Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, June 25, 2010

Mangsa perpisahan~~~

diariku,

hari ni kan friday..so, activity wajib ialah, lepas amik didi dr kinder nye, ku akan ke rumah mak tercinta!..hehehe ku ckp pd en suami, dia tak payah ikut la..sbb dia nak gi keje malam lagi hari ni..tapi, dia nak ikut jugak, sbb nak solat jumaat kat masjid qariah mak ku itu...sbb kat tepi masjid tu lah tempat arwah Nik Shakir Zufayri, anak sulung ku disemadikan...so, dia nak ziarah pusara anak kami...~~~mama rindu shakir sgt2!~~~

...en suami ku tak nak balik rumah kami lps solat jumaat tu, dia nak pegi keje dr rumah mak je..nanti ku nak balik rumah ku ptg nanti dengan adinda angah..seronok nyaaaaaaaaaa kat rumah mak....cucu2 smua pun suka...yela, kat rumah mak wan kan..papa n mama hilang kuasa la..mana boleh tegah cucu2 mak wan n atok sahat nie...semua nak, ok aje!....my nyawa didi pun ape lagi...mcm2 mintak la...hmmm...sabar je lah....

dah makan...dah smayang..biasa la...nak 'landing' badan la jap...hehehe mcmana tak booolaaattt!...hehehe sambil2 tu berborak la ngan mak and angah...mcm2 tajuk kluar...ada tajuk panas...zon insaf....zon memory...mcm2 la..tau je la, dotters meet mom!hahaha sedang seronot2 gelak+borak tu, ku dengar org bagi salam...rupa2 nya jiran mak..nak hantar cucu dia tumpang kat rumah mak....

..ku and angah pun tanya la.."ai mak, jadi pengasuh pulak ke..???"...mak ku jawab.."tak dela, chik tu tumpangkan kdg2 je...sbb mak si eton ni keje overtime.."...oooo....kesian ku tgk wajah kanak-kanak ini...geram pun ada, sbb senang2 je letak2 rumah mak ku..tapi, aku cpt2 istigfar..apa salah dia kan...dia lah mangsa kerakusan manusia...hmmm...

Jannatun..atau smua org panggil eton ni, age 4 years ++...kecik je, lbh krg besar didi...rambut kerinting...tp sgt byk mulut ye..pot pet pot pet, tanya mcm2...kdg2, habes kata ku nak menjwb nya..dia tinggal sebelah rmah mak ku..dengan nenek (in bahasa kedah, tok), umi dia, pakcik2 dia..and also tok wan dia...nak kata org susah sgt, ku rasa sederhana..mcm famili yg lain..diorg baru je pindah sebelah rumah mak ku dlm setahun lepas...

Jannatun takde adik bradik..umi @ mak dia baru je umur 24 thn...and dah bercerai dgn ayah dia 3 tahun lepas...so, masa tu umi dia 21 thn lbh krg...kesian sgt..muda2 dah jadi janda..and terpaksa besar kan anak sorg diri..keje mana yg ada, sapu smua..tapi nasib baik la ada famili yg bg sokongan tak bertepi...ku rasa si eton ni suka sgt dok rumah mak aku sbb :
  1. ada banyak makanan...roti, biskut,ceklat..ape je, mmg stok ada je..ye lah, adik bongsu ku si emi tu mmg 'rajin' makan2 nie!
  2. ada banyak kawan...especially bila ku and angah bawa askar2 kami gi rumah mak..mmg kejap tu, ku nampak si eton ni dok mengeseh2 kat pagar mak...
  3. karektor mak aku yg penyayang tu...ya Allah..yang nie mmg ku tak bole nak nafikan..mana je ku and famili berpindah randah, dr KL-kajang-bangi-gurun-sg petani ni, mmg anak2 jiran mak sgt suka dtg rumah mak...mak ku jenis yang tak kesah sgt..mmg tak berkira and tak cerewet langsung...mak kata, bagi budak2 makan, dpt pahala...tapi, ku and adik bradik yg naik pening!!!!dulu2 ku slalu je merungut, tak suka la..bersepah la..mcm2 la..tapi skrg, sejak dah ada anak ni, ku cuba jauh kan hati dr perkara2 mazmumah tu...mak pun tak jemu2 nasehat kan anakanda sulung dia nie!hehehe tq mak... :)

...and sekarang, mak kata si eton ni slalu mintak kat tok dia hantar kat rmh 'mak som' (panggilan mak ku kat taman dia tu..)...padahal, dalam taman tu, rumah mak anjang dia ada..rumah moyang dia ada..rumah abg n kakak ipar dia dekat...and most of all, kat rumah dia tu, pakcik dia ada!...tapi dia tak nak...mak ku ckp, kalau mak free, mak tolong la tgk2 kan..kalau mak ada class (usrah) or gi masjid, mak ckp la tak boleh...heh, mak..mak...

ku and angah kesian kat mak..sbb si eton ni, bila dtg rumah mak, mcm2 mintak nya...kejap nak mkn tu..nak minum ni..nak makan lagi..nak minum tu pulak...tak masuk lagi perangai dia yg suka2 je terjah masuk bilik and bukak je brg2 kami kat rumah tu!..........woooo...ni yg ku tak brape nak gemar ni...dah byk kali ku and angah pesan kat dia, jgn buka2 brg mak som..geledah2 rmh mak som..dia mcm tak paham je...ke mmg tak paham...???hahaha.... tadik en suami ku tido dlm bilik, dia bole la masuk and usha2 en suami tido..nyawa2 ku pun paham, papa nak gi keje, so kena tido dulu..takde buat bising...yg dia, boleh la terjerit2..mak ku ssyhhh kat dia..tp tak paham jugak!hahaha klaka pun ada...mengekek la jugak ku and angah ketawa...kesian pun ada....

penah ku bawa dtg ke rumah ku ini, habes di geledah nya fridge ku...tgk2 dah penuh poket dia dgn coklat...!..tu tak termasuk yg dia dah makan, and sorok plastic coklat kat bwh karpet ok!!!hahaha macam2...ku tak kesah sgt kalau makanan..tp kot la dia teramik brg berharga ke..brg kemas ke...tak ke haru!!! yela, brg2 ku bersepah je kat atas dressing table tu..nyawa2 ku mmg tak reti usik2 brg mama papa dia...mak ckp, ni la contoh mangsa perceraian...ayah dia mmg tak amik tahu hal dia langsung!!!!!!!!!...mmg tak bertanggungjwb!!!! huh!

umi dia keje security guard kat hospital SP...tok dia tu, meniaga pasar malam...tok wan dia polis...tapi, mmg suku sakat dia sendiri tak larat nak jaga dia..sbb dia nie suka mintak itu ini!pakcik2 dia kat rumah dia tu pun x nak jaga dia..sanggup hanta kat rmh mak ku..ingat rmh mak ku ni apa...nasib baik diorg dpt jiran baik mcm mak...kalau ku kat tpt mak, blom tentu ku dpt buat mcm tu...mak...mak...

sikit nak share, umi and ayah dia bercerai sebab hadirnya 'org ketiga' tu..and also end up to keganasan rumahtangga...umi dia cite kat ku, penah ayah dia hunus pisau..terluka lengan dia...tu yg dia lari balik rmh mak dia, and famili dia suruh cerai..denga cite, ayah eton ni dah kawen lain lps tu..tp si eton ni tak suka ayah dia..takut kot...kesian jugak....

ku and angah berborak2 tadi...kita kena ajar anak kita, masuk rmh org, jgn suka2 nak geledah brg or makanan org...kena mintak izin dulu...and jgn buat mcm rumah sendiri...malu la kalau anak2 buat perangai mcm tu kat rumah org...org kedah ckp, 'kelapaq' sgt, mcm tak mkn apa2...adoi...tak kan lah tok dia tak bagi makan before gi meniaga tadi...hmm..ntah la...ku rasa bukan tak mampu setakat nak beli roti,biskut tu kan...tapi, tak disediakan kat rumah, so bila pi rumah org, jadik jakun la sikit...bahaya...bahaya....

and dia sebelum ni ditinggalkan kat sapa2 je yg ada kat rumah..kdg2 kat pakcik dia la..tok wan dia la..moyang dia la..so, mmg perkembangan dia sbg kanak-kanak tu, ku rasa tak cukup byk area...again, ini lah dia anak mangsa perceraian..bapak gila pompuan lain..mak kena carik rezki..anak biar terkontang kanting!kesian, sbb baru 4 thn lebih...lbh krg umur nyawa ku didi je...tapi, didi insyaallah mewah kasih sayg mama papa and our big famili...tapi si eton...???

and ku jugak tumpang risau kalau umi dia kawen lain, tapi dapat laki tak boleh pakai...maksudnya, kluar mulut rimau, masuk mulut naga lah lbh krg..sbb umi dia penah cite, kat tpt keje dia tu, kebyk kan nya suami2 org ni yg dok menggatai ngorat dia..ku slalu pesan ngan umi dia, pilih elok2..jgn redah je..yela, muda lagi..baru 24..haihh..umi dia pun nampak mcm kemaruk nak sgt kawen lagi skali...hmm....

minta Allah bagi yg baik2 la utk kita semua ye...and mohon Allah bersihkan hati ku, anak2 ku dan kluarga ku...

p/s : lin mmg senang kesian ngan orang..tp belakang2 tu syaitan goda jgn jadi baik...arghh, iman ku masih senipis kulit bawang....~~~ doa kan lin jadi org yg menyenangkan org lain ye...

3 comments:

lydzar said...

lin, aku pon masih berperangai mcm lin..belum dapat lagi nk jadi macam mak lin..bagusnya mak lin tu kan..suka melayan budak2 walaupon bukan cucu sendiri.

pasal eton. dia jadi mcm tu, mmg sebab takdek perhatian kot. terbiar je buat hal sendiri time dgn sedara mara dia..kesian

.: Ain Rusli :. said...

rindu nye kat mak awak!makcik kalsom!!aini rindu la kat makcikkkk!!!!makcik yg sangat baik ati..huhuhu..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

lydzar n ainie.. tu la..sy harap dpt la sy jadik baik hati mcm mak sy..iman x kuat la..hahaha bila nak 'baik hati' je, mula la nak goyah2!hehehe mak lin kata, nak bersihkan hati, paling sng, byk kan berzikir..tapi lin nie, tgh mode byk membebel kot!hihihi

Related Posts with Thumbnails