Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, September 3, 2010

Cerita persiapan raya siri 1 ~

diariku,

Salam sayang semua yang cantik jelita ~ :):):) sahur makan apa tadi..? lin ni 'dah raya' dulu..hehe tapi, harap nye cepat2 la kering..malas nak tinggal posa lelama..sbb nak ganti nya nanti, 'bercinta' la jugak..hahaha paham ke ayat lin..?.. maksud nya, payah nak ganti..mcm2 dugaan nanti!..macam orang bercinta, byk dugaan! hahaha tu perumpaan kami le.. :P

kejap je lagi, nak abis ramadhan kan..suka sbb raya nak dekat..tapi sedih jugak..sbb seronok bulan ramadhan ni..jiwa tenang..dpt ngaji ckit2..(nak ngaji byk2 sebenar nya ~ tapi iman tak kuat..asyik dgn aktiviti dunia je :P ) ..and rezki Lovelin Creation pun, Alhamdulillah..lepas la nak shopping saat2 akhir nanti~ haha shopping je ingat..ape la lin nih! :P sila jgn tiru ok..tp, rasa nya, jarang bebenor org pompuan tak suka shopping kan..tapi, ada je yang kureng ngan shopping.. (iaitu jiran lama lin!)..mak mentua dia yg shopping kan utk dia..so, dia tak yah shopping!..and dia tak cerewet kot~.. kalau lin la, sume nak beli sendiri..walaupun, kdg2 en suami yg pilih! janji lin tgk dulu! hahaha tak ikhlas nye hati~ :P:P:P thanx ye bang.. :)

Story mory about persiapan nak raya kami anak beranak la ye..lin, en suami and yg paling utama, tentu nya 2 orang artis harapan pilihan nih!..my nyawa forever, didi and dini.. :) wahh, main siri2 plak ke..haha ni siri 1 - siri anak2 la ye :)

..Bole ke jatuh cinta ngan anak sendiri..?? hahaha sayang bangat ini 2 orang nyawa mama and papa...tengokla rambut tocang 2 adini..jap je dia buka balik! hahaha



Untuk DIDI ---
..Dah tempah kan sepasang baju melayu, sedondon kain dengan papa dia..atok..abah (suami angah)..ilham (anak bujang angah)..mak wan (mak buat baju kurung plain dr kain bj melayu ni!) and mak su emi (adik bongsu lin!..dia pun baju plain dr jenis and kaler yg sama dengan semua di atas! :P) ..so, diorg sume di atas ni, sama la gamak nye..beli kain yg sama ok! ayah lin suruh! hehehe dah siap pun, sgt encem la didi pakai baju melayu..sampin tahun lepas elok lagi, so guna yang tu je..juz nak adjust pinggang sampin, bagi longgar ckit..buat dalam keta masa OTW balik kampung sempat ke??? hahaha ..

Baju casual didi ada dalam 5 pasang..ada sepasang kemeja n jeans Gap..sepasang tshirt and khakis pant hush puppies..sepasang tshirt and jeans polo Jr.. and 2 pasang tshirt and bermuda jeans/pants.. cukup la kot.. and ade gak mama gatal2 , abes kan duit beli stok 'baju dok umah'..haha lin belasah sleeveless je, sbb kat kampung, siang panas kan..malam sejuk sampai tulang hitam!hehehe ada few pyjamas utk didi, and ada sepasang PJ tu gamba dinosaur!..bukan main suka anak mama dpt baju dinosaur tu..didi loves dino~ :) belikan didi sependa baru, didi pilih Ben10..sependa pun nak tema ke..haishh, budak2 zaman sekarang kan :P

Sneakers..ada sepasang..and sandal jugak.. stokin and belt pun baru ye puan2.. didi claimed, belt didi dah rosak! padahal, sihat walafiat lagi! haha and masa cuti merdeka baru ni, saje nyibuk kat crowd kat giant, mama sambar selipar pulak utk didi..hehehe cute2 la selipar tu!..x beli, rugi~ dah beli, abes duit! hahaha rezki kamu la anakku :P

---------------------------------------------

Untuk ADINI ---
..lin tempah kan sepsang baju kurung cotton untuk anak dara ni..memang excited sbb cute sgt! :P sedondon ngan kazen2 nya, kakak and alma (anak dara angah!)...tp tempah baju kurung budak pun mahal! terkezut makcik masa angah bgtahu ..haha lupa la bape puluh inggit..huhu.. plan nye nak jahit beads kat baju anak dara ni..kain cotton senang ckit kan..tapi, tgk la kalau rajin..beads nya dah beli..mama je busy ntah apa2.. :p tak kan nak jahit dlm keta gak kot~ hahaha buat simple2 je, rasa nye sempat siap before balik kampung..tp, esok nak layan fondant cuppies tu~ aduh, malas nye! hahaha kena rajin kan diri ye lin~ sian kat org tu :)

Baju casual memang lin lebih kan..sbb anak2 lin, sgt aktif!..jap2 karang kotor ke apa ke.. kureng sesuai hari2 pakai baju tradisional ye..ngan kat kampung lagi kan.. even bukan la rumah kampung betul tu..tp, aktiviti raya lin slalu nye full..berjalan raya rumah sedara mara satu melaka you! maklum la, balik sekali sekala..nak tunjuk cucu cicit ni kat nenek2 diorg kan..karang, tak kenal sedara pulak! :P:P:P

For adini, ada banyak ckit dr abang didi..may be sbb gown, beli sepasang rm70-80 dah dpt satu kan..kalau boy, kena amik asing2 baju and sluar, terus cecah seratus or lebih sepasang..so, amik yg ada offer je la..tp nak gak yg new arrival kan~ haha nafsu mama yang jgn dicontohi! :P Gown untuk anak dara ni ada 5 pasang..ada satu tu cute sgt..warna dark brown with polca dot pink..tp yg buat dia cute, ialah gown tu sgt kembang! bila adini pakai, mmg super cute, pd mata lin la! hehehe and 2 pairs of blouse shirt and pants..comel2 jugak..maklumla, baju gegirl kan..memang rambang mata!huhu hrp2 mama tak sambar ape2 lagi dah~ ;)

Adini loves barbie and princess..so sependa dia mama belikan la ikut kartun dia suka tu...comel2 je..tp benda2 kecik ni, slalu je tertinggal..tercicir kat kampung! hahaha maklum la, balik ramai2..memang full house la..tapi best sgt! :) 'baju dok umah' pun sleeveless jugak..comel2.. :) dia pun makin besar kan, so time tukar fesyen la.. :) lin pulak suka pakai kan anak dara lin legging paras lutut tu..chumil ngan montot tonggek oleh pampers nya~ hehe

Kasut..??..hahaha as story before, anak dara mama pilih heels ok..heels bertutup tu, warna cream kot~ chumilsss :P and sepasang sandal minnie mouse (hadiah besday, ibu dia bagi)..and mak wan dia beli kan slipper pink..Adini mintak kat mak wan dia tau~ hahaha bole tahan ini gegirl! :):):) stokin and long socks tu pun ada ye..ala2 artis gitu! huhu

Aksesori..??..yang ni wajib la kan..nama pulak anak dara..hehehe ada hair band and hair clip baru... ada pink, orange (tema raya!), blue..aduh..jgn tercicir sudah~ sbb mahal2 gak kan aksesori gegirl nih! :P yela, sayang jugak..selama ni selalu je cicir..rambut adini tu lembut licin lagi..senang je clip tu nak melorot..dan terus hanyut~~~ hahaha rugi2! ;)

oppss..last but not least.. dpt rantai, pendant and bracelet baru anak dara ni!!! haha sebenarnye trade in yang adini punya masa baby..dah kerap putus and love gantung2 tu dah kemek di gigit nya..hehehe and satu lagi gelang, dah ketat..so trade in, amik yg baru, tambah duit sikit, dalam rm200..maklum la emas mahal skrg kan .. trade in ok..kalau tak, nak beli 2k mcm tu je, mmg no budget! hahaha

...Raya tahun lepas..tema purple..tak balik kampung pun, sbb en suami keje..so, ayah tak tetap kan tema..bole la ikut tema suka ati memasing.. :) masa ni majlis jamuan raya kat tpt keje en suami..


cite pasal anak dulu la ye...ni pun dah panjang..hahaha saje suka2, next year bole buat rujukan...hahaha lagipun, mama and papa tema sederhana je..biasa la kan..korang pun mcm tu kan..lebih kan anak, pastu hujung2, baru diri sendiri...hehehe ni dpt duit balang raya tu, nak beli pape la utk diri seniri plak..abes terbakau jari kena gam tembak tu! hahaha ape nak beli ek..??? :):):)

p/s : jap gi nak kuar ngan angah..projek adik bradik~ hahaha

5 comments:

mrsboan said...

wah sakan juga ye anak2 raya..hehe..seronok kan tgk budak2 sronok?..anak saya siap nak bawa tido barang2 baru dia...ekeke..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

hahaha tu la mcm2 pe'el..ni pun puas lin pujuk, letak dulu..nanti mama kemas, bawa balik kampung..didi pulak dah kira hari je nak balik kampung! :):):)
hawa raya mana..?

MAMASYAZA said...

wahhh meriah sakan baju raya bebudak tu, yg penting anak2 kita happykan...mama n abah ni tak berapa kelam kabut sgt pun. tema akak kali ni maroon

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

wahh..syoknye didi ngan dini! sara punye baju pun tak sebanyak tu!huhuhu..tapi mmg best kan tgk anak2 gembira masa hari raya ni..ibunye pakai baju lama pun xpela nak oiii..(sy punye kes la ni..kalau sempat beli weekend ni, ade la..kalau xde..pakai baju lama je la jawabnye...)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

kak sue : itu lah yg slalu jadi nye..and slalu nye, en papa yg paling kurang persiapan..bagi laluan kat anak bini..hehehe

ainie : diorg syok la..mama papa yg kopak! haha tp bukan sy beli sekaligus..ada yg dah beli before ramadhan..ada yg abg nik beli masa dia outstation..kumpul ckit2 :P
awak sama tema last year kan..sy tahu kenapa awak tak kesah pakai baju last year..haha sbb awak raya teluk intan dulu..n awak tak penah pakai lagi baju tu kat kg suami awak~ hehehe netul ke agakkan saya>.? hehehe

Related Posts with Thumbnails