Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Thursday, June 24, 2010

Tak tahu --- tapi buat2 tahu

diariku...

...mula nya pagi tadi, lps smayang, ku susu kan nyawa2 ku mcm biasa...sambil nyawa2 ku menggentel2 la bdn mama diorg nie...mata ku bertambah layu sejuk2 pepagi nie..hehehe and then, lps ku tgk si adik adini kembali melentok kekenyangan, ku dukung si abang didi keluar bilik utk ku 'kacau2' dia tido...hari ni papa tak dapat hantar didi to kinder..papa ada meeting pagi nie..lps balik keje, dia terus gi je...ksian kan, balik keje terus ade keje lagik!..

lepas dah mandi and siap2 wangi2 nak gi skolah, ku bawa didi turun and having breakfast sesama...kalau ku tak paksa didi breakfast, mmg dia x kan makan..pepagi ni tak lalu agaknya..tapi, lps ku kenalkan didi dengan family nestum 3 in 1 tu, didi makan la jugak..so far, ku yakin dapat lah ku isi perut nyawa ku itu dgn bijirin sarapan yang enak!hahaha dah mkn semua, vroommmmmmm...ku hantar didi ke sekolah...

sampai je kat rumah, ku tengok en suami ku dah pun sampai rumah dulu..sedang menyidai baju bajuan!hehehe mmg dah delegate keje ni kat en suami ye, since kami mula2 kawen dulu..kalau dia takde, baru ku yang buat...bukan queen control ye..mmg kata sepakat ye puan2.. :):):)

ku tanya en suami..dah breakfast ke blom..n dia dah breakfast kat opis tadik..ku pun mulakan keje2 rumah ku pulak..ku keluarkan kepala ikan tenggiri yg dibeli en suami ku dr fridge..sambil2 tu kami menghapdet la cite memasing...sharing session la kira nye..huhu!

Tak lama lagi, akan ada Staff Appreciation Day kat tpt en suami mencari rezki..and dia dipertanggungjwb kan utk manage hal2 F&B nie..biasa la appreciation day ni, yang penting nya makanan and also token for staff kan..So, dah lama la jugak en suami mencari2 quotation and caterer2 yg mungkin di ambik utk hari itu...and sebagai PA (en suami suruh caterer cari PA dia a.k.a diriku kalau tak dapat kol en suami!) yg penyayang rajin n setia, ku slalu la membantu mana yg patut kan..maklumla, en suami ku keje shift, so jadual keje dia agak bercelaru!hahaha

En suami ku jugak ade beberapa org kat bawah dia as a subcomm..setelah berdiskas2 and bermeeting2 dgn event manager dia , N*****, and committee yang lain, diorg decided to hire satu hotel kat SP utk F&B kali ni..nak di jadikan cerita, b4 nie diorg nak buat dinner, tp end up buat lunch pulak sbb takut ramai tak datang kalau buat malam mcm last2 year..yela, bukan semua dok gurun ke SP ke..ramai je yg dok area penang and alor star tu..and ada kwn en suami ku, dok jauh berulang dr changlun-gurun tu!!!!!!

Tadi, sambil2 masak kari kepala ikan kegemaran en suami ku, kitorg borak2 la..and sales person kat hotel tu byk kali kol utk diskas2 la ngan en suami..nak dijadikan cerita, event manager nye tu ada mtg kat hotel tu..so, suami ku pun suruh la Puan B*** tu jumpa ngan N...kebetulan jugak, one of subcomm pun tgh ada mtg kat situ,nama nya M******....

Ku ckp dgn en suami..."buat ape abg suruh N pegi jumpa Pn B tu..abg gi la jmpa sendiri..penat2 wat keje, tp lepas kat org plak.."..and en suami ku ckp, "takpe...sama je"...

YEEEEEEE...!...elok je en suami berlepas ke tpt keje (dia nite shift lagi mlm ni), Pn B tu pun kol..sbb dah byk kali jadik PA en suami, so serba sikit banyak yang ku tahu tentang perjlnan majlis tu, even ku tak dijemput hadir pun!!!hahahaha

Tapi, perkhabaran yg ku terima dr Pn B sgt membengangkan and menyakit kan hati ku!!!..diorg 2 org yg gi jumpa Pn B tu, cancel kan byk menu...yang sebelum nie N tu yg ngada2 nak itu nak ini (kes ikutttttttt ckp CEO la ni!)...dah penat2 Pn B carik menu mengada2 diorg tu, skrg senang2 je nak cancel!!!!buat malu kompeni jek!...

before ni, sbb demam piala dunia ni, selain main dishes yg ada nasi beriani n lauk pauk, diorg mintak makanan ala2 negara yg masuk FIFA nieee!!!tak ke susah tu????..side dishes pun yg dok ada dlm list tu dah byk, nak lagi makanan mengada2 tu..kesian la kat org hotel tu, nak merekacipta and mencari menu2 tu!!!and they found...diorg dah emel kan menu2 ala2 FIFA tu...yg ku tahu sebut mcm pizza, spagetti, sushi..yg lain x reti ape ntah nama nya..hahahaha but..but end up 2 org ni tadi cancel ALL ok...except for pizza and spagetti...huh!

dah minta macam2, of course la charge pun naik kan...mana ade kat dunia ni, dpt banyak, bayar kurang tu!!!..bila tgk hotel tu charge RM50 per pax, mula nak ckp mcm2...yg aku bengang skali, subcomm en suami, si M tu boleh senang2 je ckp kat Pn B tu, "kalau caterer luar, RM10 dah leh dapat.."...........bengong gileeeee...mana nak dpt 10 hengget!!!bgtau lin, kwn2 sume...ini lah dia, tak tahu, tp buat2 tahu..main tembak je..nampak sgt tak retiiiiii!!!

and diorg berdua nie jugak, dah turun kan total pax tu..before nie nak amik 400 pax, tp diorg turunkan jadik 350 je!helooooooooooooo..staff ada 400 ++ tau............tahun lps nye committee order utk 500 pax lagi..tiba2 tahun nie nak turun...yg ku geram, bila Pn B tanya, "kalau tak cukup mcmana?..kan buat majlis lunch hour, sure org mai.."..yang si N ni bole je selamba jawab dgn hati kering nya "Lantak la..sampai mana ada je la..sapa dpt, dpt la..sape tak dapat, xde la.."..........waaaaaaaaaaa, sgt kejam kan..kata ni staff appreciaton!!!..tak pikir ke kat org lain...heeeeeeeeeeeeyyyy, tak layak langsung jadik event manager!

Plus, en suami ku requested kat hotel tu, nak food serve on table, buffet utk side dishes and kambing panggang, so semua pun di layani lah kira nye kan..baru la rasa di appreciate ok..and appreciation day sebelum2 nie pun, semua serve on the table.........tapiiiiiii, tadik 2 org bengong bijak pandai nie, bgtau kat Pn B, semua nak buffet je.........tak payah serve atas meja!!!....ya Allah, ape ke hal nye yop!menyibuk kerja org!si N takpe la..dok kat meja CEO, melantak je nanti..staff2 lain ni, bg la jugak serve kat meja...kalau buffet tu, dah mcm dialog session yg tiap2 bulan buat tu!!!haaaaaaaaaaaaa...tak sensitif langsung!and sgt menyibukkkkk ok!

and yang menyakit kan hati ku jugak, lauk sambal tumis udang and bawal sweet sour di cancel kan (alasan mahal!), and diganti kan dengan dalca daging, yg macam jual kat kedai mamak tu!sebenanye, diorg nak naik kan kambing panggang tu, dari sekor jadik 2 ekor!!!alahai......akhir nya main dishes nya nasi beriani, kurma daging, ayam rempah,jelatah timun nenas and DALCA DAGING tu...x de yg special kan!macam gi kenduri kawen kat kampung sebelah kilang depa tu je!...sedap lagi lauk org kawen kot..ada gak gulai ikan masin nenas tu!

kenapa aku yg geram n sakit hati sgt2 ehhh?????sebab nya, ialah F&B nie under en suami..kalau tak cukup ke...org komplen kena beratur ke...bukan ke yg kena adalah en suami ku dulu???bukan si N tu pun...and en suami baru kol, dia ckp dah kol N from his opis..and N said tak bleh buat apa, budget dah turun...TAPI..TAPI..KNAPE TAK BAGI TAU EN SUAMI?????...and si N dengan kuasa veto nya tetap stick dengan no of pax yg dah berkurang...dengan takde food serve on table...dengan ntah apa2 lagi......tak nak kompromi langsung!geram lah...sesuka hati dia je nak wat apa2..en suami ckp, dah ikut selera dia la tu!

hmmmmmmmm...tarik nafasssssss....ku amat berharap, makanan cukup on dat day...ku tak nak staff ckp mcm2...bayangkan, kalau x cukup..org tanya.."Sape event manager kali ni..?"..si N..."Sape yang jaga F&B nie..nape tak cukup?"..jawapan.."Nik...entah, Nik order ckit kot..ape lah Nik ni..tak kan tak tahu staff byk mana..."...oohhhh, tak sanggup nak bayangkan...even Pn B tu pun takut..dia ckp kat ku, kalau x cukup, nanti kompeni ckp, hotel buat makanan x cukup!....

Ku ckp pd en suami, bagiku, biarlah lebih sikit ( x nak la lebih byk sgt ), tapi jangan tak cukup...org komplen, boss dengar, nanti tak pasal2 PPA en suami ku yg selama ni TIP TOP, terus jatuh dek kerana diorg ni!..sbb kompeni en suami buat KPI baru, staff kena ada involve in keje2 luar mcm ni untuk dpt ngetop appraisal ye..so, nak tak nak, kena carik la initiative apa2 TO BE VISIBLE to others especially CEO...again, MENGADA2!!!!..

....kesian en suami, dia pun mcm dlm dilema je...takpe la abang..sayg akan sokong abang ye!...

p/s : dulu ku jugak pernah bekerja di tpt yg sama..and pernah menghadiri Appreciation Day ni...mmg lauk2 nya special..and serve on table.........

p/s 2 : en suami ku cakap, si N tu mana penah involve in majlis2 kompeni diorg nie..sbb tu dia main taram je...ikut sedap diri sendiri je!

5 comments:

aiDieNa said...

Memang susah kalau ada orang macam nie dalam company ker apa² organization or party.. ikut kepaler sendiri.. tapi menyusahkan orang lain.. orang macam nie kena keje sendiri jer..

.: Ain Rusli :. said...

kampung gile si M tuh..ade ke die kata 10hengget pun boleh dpt dengan menu fifa die tuh?muahaha..lawak betul mak oiii..

tu la,better suruh abg nik clearkan that thing..kang yg dpt malu..manager f&b jugak...kalau buat appreciation day mcm ni,sumeeee kene makan sepuasnye..dah nama pun appreciate..biar lebih lauk,jgn laa xcukup..

p/s : rajin abg nik sidai kain eh?sy xkasik abg din sidai kain sbb nnt yg 'dlm2' tu sume die hanger kan depannnnn sekali..hahaha! better die basuh pinggan n sapu sampah. puas hati! :)

lin said...

aidiena : tu la pasal...mmg la si N tu event manager, tapi x bleh la dia guna kuasa dia mcm tu je kan..kena amik denga apa pandangan org and jugak experience yg lps2..dia x pnah handle event, tu yg dia ingat mcm wat kenduri kawen adik dia je..kalau kenduri kawen pun, org nak buat yg terbaik..btul tak..?thanx ye sbb memahami..huhu

ainie : mmg kampung!masalah nye sy rasa org kampung pun x mcm tu!ntah ape2..nak memacam, tp nak murah!org dah susah2 carik menu, tgk mahal, pepandai je nak cancel2!plak tu, ganti dgn menu selera sendiri!bg saya la kan, appreciation day, food and token mmg kena gempak..kesian org dah keje teruk2 kan..berjuta untung sehari, tp kedekut!ni kes nak jaga bajet la tu..so, save duit syarikat, nama pun cpt la naik..kaki ampu!hahaha marah gile lin..lin takut abg nik yg disalahkan nanti..baru je borak ngan abg nik, dia baru balik keje..isnin ada mtg lagi..friday kan kedah ni cuti..PFK pulak cuti sabtu ahad..hemm..thanx ye ainie, sokong saya!hehehe

p/s :..hahaha mmg keje dia baju2an, car porch tu and ada bebrapa lagi la..mmg dr dulu, masa sy keje pun and sampai sy dah dok rmh pun sama..dia tahu, anak dara saya tu sgt melekap kat sy, susah nak wat keje!hehehe saya pulak x suka dia sapu, x tercapai habuk2 yg menyorok tu!hahaha okla abg din, rajin..mmg suami zaman skrg kena sama2 ngan istri kan..lagi2 yg bekerja tu! :):):)

lydzar said...

uishh..kalau tak cukup, kompom hubby kena salah ni. seb baik akan ada meeting lagi, suruh hubby lin fight tau..cian kt staff kalau takat jamu lauk kenduri mcm tu je

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

thanx lydzar..mmg kena fight ckit la kan..ksian kat staff lain..bukan kompeni ciput2 nak kedekut sgt..P******S tokey minyak tu...abg nik mmg slalu concern staff lain, especially yg dok kat operation kan..yg kat opis, takpela..

Related Posts with Thumbnails