Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Wednesday, September 29, 2010

Citer raya kami ~ siri 1

diariku,

Ada ke mcm dah lemau je tajuk entry lin tu..??? hahaha belasah je la ek.. kalau tak de entry pasal raya nanti, kureng lak kenangan raya tahun ni kan.. nanti2 cucu cicit piut leh la nak tgk apa tok nik and wan lin dia buat masa raya.. ahaks~ ni la akibat nya mood malas dtg lps cuti lama dr berbelog ni.. tu la kan! hari tu, nak update dah.. sekali ditimpa pulak dengan 'dugaan2' ntah pa2, langsung mood berbelog lari sudah! geram nye~~~ ni dah separa geram, so bole la kot eh~ :)

lin n famili balik kampung hari selasa, 7th sept tu.. konvoi ngan mak ayah lin..adinda angah lin... kat highway mcm mana..?? jalan ok..tp R&R penuh jugak.. bukan stop nak makan pun, juz nak rehat and 'shi2' and solat je.. :)

...muka pepagi my nyawa... dah la kena bagun awal..kena pulak mandi awal.. sbb mama diorg malas nak mandikan kat R&R.. musim2 raya ni, baby room tu pun penuh mak aii! :P

...keje mama on the way, bergambo je.. hehehe mengganggu pemanduan en suami ke..??? hihihi

...adinda bongsu lin, adik emi..dia suka nak naik keta lin.. keta baru~ hehehe nampak tak ada 'toto' alas tido tu..bantal bagai..semua lin bawak..hehe nak balik tpt ramai, tak yah la berebut2 kan~ :P

...stop kat R&R tapah jap.. ramai jugak orang.. car park pun penuh.. kena tunggu turn la jawab nye.. ~ agak2 la kan, org yg hala ke utara, mesti lagi pack laluan nya kan.. ;)

...sampai sudah tempat dituju..masa tu dalam kol 5.30 ptg dah.. terus gi alor gajah, gi param.. fuyooooo... mahal nya makanan kat situ.. almost sekali ganda harga kat SP la.. air tebu pun dah rm4.. mutabak from rm3.50.. mahal betul!.. tp beli jugak kan..hehehe sempat sama2 hidang and berbuka ngan sedara mara kat kampung~ :):):)


Macam biasa la..a day before raya tu, yang keje nya kemas rumah=kemas rumah..yg tugas kat dapur, mmg ramai yg check in la kan~ sambil prepare masak, sambil bergosip kot! hehehe sbb lin tak gi pasar, awal2 lin dah check in dapur.. ready brg2 kering dulu, sebelom team pasar sampai ! masak ramai2 mmg best.. mcm lupa pulak tengah berposa sebenar nye (padahal lin mmg x posa pun, 'raya awal!') hehehe seronok ramai2 ni..gotong royong kan.. kejap je dah siap! hehehe

And the best part, keje2 penyediaan and memasak ni kitorg buat kat dapur luar.. means, bentang2 tikar kat luar..buat tungku utk masak..and masak pakai dapur kayu tau.. terkeluar la semua periuk besar2 and kuali gadang2 nak buat masak utk raya.. macam kenduri dah gaya nya.. syok sungguh! :):):) as usual, ketua chef nya dah tentulah mak lin yg tercinta.. !!! hehehe

.... credit picass... hehehe comel2 la ini kanak2.. tepi skali tu my nyawa adini.. nampak tak..?? adini dengan cousin dia, ilham and kak alma... didi..?? hmm..dia mcm org kampung, lin pun tak dpt cium dia sgt!.. punya la adventurous anak bujang lin tu! :P

..... tu didi... sibuk sesama nak anyam ketupat! hehehehe

...antara menu --- sup tulang plus gear box... super duper syiok ooo.. masing2 dah cop gear box memasing..siap tanda bagai~ hahaha korg suka gear box..?? lin suka bangat! :):):)

...Ayam masak merah..menyala...bape ekor ek.. tak silap lin 6 ekor kot.. huhu~

...goreng kacang tanah --- untuk kuah kacang by mak busu kami.. kuah kacang dia mmg super sedap! :) sape lah yg menggoreng ni eh.. hehehe adinda lin lerr, si angah!

...ketupat daun --- wajib ada!.. sape anyam...?? my adik ipar, azli and pak ndak.. en suami lin try.. tapi sebijik je dapat! hahahaha lupa tune kata nye! :P:P:P

...rendang campur yg menjadi favourite lin...rendang daging campur hati campur limpa..sedap nyeee.... mak, tolong buat lagi, mak~~~ hehehehe

malam raya pulak, dah tentu lah aktiviti meletopkan mercun atau nama lain nya, aktiviti 'bakar duit'..!!! hahaha tak kesah la tu.. sbb bukan lin yg beli.. smua disediakan adik lin and adik2 sedara lin... ada yg beli.. ada yg ehsan dari makwe masing2 yg bapak nya seorang polis... hehehe untung gak kan! and insan yg paling hepi, dah tentu lah anak bujang lin ,didi baihaqy , yg dah jadi mcm tarzan kmpung lagak nya! hehehehe adini pulak, dah nama nya gegirl...takut bukan main..nak dukung papa je..sambil tutup telinga! hehehehe tengok la tu~ mercun papan yg panjang gila ni, mmg adik sedara lin beli.. bila dah selesai, dia cakap,"abis rm150 den!" hahahaha baru nak ingat~~~~~ :P

...my nyawa, si bujang!...dengan tak pakai baju nye.. muka cuak ni adalah lakonan semata2... dia paling galak main MERCUN ye... bunga2 api ni, dia bakar buang je.. maklumla, stok berlambak pakcik sediakan.. and dia la sorang anak sedara bujang yg berani nak main... anak bujang angah, kecik lagi! hehehe ramai tukang layan~ lemak pun lebih laa...huhu tapi, terbetik air mata lin...terharu tengok didi soooooooooo enjoy the nitesss~ :):):) terharu seorg mama tgk anak nya dah membesar bagai johan! hehehe

...malam tu jugak ada takbir raya rumah ke rumah... masa ni lin mandi..dpt dengar je..x dapat join... thanx papa tlg snap pix ni :):):)



tu je la dulu utk siri ni yee... nanti lin cite lain raya ke 1..2..3..4... and seterus nya... :):):)

mwahxx...

7 comments:

lydzar said...

besar besaran eh..aku tak merasa pon raya beramai2 mcm ni :D

Zaidah said...

seronoknyer...dah macam buat kendurilah plak

[-suziey-] said...

waa beraya ngn kete baru..hehe..jauh gk tu..dr SP ke melaka..utara ke selatan..kt dr selatan ke utara..ekekk:D

bestnye mask dlm kawah lagi..rs xpuas la kan beraya:D suka ketupat ngn rendang..

MAMASYAZA said...

amboi seronok beraya, sampai hilang mood nak memblog ekk
tp bestkan masak bebanyak n ramai2 camtu, happy sgt

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

lydzar : besar2an ke..hehe may be sbb lin ni ramai kot.. kebetulan, adik2 sepupu pun smua balik.. :) nanti next year ada rezki liza raya kat kg liza, enjoy la ye.. tahun ni pun ok kan.. merah lagi! :)

zaidah : meriah mcm kenduri la jugak.. :) tapi famili je tu.. mmg famili besar~ :)

suziey : hehehe alhamdulillah,..thanx ye.. keta nak tambah ahli keluarga tu~ huhu tunggu la aqeel dapat adik..lin dah ada sepasang ni.. :) syok balik kampung.. tu la, dah janji ngan cousin semua, maybe hujg tahun nak balik kg lagi ramai2 ..nak BBQ pulak! :):):)

kak sue : hehehe tu la kak sue.. dah try buka blog masa kat kg..tp tak leh nya ngadap, sbb ada je kaki kacau kat tepi..dah balik sini pun, hati terawang2 je ingat sedara..sambung kat fesbook pulak! hehehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

lydzar : besar2an ke..hehe may be sbb lin ni ramai kot.. kebetulan, adik2 sepupu pun smua balik.. :) nanti next year ada rezki liza raya kat kg liza, enjoy la ye.. tahun ni pun ok kan.. merah lagi! :)

zaidah : meriah mcm kenduri la jugak.. :) tapi famili je tu.. mmg famili besar~ :)

suziey : hehehe alhamdulillah,..thanx ye.. keta nak tambah ahli keluarga tu~ huhu tunggu la aqeel dapat adik..lin dah ada sepasang ni.. :) syok balik kampung.. tu la, dah janji ngan cousin semua, maybe hujg tahun nak balik kg lagi ramai2 ..nak BBQ pulak! :):):)

kak sue : hehehe tu la kak sue.. dah try buka blog masa kat kg..tp tak leh nya ngadap, sbb ada je kaki kacau kat tepi..dah balik sini pun, hati terawang2 je ingat sedara..sambung kat fesbook pulak! hehehe

aiDieNa said...

Meriahnya suasana raya Lin.. memang seronok kan dapat raya ramai² camnie.. meriah.. riuh.. happy.. Bab masak tu paling best.. :)

Related Posts with Thumbnails