Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Sunday, July 25, 2010

Didi's cooking day...???

diariku,
Penah tak tengok anak2 yang 'masak'..?rasa nya main mainan masak2 tu ada la kan...hehehe and biasa nya kalau mama ni dok kat dapur, yang kecik2 ni pun memang suka 'menyibuk' skali...especially nyawa ku si adini tu..dah memang dia ni keje nya 'menempek' je kat kat mama..so, kalau ku busy kat dapur, dia lah 'peneman' setia ku..hihihi...nyawa ku, didi pulak kejap2 datang..kejap pegi...yelah, dia dah besar, 'banyak aktiviti' lain yang best!hehehe memang lah rimas sbb si kecik asyik tarik2 sluar mama...usik sana..usik sini..kalau dilarang, menangis sekuat hati pulak...hmmm...ragam macam2 anak2 ni kan....
Hari tu nampak kat signboard clubhouse activity..club nak buat 'Kid's Cooking Competition'...wahhh...apa la yang nak di masak tu eh...ku tanya didi whether dia nak join tak..didi nak je..tak saba2 dia dah...didi pulak memang suka masuk pertandingan ni..dengan syarat ---nak menang!!!hahaha

ku telefon KBLM (Kelab Bdr Laguna Merbok) and tanya kan pasal activity ni..Competition buat ikut group..so kena form team of three kids..ku telefon adindaku, angah and bagitahu dia, ku nak register kan didi dengan cousin dia kakak and alma...angah on je..

So, berjalan la event nya...kami semua pun pegi la ke clubhouse bcoz program start @ 4pm..program was held at pool side..anak2 dah geram je nak swimming kan...hehe Sampai sana ku tengok tak ramai pun orang bawa anak lagi..biasa la ku memang slalu datang awal..ikut ke'punctual'an en suami...hahaha kalau ikut ku, sama lambat la dengan contestant lain...huhu
-----lambat beno dtg org lain..layan camera dulu la.. ;) ----------


Ku tanya kan kan secretariat tu...anak2 ni masak apa..?..rupa2 nya bukan masak la...food preparing je kot...diorg dah sediakan bahan and anak2 ni kena prepare and serve cantik2 la..and parents tak leh tolong yee...hahaha kesian nya group didi, kakak and alma---comel2 je...team yang paling kecik la kira nye...hehehe....yang best nya, ada juri tau..bukan calang2..2 juri ni chef hotel and former kolej komuniti student..and sorang lagi clubhouse manager ...hahaha bukan main lagi..anak je yang nak masuk bertanding pun...juri2 bukan main lagi background nya...hehehe

---------tekun nya dengar briefing....team comel---kakak n didi je..where's alma..???.. :) dlm hati agak nya >>>nak menang!nak menang!<<< hahaha ------------

Bila dah ramai yang datang, program pun start...firstly, diorg kena prepare appetizer iaitu salad...fruit+vege...and diorg bagi mayo jugak....nasib baik la ada kakak in the team...bole la juga diharap kan....tp didi also eager nak 'campur aduk' kan salad tu...lepas dah siap kena serve dlm tupperware 'tau fu fah' tu..hehehe part ni yang tak tahan ni...memang selekeh la bekas tu..nasib baik kakak pandai lap2 bagi bersih...anak dara kata kan...heheheh dah siap tu, kena present kat juri..and juri2 ni rasa salad tu ok!!!!hahaha and diorg teruja sgt sbb team anak2 ku ni kecik kudut je...hahaha

And then kena prepare main dish pulak iaitu sandwich and hotdog...diorg kasi sausage, tuna, telur hancur, salad, tomato, roti etc...sos and mayo pun ada...so, prepare la ikut kreativiti anak2 ni.. :):):) memang syok tengok..everybody kecoh and parents kat tepi2 ni gelak tak henti2...pandai jugak budak2 nie takut masa tamat...hahaha then, kena present lagi kat juri..and again juri rasa tau...hahaha tadi didi sempat tanya kami, "nanti mama ngan papa makan eh"...ku gelak je...bukan tak lalu nak makan, tapi 'kenyang' tengok gelagat anak2 nie...huhuhu

--------sementara juri judge team lain, meh posing dulu! comot nya hotdog! *wink* ---------

--------dengar nasehat juri ke kena marah???hahaha tekun sungguh! ;) ---------

Last skali kena serve dessert iaitu ice cream...secretariat ada sediakan la manik2 hiasan...choc rice etc...so, anak2 kena la dengan yakin diri serve ice cream cantik2...masa ni la tengok anak2 ku dah 'terjilat2' jari sbb ice cream tu meleleh2 kan...hahaha then present lagi kat juri..juri rasa jugak, even dah tau dah rasa ice cream tu sama je kan...hahaha

Masa present kat juri tu, kakak cakap dia tanya la---buat ni, letak apa...macamana...---lebih kurang interview la jugak...hehehe

---- air tangan anakanda....sudi ke...??? hotdog separuh mak su emi dah belasah!hahaha -----

Tak lama lepas tu result ready...jeng!jeng!jeng!....team nyawaku didi, kakak and alma dapat 2nd place......yeay!!!!!!!...ok la tu kan...sbb diorg contestant paling muda ye aunties...didi bukan main suka, sbb dapat hadiah!!!hahaha kakak la frust ckit sbb dia nak dpt no. 1...takpela sayang...ok sgt dah tu..janji anak2 mama hepi....... :):):)

--------- nyawa ku didi senyum sampai ke telinga sbb dpt hadiah -----------

---------- our lovely girl, qiestina qhausar.........sgt sopan ye aunty..... ----------

--------- gambar kenangan dengan pemenang lain...and 2 juri...----------


Ku and angah saje2 je bagi anak2 nie join competiton mcm nie...at least diorg exposed to something new and selama ni suka nak menyibuk dapur mama...abes kecah dapur mama...this time biar dia buat kecah kat luar nie..and dapat hadiah lagik!kalau kat rumah dapat bebel!huhuhu
Seeing their happy faces dah membuat ku bahagia~~~~ mwahx semua anak2 mama... :):):)

p/s : Anak2 adinda angah called me 'mama' as well..and didi and adini called angah as 'ibu'..sama je mcm anak2 memasing panggil mak memasing...same goes to papa(en suami ku) and abah(in law)...
p/s 2 : Abes je program, papa 'dipaksa' makan hasil air tangan anak2 nya tadi..hehehe burrppp..alhamdulillah... :):):)
p/s 3: Didi baru 4 years plus...kakak is 7 years old and alma will be 4 years old this coming August...see, sangat junior kan ini budak2...hehehe :)

2 comments:

lydzar said...

congrates didi!

ada talent jadi jamie oliver nih..basic je dulu, kang besar sket belajar grill etc okeh..hehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

hahaha jamie oliver terus aunty liza suruh...dah biasa menyibuk mama wat kek kot..huhu

Related Posts with Thumbnails