Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Thursday, July 22, 2010

Ayah semakin sembuh...

diariku...

aduhhh..lama nya tak membebel2 kat sini..busy sesgt la konon mama nie...tp mmg busy ye...siap pakej lengkap dgn demam-batuk-hilang suara lagi...

Alhamdulillah...last saturday, ayah discharge from hospital...and ku terus bawa ayah and mak balik ke rumah ku...niat ku biar lah ku yg menjaga kedua2 nya..kencing manis ayah under control, tp luka pembedahan tu masih belum pulih sepenuh nya..kalau tanya kat dr cheam, dia just ckp,'better!'...hmmmm...bayar mahal2 pun, useless sbb dpt pakar ntah apa2!huh!

Since last friday, sedara mara ku dari melaka ramai yang datang..semua nya sebab nak visit ayah..maklum je la..kami ni 'berdagang' je kat bumi bertuah kedah ni...memang tak de sedara mara kat sini..tp kawan2 and jiran tetangga semua nya mcm sedara jugak kan...

Bila sedara datang, semua nya ku angkut dtg ke rumah and jugak rumah adinda angah ku..lagi pun, rumah ku dengan angah dekat je..satu taman je pun...tp, mostly 'check in' kat rumah ku la..sbb ayah and mak ada kat rumah ku...

Memang la letih...org dtg rumah kan...makan-minum-tpt tido kena la sediakan, ye tak...tp ku buat mana yang termampu dan yg sempat je la...nasib baik la makcik pakcik ku bukan org2 cerewet!hehehe selain sedara mara tu, kawan2 ayah pun ramai yang dtg visit ayah kat rumah ku..nasib baik en suami dah fully recovered from demam and still tgh bercuti..so, stok makanan kat rumah en suami ku dah siap kan awal2...dgn biskut-roti-bahulu-brg mentah...semua dah siap...

Walaupun makcik pakcik ku consider as tetamu la kan, tp ku tak payah masak langsung...hanya tolong 'ada' kat dapur je...semua diorg buat, pakat masak sama2...hehehe macam2 masak hari2...sampai tak tahu nak makan apa..mula2 tu bising la mulut makcik2 ku sbb dapur ku pakai induction cooker...membebel2, tak tahu nak tekan apa!hahaha hari pertama, seawal subuh diorg dah gegar kan aku...nak gorreng mihun, tp kuali tak panas!hahaha nasib baik la mak teh ku pick up baik punya...lps skali ku dah ajar, dah tere dah!hehehehe yang klaka nya, masa masak, memasing dok tinjau2 bawah kuali, tgk api!hahaha dah biasa katanya....macam2!... :)

Hari Selasa, smua sedara mara ku berangkat balik ke melaka semula..mak pulak decided nak balik rumah dia...mak kata, dah lama sangat tinggal rumah..kesian kat adik2 nak gi keje..makan diorg...etc...hati ku masih belum puas nak jaga mak and ayah kat rumah ku..tp org tua kan...mana nak tinggal rumah lama...ni pun dah dekat 2 weeks tak balik...risau la dia...tapi, keje2 bawa ayah dressing kat hospital masih ku laksanakan setiap 2 hari....doakan ayah ku cepat sembuh ye kawan2....

Lepas semua orang balik, lambai2...tata2...titi2....tutu2.....ku and en suami pun mula kan lah 'keje2 cleaner' rumah kami...aduhhh..memang lah letih...atas-bawah-luar-dalam...tp siap jugak kan....bukan la nak bagi berkilat2..bersinar2...cukup la sesedap mata memandang..and kaki memijak!!!hahaha

Dah 2 hari tak masak ni...semalam makan kat kedai je..and hari ni masak nasi and beli lauk....ntah kenapa la letih sgt rasa nya...mata pulak, asal dapat landing kepala je, terus terlelap~~~~~....hehehe ni pun dah menguap2 dah!hahaha ok la...jumpa nanti lak ye...daaaa...

p/s : esok nak gi PFK..ada talk on kanser serviks..and ada pap smear...kalau ok, esok nak buat pap smear la...tp malu!hehehe

2 comments:

lydzar said...

jaga orang sakit, kita pon boleh tumpang sakit jugak :)

bagus lin anak yg baik. kalau kitorang ni, if mak or abah sakit, taktau la sape yg boleh diharap jaga dorang. semua duduk jauh jauh

lin said...

ye la liza...penat nye, tak yah citer la..dgn diri seniri pun tetiba 'sakit'..tp gagah kan jugak..lin dekat ngan mak ayah lin..nanti2 kalau diorg decide nak 'balik kg' lps pencen ni, kurang la peluang nak berbakti pd org tua kot..sob..sob...sedih lak tetiba...hehehe x pe la liza x dpt jengok slalu..kol pun dah ok..sure hilang rindu mak ayah kat kita :):):)

Related Posts with Thumbnails