Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Wednesday, September 1, 2010

Welcome PJU 129 ~ Good bye PFX 2428 ~

diariku,

salam sayang semua..rindu ...serindu2 nya nak ngapdet blog lin nie... tapi, di atas kekangan masa dan tenaga, chewah..membuatkan penyakit malas menimpa diri ini.. tapi..tapi..sebab sekarang lin sedang 'beraya' (bendera merah sudah mari daa..), ada le lebihan masa di sana sini..hehehe

tp weekend ni, ada tempahan cupcake untuk raya nak kena siapkan..sebena nye malas nak wat kecah2 kat dapur tu..sbb lin plan nak balik kampung, selasa depan..so, nak tutup dapur sampai lepas raya la nanti.. tp customer yg tempah tu, nak2 sgt cupcake and dia siap bank in full payment dah pun..haha punye la nak jugak kan..org kata, rezki jgn ditolak, ye tak? :).. terpaksa la lin letak 'penahan cake' nak bagi cuppies tu bertahan sampai raya.. lin dah ckp, kena letak penahan la mcm tu..and orang tu, tetap nak2 jugak!..hehehe apo nak di kato..buek yo laa..sian pulak kan :):):)

Lin nak cerita ngan kwn2 semua, before this lin and en suami penah accident..!..kat perlis.. masa tu nak bawa MIL and nenek en suami gi Padang Besar.. my mak naik keta adinda, angah.. and masa tu sesat ke mana ntah! masa kat ada satu simpang empat tu, ada keta nissan sunny lama langgar en Waja dari tepi!..korang percaya tak, keta lin berpusing 360 darjah!..nasib baik tak tercampak kat dalam lombong tepi jln tu!..driver nissan tu tak nampak kami..and nasib baik takde sape yg luka..cuma nenek en suami je lebam2..dah tua kot!..and yang paling luka ialah en Waja PFX2428 tu!...bayangkan lah, keta nissan lama tu, rodok en Waja.. terkoyak pintu..boot.. mcm2 lagi la.. tak reti nak senarai..tp, alhamdulillah semua selamat...

Lepas dah anta bengkel, nampak macam ok..mula dari tu, en Waja pun buat la pe'el sikit2.. alarm tak leh pakai..pintu kena buka pakai kunci je..( sbb bahgian pintu depan belakang, sebelah kanan rosak teruk! ).. lama2, pintu tak leh buka dari dalam..kena turunkan tingkap, then buka pintu dari tingkap..then naikkan tingkap balik!...hahaha bak kata angah, malu wohh!! hahaha and dah biasa nampak org lain, nengok je kami nak kuar keta, kena buat mcm tu..en suami pulak, dia pandang keliling dulu, line clear baru dia buka pintu!..hahaha pandai nak cover! :P:P:P dah try gi repair..tak sampai seminggu, jadi balik! buek ngabih duit yo! hahaha

and sejak en Waja tu buat pe'el, lin pun sama buat perangai meng'apply' keta baru kat en suami! haha sbb nya, waja tu lin yang pakai..terasa leceh nye, bila dah mcm2 problem..kdg2, bole buka belah kiri..kanan tak bole..kdg2 bole buka kanan, kiri pulak tak bole..hehehe dah la nak ngendong adini lagi..berpusing satu keta, nak try pintu mana bole buka!hahaha

and ayat lin yang paling berkesan (agak nye la kan!), ialah, sbb nak tambah ahi keluarga Jr next year!..haha nampak nya, kena la tunaikan janji manis nak bagi baby baru kat papa! haha yela, kami ni kampung jauh nun kat selatan..balik melaka je, almost 8 jam..kalau lajak terus sampai segamat (yg ni jarang berlaku, sbb slalu nya mesti transit kampung lin dulu!huhu), mau 10 jam! hehehe so, keta besar, selesa sikit anak beranak.. :P:P:P alasan!

before ramadhan, masa lin survey2 dining table tu, lin ajak la en suami test drive mana2 keta sekali..hehe nasib baik cucuk jarum lin kali ni mengena..haha en suami tak nak test drive..dia ckp, nanti dah test drive, mesti teringat2!..hahaha lin ckp, saje2 je bang..kita tgk dulu!..hahaha

And lepas test drive MPV Chery Eastar 2.0, and diskas lebih lanjut (chewah!), kami pulak sama2 terpikat dengan keta ni.. en suami pun booked en Eastar ni, skali dengan leather seat and full body kit..bagi cun sikit la..hehe harga pun ok..monthly, ok la jugak..tp, kena tambah ckit dr en Waja dulu..kata nak keta besar, kena la besar bayo nye, ye tak!hahaha..

..en Waja last posing kat porch.. before berpindah milik pd org lain~ :(:(:( lin sayang en Waja ni,sbb byk kenangan dengan dia..tp, lepas accident tu, performance dia drop la..takpe la.. lama jugak en Waja dengan kami..lebih 6 tahun! ok la tu kan..hutang pun nak abes dah!hehe tp as said, lepas accident, dia 'merajuk' macam2~ :P


Tanggal 26 Ogos 2010, dapatla kami bawa balik en Eastar pulak..kesian pulak tgk en Waja..yang penting, nyawa lin, Didi, menangis sayu sbb terpaksa tinggalkan waja..klaka ada..kesian pun ada..tak sangka dia faham sampai mcm tu..bila lin tanya, didi tak suka keta baru ke..?..didi jwb, didi suka dua2!..hahaha tp kejap je..lepas tu ok dah.. :) bukan main suka main dlm keta..maklumla, luas sikit kan.. and ada byk compartment..mula la penuh en Eastar ngan koleksi robot..ultraman bagai! hihihi

..posing berduaan, en Waja and en Eastar di bawah panas terik ! :P

..Didi nangis, so amik gambar dulu ngan en Waja yang byk berjasa..

..Tu dah happy dah didi...and of course mama too! hihihi ..


..Esok nya , papa terus pasang tinted..didi kata panas..hehe mama pun panas gak, matahari direct 'cucuk' peha mama ni! ;)


..en Eastar pulak amik tempat en Waja..

Semoga en Eastar membawa kami ke mana-mana dengan selamat la hendak nya... and jgn 'notti2' tau...mwahx

thanx papa..tp papa pun nak jugak kan! hahaha :P:P:P

p/s : Mode happy, nak tunggu hari blik kampung!..hehehe

7 comments:

lydzar said...

wah..korang pon berkereta raya!!

congrates!

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

arghhh..jeles!xpe..my aim taun dpn..nak Grand Livina satuuuuu....amin...insyaAllah..
huhuhu..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

liza : thanx..same la kite ek.. :)

Ainie : mesti bole punye ainie..awak 2 org keje, lagi loaded! :) lps tu dtg sini ek! hehehe :)

mrsboan said...

wahhh!!!!..kereta raya...best best best..mesti raya lagi sronok...

Masrina binti Alim said...

wah wah..Kak Lin kiter..bergaya raya ngan keta bawuuu..
bestnya..
nanti drive balik kampong,hati2 yer..
keta baru,bawak laju pon x perasan kan...semoga kak Lin n kuarga selamat pergi n pulang hari raya nanti.

heeee

ummi mien said...

amboi amboi raya sakan nampak. ni kira rezki baby baru ke? hihihi...

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

kawan2..thanx ye..rezki tahun ni kot..lagipun, keta lama tu dah mula perangai..tak larat nak repair, ngabih boreh yo~ hehehe

mien : baby baru..??dlm perancangan..hahah kena buka 'cawat besi' kat dlm ni dulu la jwb nye :P

Related Posts with Thumbnails