Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Friday, February 4, 2011

Satu-satu nya Nik Shakir Zufayri~

diariku,

salam sayang semua.. hari ni ni hati lin sedikit gundah dan sayu.. sebab di date yg sama, 6 tahun yg lepas, lin and en suami di anugerah kan anak sulung kami yang sangat kami sayangi..

~~~ NIK SHAKIR ZUFAYRI B. NIK NOORFADLY ~~~



Lahir nya shakir ke dunia ini, membawa seribu satu rasa dalam diri kami.. masa tu lin and en suami dah pun berkahwin 2 tahun.. memang dia yg di nanti2..



Masih lin ingat mula2 lin sedar diri yg lin ni pregnant.. Masa tu lin baru je grad.. tahun 2004 mcm tu.. and lin ikut en suami lin berkursus kat kuala terengganu.. kalau dah nama nya gi sana, mesti la pegi Pasar Payang kan.. carik2 sutera.. tudung bawal.. kaftan ..

Tiba2 lin ternampak telur penyu.. hati teringin nak rasa, tapi sebab tak pernah makan, lin takut jugak la.. takut beli mahal2, tp tak makan pun~ en suami nak beli kan, tapi lin tak nak..

Tiba hari nak balik kedah, dah nak sampai kelantan kot, lin memang teringin sangat2 nak makan telur penyu tu!!!! tak tertahan2 dah~ masa tu tak tahu lagi dah pregnant.. lin cakap kat en suami.. dia pun terus call kawan2 dia yg masih tak gerak dari KT lagi masa tu.. biasa org bujang, lambat sikit.. hehe

Nasib baik kawan dia tak balik lagi.. and willing nak tolong beli kan telur penyu tu.. dalam perjalanan tu berborak la.. en suami cakap, "ntah2 sayang mengandung tak?" .. lin pulak macam teragak2 je.. sebab tak de mabuk2 pun!!! hehehe lin ingat semua org pregnant akan mabuk2 dulu..

Sampai je kedah, kitorang tunggu kawan en suami tadi kat Baling.. semata-mata nak ambik telur penyu tu.. hehe before sampai rumah mak, en suami berkeras nak gi beli UPT (urine prenancy test) and dia yg eager suruh lin check..

Sampai je rumah, heboh lah en suami lin citer kat mak and adik2 lin perihal kakak diorg ni nak makan telur penyu.. terus dia suruh lin gi buat test.. lin buat je la.. even dalam hati rasa tak pregnant!

Sekali tekaan hati lin salah daaaa~ lin nampak double line tu.. and baca banyak kali instruction kat kotak UPT tu.. lin panggil en suami soh double check.. takut mata lin salah! Sekali, mmg clear ada 2 line.. so, pregnant !!!! :):):)

Hati gembira sangat2.. bersyukur.. dan terkejut pun ada.. maklum jelah 1st time pregnant kan.. perasaan tu bercamput baur.. gembira.. takut.. teruja .. berdebar.. macam2 rasa.. Apatah lagi en suami lin yang memang mengharapkan anak sbb masa tu umur dia near 30s.. lin nampak dia suka sangat.. nak dukung pusing2, lin spesis berat.. so dia peluk2 la istri dia ni! hahahaha

Terus mak lin rebus kan telur penyu.. untuk lin.. dari 6 biji tu, lin makan satu je ok! haha biasa la.. ngade2.. adik2 lelaki lin cakap " along boleh masuk fear factor!" hahaha sebab telur penyu kita rebus kejap je kan.. then kena sedut cair2! taruk kicap sikit! hehehe puas nya hati masa tu sebab dapat gak rasa telur penyu.. hehehe

lin lalui saat2 mengandung hingga lah melahir kan mudah je.. cuma awal2 mengandung tu, lin sakit2 perut macam period pain.. tapi rupa2 nya ada ovarian cyst.. masa tu 10 weeks pregnant.. sebab lin sakit, and after ultrasound, nampak nye cyst tu kena di buang.. terpaksa la lin di operate untuk buang cyst tu.. sedih jugak, sebab teringat baby dalam perut.. tapi doctor ckp, high risk if tak buang.. takut pecah dlm perut.. lagi bahaya to baby and me! no wonder lin ada period pain since start datang bulan..

Yang lain2.. tak de apa2.. lin tak de mabuk2 kepayang pun.. and can eat apa2 aje.. :):):) so, bermula lah zaman gemok lin.. sedap je makan apa nak.. hehehe sikit2 tu, macam cramp, sakit pinggang, lenguh sana sini tu biasa la orang mengandung kan.. :)

Sampai lah masuk minggu ke 38, lin dah rasa semacam je.. rasa macam ada air kluar sikit.. takut leaking, so, doctor suruh bed rest selalu.. tapi at 38 weeks, dah boleh bersalin kalau sampai waktu..

3hb februari 2005, lin rasa perut lin keras sangat.. baby gerak then senyap lama.. petang tu lin gi pasar malam.. jelajah pasar malam suka2 carik makan.. lepas magrib lin rehat je.. perut makin mengeras je.. tp lin ingat sebab banyak jalan siang hari tu..

Berpeluh2 lin.. masa tu musim panas .. dalam pukul 11.30 malam, lin mandi.. panas nya! masa tu en suami tengok TV.. lin gelisah je ni.. lepas mandi semayang isya'..
Masa semayang isya' ni, lin dapat rasa ada benda macam meletop and terus rasa ada air mengalir kat peha lin.. masa tu lepas mandi, pakai kain batik.. lin cakap kat en suami, dia suruh lin berehat, baring and relax.. dia cakap, may be lin byk sangat jalan tadi petang.. lin tak bagitahu ada air meleleh tu.. lin konpius, air apa.. ke terkencing dalam kain! hahahaha orang tak de pengalaman.. macam tu la..

dah dekat pukul 1 pagi tu, lin memang tak tahan dah.. lin dapat rasa kan the time comes! Lin pun cakap kat en suami, lin sakit, tak tahan.. apa lagi, gelabah kelam kelibut en suami lin! hahaha benda pertama dia buat, dia kol mak lin.. masa tu kami menyewa belakang rumah mak lin.. and lin pun 'disiapkan' oleh en suami ..kejap tu mak lin and adik lin, angah sampai.. cemas nya diorg.. hehe

Lin pun dah plan nak deliver baby kat Metro Specialist, kat Sp je.. check up pun kat sini.. operate buang cyst pun sama jugak.. sampai je hospital, my gynae, Dr Matthew (now Dr Mustaqim, he is Muslim now! :) ) terus check bukaan lin.. ternyata, laluan dah buka 3cm.. and air ketuban pun dah pecah.. bila dia seluk je ,kat tangan dia dah berdarah2 ok! macam nak nangis lin.. tapi still bertahan.. dah dekat pukul 2 pagi masa tu.. Doctor cakap, may be Subuh or pagi, lin will deliver.. seram sejuk je masa tu.. and of kos la ingat mati kan..

Sampai pukul 9 pagi, bukaan lin still 3 cm.. and lin di bawa ke labour room.. start la diorang induce lin! masa ni baru lah tahu, sakit nya !!!!!!!!! dah pukul 11 pagi macam tu, lin tak tahan sangat dah.. whereas, bukaan tak tunjuk any kemajuan.. dosage induce pun dah makin bertambah.. Lin pun mintak la di beri cucukan ephidural.. Yes, i was! tak tahan beb.. lepas injection tu, sakit sedikit kurang.. sama dengan kurang nya tenaga lin.. tinggal saki baki je.. masa tu rasa kalau bersalin ni, memang tak de harapan nak hidup dah.. lemah sangat2!

Dalam pukul 12noon macam tu, Dr Matthew cakap, dia akan buat last check up, if tak buka juga, we have to go for another option, which is caesarian!!! kalau ada buka, even 1 cm, boleh tunggu.. tapi tak boleh lama sangat, coz baby heart beat nampak tak baik.. masa tu sebab teringat kan anak, lin setuju je.. dengan air mata, en suami lin menanda tangani surat kebenaran itu..

Pukul 1 tengahari lin 'disiapkan' ke operation theatre.. takut .. itu lah perasaan lin.. tapi redha .. jumpa mak ayah lin.. diorg pun sama menangis.. masa tu, lin ingat lin tak jumpa lagi famili lin! En suami lin dibenar kan teman lin kat dalam OT sepanjang operation berjalan.. so, dia pun kena pakai baju khas siap cap and mask.. tapi, dia berdiri tepi kepala lin je..

Sebab semua procedure asas lin dah siap.. ephidural dah pasang.. drip kiri kanan dah siap, tunggu nak operate je.. before tu, Dr Matthew cakap kat lin, relax and rest.. memang masa tu lin dah exhausted sgt2.. layu je, tambah2 kena anasthetic kan.. tapi lin nampak en suami lin kat tepi lin.. sambil dia usap2 lin, lin nampak mata dia berair2.. sebab dia pakai spec, bertakung air mata ok.. hehe sayu sgt agak nye..

Kejap je, lin dengar suara baby nangis!!!!! en suami lin dengan terketar2 cakap kat lin "baby kita dah kluar sayang".. Alhamdulillah.. lepas dah potong tali pusat, midwife letak baby kat dada lin.. en suami lin dah tersengut2 kat tepi.. lin tengok baby kejap je.. sebab lin sendiri tak de kudrat!!! en suami cakap, he is a boy! :):):)

Sementara diorang bagi sedut lendir and letak anak lin kat bawah warmer, en suami lin di minta bersiap untuk azan kan zuriat sulung nya itu.. and lin masa tu dijahit balik.. masa tu lin dah 'hanyut' ke mana-mana ntah kot.. penat..lemah.. bersatu di situ..

Dalam pukul 6 petang, baru lin tersedar.. tengok2 dah ada kat ward pun.. en suami lin cakap, lin tak sedar kan diri lepas habes operation tu.. mula2 diorang letak lin kat pemerhatian tu.. bila tengok lin stabil, diorg hantar lin kat ward.. masa tu rasa macam kebas satu badan.. rasa macam sakit untut pun ada.. rasa peha kembang besar , terapung2 je.. nampak mak ayah di sisi ,senang hati lin..

And dapat jumpa my 1st prince, hilang rasa penat, letih semua.. cuma lin masih tak boleh bangun susu kan dia, sebab lin masih 'tak berasa' di seluruh tubuh.. suka sangat .. hepi sangat! :):):) dan bersyukur sangat2.. walaupun, akhir nya terpaksa di potong perut ini.. huhu

Lengkap lah rasa nya hidup lin and en suami.. kawan2 dan jiran datang bertandang tak putus.. rezki shakir melimpah ruah.. seronok lin..

Tapi, tak lama lepas tu.. shakir meninggalkan kami untuk selama2 nya.. luluh.. hancur ..kecewa ..dan pernah rasa nak turut menjejaki dia ke 'alam sana'.. :(:(:( kenapa shakir tinggal kan kami secepat itu.. akan lin cerita kan kelak pada kawan2 semua..

Cuma hari ni, lin terkenang kan hari lahir nya ke dunia ini.. walau seketika, cukup membuah rasa sayang yang mendalam pada shakir yang satu.. mama dan papa sayang kan shakir sampai bila2....

Al-Fatihah untuk anak lin, Nik Shakir Zufayri B. Nik Noorfadly

p/s : Gambar2 shakir masa newborn.. kualiti kurang, sebab lin snap kat album je.. masa tu kitorg tak de digi cam lagi.. :)


-----------------------------------------------------------------
DEARIE, sudi2 lah klik2 iklan kat bawah ni.. thanx a lot~ :)

3 comments:

lydzar said...

dugaan allah semua tu lin..

aku pon ingat lagi, kami ada dtg melawat lin n family on the day (malam) syakir pergi tu..mmg sedih..tabah lah..skg dh pon berganti dgn sepasang yg lain kan :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

thanx liza.. tapi tak penah terfikir hati lin akan diduga mcm tu.. kena redha je lah~

thanx liza, sebab ada kat sana masa tu.. alhamdulillah, mmg ramai yg dtg, sampai lin tak tahu sapa yg ada kat situ.. thanx ye dear :)

Alhamdulillah..pengganti 2 org ni lah penyambung nafas lin :) hrp2, shakir tak lupa kan mama di sini :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

teringat masa kami datang melawat kat hospital tu, kami xtau detail pasal shakir, ikhwan (mike) siap nak belikan hadiah or mainan utk baby..tapi ntah nape, tak jadi nak singgah..
xpe lin, kita hilang die di dunia..tapi kat 'sana' die tgh tunggu kan? sy pun teringat2 aisyah, walaupun die cume berada 5 bulan je dlm perut, tapi kesan nye pada saya, sampaikan fobia nak peknen lagi..dugaan semua tu..

sy sempat pegang shakir masa die kat atas katil..masa tu dah tak bernyawa..angah explain kat sy apa yg jadi kat syakir..masa tu baru sy tau..sabar ye lin..tuhan pinjamkan kejap je kat kita..sabar banyak2, dan alhamdulillah..Allah dah berikan didi dan dini sebagai pengganti.. :)

Related Posts with Thumbnails