Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Saturday, June 19, 2010

Kurangkan gula dalam hidangan untuk keluarga...

diariku...

Hari nie en suami ku balik rumah...pagi2 dia dah hanta msg..'yea2, nak balik rumah jumpa syg n anak2..'... So, sementara tunggu dia sampai, nak melawat 'Ratu Hati nya' dulu laa...demam pun dah ok..flu pun dah ok...nyawa ku, adini pun dah ok nampaknya..just nyawa ku, si abang, ada batuk2 kecil..hehehe hopefully, didi recover before school start next monday....

And sedang2 berbaring masa demam that day, ku pun menghabeskan menelaah beberapa majalah kegemaran ku yg selama nie baca sehari dah habis...tapi semenjak 2 menjak ni, kdg2 dah masuk isu baru pun, tp yg lama x habes baca lagik!..hihihi

Nyawa2 ku mmg suka lah kalau dapat gula2...but lately, ku dah kurangkan gula2 nie lepas byk baca yg gula2...choclates...cikedees (kopok ringan tu la!)..is makanan 'mendera' kanak-kanak..dera otak, dera antibodi..etc..!..
i bet all mommies out there aware pasal nie..tp susah nya la hai nak ckp ngan anak2 nie, TAK BOLEH..!!!!...

macam diri ku la...didi tu, bkn boleh nak halang pun before nie..and adini tu biasa la, follower....tapi, semenjak en suami ku jugak take part, ckp dgn nyawa2 ku especially didi, knape tak boleh mkn sweets and kopok byk2, didi dah faham ckit...we two ckp, all these food boleh buat gigi didi rosak..nanti didi x boleh faham apa teacher ajar ( bcoz didi is-so-listen to his teacher!)..nanti tak dpt exam no 1...and x dpt hadiah...so, sikit2 kami ckp nie, macam 'in' je kat kepala nyawa ku itu....haha and he decided no sweets during school day...weekend je boleh...hahahah but still.........tak tau nak wat ape dah...

and here i wanna share on how to reduce the usage of sugar for our family diet...yang ku dapat dari majalah Mingguan Wanita (and ku edit sendiri la ni)...ku jugak akan try..jom try sama2...hahahahaha..........

  • Hidangkan kek atau kuih yang kurang gula pd keluarga - will try!
  • Sediakan air kosong pd waktu makan utama - mmg slalu minum plain cold drink je...
  • Kurangkan gula dlm minuman or makanan yg dimasak utk kluarga - masak x penah letak gula, but..but..drink tu, mmg la ..but will try to reduce it...
  • Sediakan buah-buahan segar sebagai pencuci mulut - all rite..
  • Kurang kan gula and susu pekat semasa bancuh minuman - dah kurangkan pun..tp kalau hidang kat guest, nanti org kata kedekut pulak kan..hahaha (penah terjadi ok.. :P)
  • Gantikan gula dengan buah kering (such as prune, dates,raisin) masa memasak - tak penah try, insyaallah..
  • Baca label, and avoid beli barang yg letak gula as the first listed dlm ingredients - NOTED!..jarang tgk label..carik logo halal je..hihihi
  • Beli brg yang label with less sugar or sugar-free - less sugar pun dah manis kan...umm, try sugar-free pulak la kot...
  • Avoid gula masa buat susu and makanan bayi - never put sugar for my babies milk or food..
  • Always go for healthier snack utk famili (buah2an, sugar-free cereal, etc) - Insyaallah...
and nak share jugak...anak2 yg terlebih gula dlm badan dia, akan menjadi sgt aktif...and ditakuti anak tu tak boleh di kontrol lagi...and tu yg jadi, kanak-kanak pun dah ada kencing manis....kesian kan....and kanak-kanak tu jugak, boleh jadi lembap lemah dlm pelajaran, tak boleh bagi tumpuan..and tak boleh dok diam lama2...

So, mommies..n mommies-to-be...jgn lupa ye, sama2 pantau pengambilan gula dlm famili kita, especially anak2... it's our tanggungjawab ye... :) sapa2 yg ada nak share pasal pengambilan gula nie, sila kan lah ye... :):):)

p/s : Go mama...less sugar for my nyawa and also will bake 'healthier' cupcakes for Lovelin's customer..hihihi

2 comments:

MAMASYAZA said...

anak2 akak memang dilarang keras makan gula2 ni, depa mmg dah tau sgt pun, tapi nama pun budak2 yang dilarang tulah yg depa suka. sekali sekala tu rasanya ok kot.

Lin said...

ala bagus nya anak2 akak nak dengar ckp mama dia..anak lin yg besar tu, ada je jwpan nye bila kita larang...kena ckp slow2, bg dia paham, baru lah ok...tu pun nak kena pujuk2..peluk2 dulu la..mau 10 minit gak nak memujuk nya tu!hehehe

Related Posts with Thumbnails