elak Kanser Serviks

Related Posts with Thumbnails