Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Sunday, September 5, 2010

Cerita persiapan raya siri II ~

diariku,

mengantuk nya..and malas nya~ hehehe patut nya lin masih 'cramp' kat tengah2 antara didi and adini! punye la rapat kat badan mama dia ni, nak ubah style tido pun tak boleh~ tengok2 jam dah dekat 6.30 am..tapi, kena jugak bangun..sbb jap gi en suami lin balik keje, nak kena buka kan pintu.. Mithali sungguh kan~ haha tak de makna nya.. kalau lin 'peot', en suami dengan baik hati selalu cakap, tak payah bangun ..tido je..hahaha anak cuti..subuh pun cuti..so, zzzz jelaa.. :P

Tapi, kena jugak bangun nak buka kan pintu sbb en suami ku dah cicirkan gugusan (haha!) kunci rumah yang dia punya entah kat mana! haaaaaaaa...payah la gini..kalau kunci je hilang, ada lagi 1 spare set..tapi, remote untuk auto gate tu.. ada juga satu lagi spare, tapi dah rosak , en suami kata may be sbb basah kena hujan~ nak tak nak, kena gak bangun! hahaha karang tido dlm keta pulak dia kan.. :):):)

And hari ni, en suami ku yang tercinta dah start cuti raya!!!..lalalala~~~ hahaha happy sgt.. bole la nak mintak tolong dia buat apa patut kat rumah ni kan~ letih wooo..nak jaga luar dalam..atas bawah...hehehe

Sementara tunggu dia sampai, yok story mory persiapan raya kami berduaan pulak ye~ kalau tak suka, jgn baca la tau~ hehehe




Untuk MAMA ---
..Lin tempah sepasang je baju kurung moden..printed chiffon..kaler tema orange-brown yang ayah pilih kan..ok la tu kan~ janji tema! hahaha before ramadhan ada beli ready made cotton kurung kaler ala2 purple ckit..and lin suka sangat.. simple je..senang nak pakai kat mana2 pun bole belasah je kan..dan murah ye kawan2~ hehehe

and masa awal ramadhan, masa jalan2 ngan en suami kat tesco, en suami telah 'memaksa' isterinya ini beli lagi baju kurung moden ! alahai~ bila kala lah lin nak pakai banyak2 ni..takkan nak buat cake, pakai beaded chiffon kot kan~ hahaha baju tahun lepas pun tak pakai lagi kat kampung.. bole je pakai yang tu kan..tapi, org dah suruh, amik jela.. karang muncung pulak! :P yang ni, plain beaded chiffon..kurung moden jugak.. kaler turqoise jadi pilihan en suami.. mula2 try shocking pink, tp en suami ckp, besar sgt, and smaller size tak de..so, amik la turqoise ni..dia suka lin sexy maxy ckit kot~ hahaha tak de mana sexy nye..cuma kalau baju besau sgt, nampak kita lagi gemukss la kan.. dah la lin ni memang spesis tembun ni! hehehe

Siap baju kurung..lin prefer casual sebenarnya.. dah tu pakaian yg slalu kita pakai kan..ada lah 2 3 helai blouse untuk lin..and sehelai carrot cut woman slack (ke jeans ek!) lin rembat..hehehe cukup la kot..yang ni bukan utk raya je..tak raya pun , memang nak pakai kan :)

Tudung..???..haaa..bab ni memang lin suka~ hehehe suka sangat la tambah koleksi tudung kan..tak kesah la mahal ke murah ke, janji sedap pakai! :) tapi, yang mahal beli sikit je la..yang murah takpe beli lebih..sbb nanti nak pakai selalu pun kan.. :) tudung untuk 2 pasang kurung moden tu, lin beli yang 'ni' sikit la.. nak pakai raya kan.. baju dah glamourama.. takkan tudung out pulak kan..huhu lagi2 tahun ni beraya kat kampung lin.. so, pagi raya memang mcm pertandingan la jugak.. participant??? makcik2..kazen2..inlaw2.. hahahaha

tudung lain yang lin sambar, banyak lin beli kat kedai2 biasa je..and ada yang serendah 20 hengget je kwn2.. tp carik la yang berkualiti and kemas jahit nya..awning nye..kain nya.. hehehe banyak jugak lin beli.. macam2 kaler ada..tapi, bukan beli serentak.. sekali kluar beli sehelai dua.. 10 kali kluar jadi brape..??? hahaha tak de la..motainai pulak bebyk sgt~ and en suami dah hint kat lin "tudung syg yang tak nak pakai tu, letak dalam plastik elok2.. bagi kat orang susah" .."yes boss!" ..tudung2 lama tu elok lagi, just tak nak pakai dah.. dah ada yg baru.. boleh ke..???

and lain2..lin beli jugak apa yang terlintas di fikiran..yang 'toot' jugak.. offer di mana2 kan.. :) kasut..??..ada jugak beli heels putih ..ada bead besau 6 ketol kot~ simple design.. bole la..cantik la kot..again, en suami bertanggungjawab memilih nya..hahaha apesal la lin ni ikut je ckp dia~ :P sepasang shj, dah cukup..sbb lin suka pakai crocodile comfort..senang and sgt selesa~

--- bukan yang macam ni ye..lebih kurang je.. tp lin nye takde starp kat belakang.. leceh lor ada strap :P nak pakai lambat..nak kejar anak lagi~~~ hahaha


Handbag..??..tak beli lagi buat masa ni..tak nak beli rasa nya.. sbb handbag yang ada pun banyak.. pakai apa yang ada la.. nanti buruk pulak simpan lelama kan.. tapi, (tapi jugak kan! hahaha) handbag putih dah rosak ckit la..yang hitam sume elok2 lagi..tak pe la ek tak sedondon ngan kasut..belasah je la.. handbag mahal la nak beli~ dah la tak keje..motainai je! :P sekarang ni dok pakai ELLE yang besau tu..senang nak taruk macam2..dari brg mak..anak..resit and pakej cupcake pun ada kat situ! hehehehe

Tapi, lin beli beg duit baru ye kawan2.. hehehe yang lama dah burok benau.. dari kaler hijau pucuk pisang, dah tuka jadi cokelat..hahaha tpt syiling pun dah tetas~ lama tau lin pakai beg duit ni..dah 2 tahun.. adik ipar lin gi US, dia yang belikan utk kakak ipar dia yg baik nih! hahaha yeay~ dapat beg duit baru :):):)

Beli mekap sikit2..lin suka lipstick shisheido.. tiap2 tahun beli..beli satu, tahan setahun tau..lin jenis tak suka byk2 lipstick.. sbb dah selesa ngan shisheido kan..bibir nampak mosit..tak yah gloss2 bagai..and tahan lama..tu yang penting! :) tapi..tapi..kat SP mana ada kaunter kosmetik mcm ni..kampung nye! haha lin pun tak gi penang or alor star.. nak tak nak, beli jugak la maybelline..ok jugak kot..takut tak tahan lama je la.. :) and murah 4-5 kali ganda ok..hehehe save la kan.. tp lin dah stand by lip brush..in case maybelline ni tak best, lin korek lipstick lama tu ngan brush! hahaha ke nanti kat melaka leh gi jusco, ajak papa! hahaha ok..tutup list ye! :P:P:P beli jugak 2 way cake baru, revlon..yg lama dah habes langsung..dah bagi adini wat main pun~ :P and beli lip ice sheer colour..haa..lin suka ni, kat rumah pun bole pakai :):):)

----------------------------------------------

Untuk PAPA ---
Orang laki ni sempoi je pun tak pe kan.. hehe en suami lin ni sederhana je org nya.. and dia prefer trendy and sporty attire like Nike, Dockers, Gio.. jarang benar lin tengok dia pakai John Master ke Bonia ke.. may be sbb dia keje pakai coverall (kuning lak tu..ala2 iklan Digi~ku bersama mu! ahaks), and tak pakai smart2 ni, dia kureng la nak beli baju formal2 ni..

Baju Melayu tempah sedondon dengan anak bujang nya..and sedondon dengan smua ahli keluarga lin yang lelaki..senang kan diorg ni.. takde nak bahas2 kaler ke..ape ke.. amik je.. ikut je ayah kata, beli kain yg sama~ hehe sampin..??.. dia tak nak yang baru pun.. nak pakai sampin lama dia je..hmm...yang lama ada few helai..bole la.. in kot~ hehehe

Casual attire..ni pun dah lin paksa beli, baru la dia pilih2..kalau tak, sibuk nak beli utk anak je.. sian pulak lin tengok.. finally, beli 2 helai jeans (Giordano je ok!) and 2 helai t-shirt (Giordano and Nike).. dia cakap, dia baru je beli seluar.. so, tak yah banyak2.. And masa lin kluar ngan adinda, angah, baru ni ~ lin telah membelikan en suami sehelai Snail modern shirt , kaler dark brown..cantek jugak.. simple design and pleat kat shirt tu.. masa lin bagi en suami baju tu, dia terkejut and cakap apa tau..??? "lah sayang ni, buat apa beli lagi..byk dah..thanx ye" ..haaaaaa..?? itu je reply nyeeee... hahahaha tapi, lin nampak muka dia suka! :P:P:P saje la tu konon.. haha and lin bli pakai duit lin sendiri tau~ huhu :)

And masa dia outstation ke mana2 hari tu, ada la dia dah beli tshirt (again Nike!) and dia tak pakai2 lagi.. dia consider baju tu as baju raya! hehehe ikut suka abang la , nak macamana ye.. :)

Kasut..??.. en suami ada kasut kesukaan dia, and dia tak nak beli sbb kasut dia elok lagi.. tp kasut laki lagi mahal wat~~ rite..?.. en suami ada 'cikang' brown and sneakers Nike kegemaran nya tu.. hmm..memang elok lagi pun~ sbb jarang pakai.. hari2 pakai safety boot je gi keje~ :P:P:P hehehehe
Just en suami ada beli sepasang selipar baru.. ni pun beberapa kali lin paksa dia beli~ baru dia amik.. hehehe kenapa ek dia tak nak beli banyak2..? dia cakap, brg dia elok lagi..and barang guys lagi mahal dr pompuan..ye ke..?? ye kot~ sbb selipar je dah 100+ kan!!! kalau kasut, mesti reach 300 punye .. kalau Nike la.. sbb en suami peminat tegar en Nike :P

Haaaaa..en suami pun beli beg duit baru... yeay~ together gether laa.. tp beg duit Nike dia yang lama ni, sgt lama dia pakai tau~ ada dah 4 tahun kot~ and masih elok lagi actually.. tp lin pujuk2 dia tukar..saje je nak ngabih duit~ haha agak nya barang mahal ni, memang tahan lama and elok kan..memang tak de koyak pun yang lama tu.. :)

And yang paling glam nya, en suami dapat keta baru dia tu la..hahaha PJU 129 tu.. hehehe agak nya sbb tu la dia kureng shopping kan.. dah dapat yang lagi besau! hahaha :P:P:P

----see..see.. bukan main lebar senyum nya ..hehehe sbb tu tak kesah baju raya kot~ hahaha

Ok ye sayang2 smua..no offense ye lin citer pasal raya lin.. dah tu nak cite pasal ape lagi kan..hehehe no idea la.. and latest is pasal raya.. hari2 pun mesti tengah prepare apa patut kan.. :) lagi pun , lusa nak gerak khas balik kampung dah! yeay~ mwahx

p/s : nak gi siapkan cuppies..last call..TAPIIIIIII, icing biasa and FONDANT ok.. aduh, fondant sgt leceh~ :) hehe actually, hati dah masuk 'hiway utara selatan' , sbb tu krg smangat nak wat kek..hehe hrp2, menjadi la air tangan lin kali ni :):):)

p/s 2 : mak usu lin baru call..tanya balik hari apa.. dia nak cari daging salai and ikan keli salai..nak masak lomak cili api! mesti terangkat punyo nih! sodap ehhh.. ;)

3 comments:

MAMASYAZA said...

raya tahun ni akak cuma dpt 3 pasang baju kurung n 2 helai blouse, en. abah...berpesta sakan, dia yg beli paling banyak baju, bersemangat sakan nak beraya

Liza said...

Wah. persiapan raya tu agak sakan. haha.. Liza baru nak start basuh baju2 yg baru dibeli..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

kak sue : amboi..byk la tu..tapi akak keje, takpela..nanti gi keje leh pakai..lin ni, gi mana la nak melaram ngan baju gleme2 tu.. heheh suami akak shopping sakan..agak nya dia tumpang excited anak2, sbb tu kena kat dia skali..hehehe

Liza : sakan ke..?hehe sama la ngan liza and kwn2 lain kot.. lin dah siap basuh dah..just nak packing je.. ni budak 2 org ni sibuk nak tlg..tolong kacau! hehehe

Related Posts with Thumbnails