Special Gift for ur loved one! Click banner yea~

Monday, January 10, 2011

TRILOGI CINTA ~ Tragis ke nyampah,...????

diariku,

Penat nya la hari ni.. dari pagi bangun subuh..then siap kan my nyawa, didi to school.. then, hati tiba2 rasa ngada2 nak tukar karpet lain kat living area kat bwh and famili hall .. hehehe slalu nya, lps en suami sampai rumah dlm pukul 8.15 am gitu, dia yg hanta didi, then bila dia dah balik dr hanta didi, we have our breakfast together wif anak dara kami, adini..

And slalu nya, breakfast ni punye la lama berborak .. tajuk pun kdg2 'luar kawasan rumahtgga'.. sambil2 la org kata.. and drag lama sampai masak utk lunch.. tapi tadi, habes je breakfast, lin cepat2 naik atas.. bagi clear apa patut, especially play room yg super sepah, sbb semlm mama layan AJL, anak buat sepah pun takpeeeee... hahaha while en suami, mcm biasa la dia.. layan pokok2 bunga and orkid dia ...

akhir nya, dapat jugak tukar karpet.. hehe berat la nak alih sofa even coffee table pun tak leh nak angkat.. berat bebenor! sbb ada en suami disisi, kena gunakan masa ni, before dia qada' tido dia jap nanti... hahaha

then noon, together we fetched didi and pegi somewhere.. buat apa..??? nanti la kalau jadi, lin update la pape later eh.. :):):) selesai 'urusan' itu, dekat kol 4pm baru sampai rumah.. cepat2 zohor and lunch cum dinner la kot.. hehehe sedap nya sambal belacan tadik!!! :P

en suami masih nite shift lagi mlm ni.. so, tadi lin sempat la melayan didi reading and colouring wif adini too.. dah lipat baju.. tgk2, kedua2 nyawa lin ini dah pun terlelap ... :):):) ada chance la lin nak tgk tv.... ;)

Baru teringat , isnin malam ada drama 'Trilogi cinta' ..produced by Rosyam Nor.. lin follow jugak cite nie.. sbb nya drama ni diadaptasi kan dari 3 buah novel cinta karya sharifah Abu Salem, yg lin super suka.. lin mmg minat membaca.. apa2 je pun takpe.. and novel salah satu nya.. berkotak2 novel dok beli.. sampai la dah beranak kan didi pun, sempat lagi lin baca novel ni.. lagi2, en suami lin byk 'support' minat lin.. hehe paham2 je dia.. hehehe tapi, start je bersalin kan adini, dah tak ada beli pun!!! ya Allah.. busy ya ampun!!! hahaha ada beli 2 tahun lepas.. 2 buah lin beli.. tp satu tak habes baca, satu lagi plastic sealer tu pun tak dan koyak kan lagi!!! hahaha so, now lin baca majalah je la.. MW and SDK wajib beli :):):)

And antara koleksi lin termasuk la 3 buah novel Sharifah Abu Salem yg rosyam nor jadi kan drama ni.. iaitu Tak Seindah Mimpi, Tak Semanis Impian and Tiada Lagi Mimpi ... and combine 3 ni, jadik la drama TRILOGI CINTA ...

Lin pun dah lupa2 ingat jalan cerita novel2 tu.. nanti nak korek, baca balik (kalau sempat!haha).. Awal episod drama ni hari tu, menunjukkan KECURANGAN SEORANG ISTERI , lakonan amyza aznan, sbg salmi, isteri pada hero drama iaitu rosyam, memegang watak razif..

Memang Salmi ni isteri yg membuat kecurangan and kekurang ajaran (btul ke..??) secara terang-terangan pada suami dia.. 10 tahun kawen, then boleh pulak ada laki lain kat luar.. anak2 yg sedang membesar, semua dapat kesan, akibat kecurangan @ kegatalan @ ketidak sedar dirian mak nye tadi... geram nye!!!!! and now, si isteri tu Allah bayar cash, accident, lumpuh ke apa ntah, baru nak sedar diri.. ingat suami.. ingat anak.. baru nak ingat Allah!..



Bukan lin nak review drama ni.. tapi lin paling ngeri plus geli ngan bini orang yg 'main belakang' ni.. tolong la ye.. kalau boleh, elakkan la.. dan minta doa byk2 pd Allah, supaya kita ni tak di uji dengan dugaan yg seberat itu.. ingatan utk lin jugak la.. lin percaya, smua yg dah jadi wifey and mommy kat sini, sure dah bulat hati, diri kita ni utk suami and anak2 kan.. tapi, kita tak tahu, bila2 Allah boleh balik kan hati ni nak menguji iman kita.. ingat tak pd Dia.. ke main harung je, janji seronok... kan... so, doa sama2 la ye..

berbalik kesah isteri tak sedar diri yg curang depan and belakang suami ni, cerita ni memang wujud dlm masyarakat kita kan.. lin sendiri nak share kisah benar, kisah bini org curang ni.. tujuan nya dapat la iktibar utk kita ye.. sbb lin mmg geram plus meluat la tgk isteri and mak2 org yg sanggup buat mcm ni.. korang pun mesti ada terbaca dalam paper before2 ni... kes isteri curang ditangkap khalwat, hasil aduan si suami yg tak tahan dah nak sama2 dosa ngan isteri curang ni... kan..?? penah tak..??



Bila Allah kasi petunjuk.. kasi cash balasan dunia kat si istri ni, baru lah nak sedar diri kan.. tragis ke nyampah..???? lin dua2 ada... tragis la, sbb si suami and anak2, masih boleh terima si pompuan ni tadi.. and ada yg senang2 je memaaf kan si istri ni kan... and MENYAMPAH sangat2 sbb si istri ni dah terhantuk, baru nak terngadah...!! hari tu, suka sgt buat pasal.. alih2, balik kat kluarga sendiri jugak.. december hari tu, ada drama tajuk apa ye.. lupa lin.. lakonan rita rudaini and zamarul hisyam.. kisah istri curang gak la.. mmg menangis lin, masa anak2 diorg peluk kaki ayah diorg soh pujuk mak nya ni , yg dah dibuntingkan org lain, tggal sama2 mcm dulu... sedih kan...



Kesah lin yg nak share ni, happened pd kwn lin.. citer nya, bermula dari Facebook la.. si istri and suami, kedua2 nya ada akaun FB.. and dalam FB jumpa la balik kwn2 lama.. and possibility nak jumpa pakwe/makwe lama tu mmg ada la kan.. tak salah kalau nak kawan je kan.. tinggal lagi, kena pandai handle la.. tak payah la nak masuk sampai ke dalam benar kan..

Satu hari, si istri saje2 je check private msg (PM) suami dia kat FB.. husband and wife ni saling telus la konon nya..so, bole je nak tgk FB pasangan kita.. (lin and hubby pun do the same, so no hiding2 ye).. si istri, ternampak pvt msg yang bertalu2 masuk kat inbox si suami, dr seorg wanita.. and si istri dah bole agak, ni scandal lama suami dia.. berdasar kan msg yg berbalas2 kat inbox tu..

And setelah di check, 'wanita' itu telah berkawen dan punya cahayamata.. tapi, msg2 yg dihantar pd si suami, senang cerita , macam kita tengah catch up latest update and MEMORY lampau masa together2 dulu...!!!!!! Sbg suami yg tahu batas, and may be dia aware si istri pun bole log in ID dia, at certain stage, si suami x relpy dah msg 'wanita' itu .. and tak jugak mendelete msg2 itu, sbb bagi suami, tak de apa nak sorok pun.. kalau dia delete , lagi tak jujur nama nya.. sound likes true jugak.. tapi, bagi si istri, mmg dah panas berapi la dlm dada.. haha tak yah cite la apa jadi ye.. tahu2 jela.. huhu~ kalau dibiar kan, tak mustahil 'terjalin kembali' kan.. mana tahu 'wanita' tu pandai merayu ke kan...

yang lin geram, si 'wanita' tak sedar diri tu.. kenapa ye..?? tak leh terima hakikat ke, jodoh semua keje Allah..?? bercinta bagai nak rak pun, walaupun saling mengenali kluarga pakwe/makwe kita tu, tapi kalau BUKAN JODOH, tak de apa yg boleh taut kan pertalian tu... lin penah dengar kat dalam Semanis Kurma, ustaz wan akasyah pesan, pada suami dan istri, JANGAN DEKATI CINTA LAMA..BIMBANG BERTAUT KEMBALI.. APATAH LAGI, KALAU PIHAK PEREMPUAN ITU DAH MENJADI ISTRI ORANG.. HARAM HUKUM NYA DAN BERDOSA ...

Tapi, kalau 'perjumpaan' semula itu, dengan niat and hati yg ikhlas, hanya nak menjalin ukhwah dan melibat kan pasangan masing2 jugak, kluarga jugak, insyaAllah.. yg penting, kuat ke iman di dada tatkala syaitan membisik menduga menggoda kita dgn memori2 lama itu..??? tepuk dada, tanya iman, fikir lah dengan akal..

Wahhhhh... dah macam ustazah pulak rasa nya... hahaha bukan nak berceramah ye kwn2 sekalian.. lin juz nak ingat kan diri sendiri and all wifey2 kat luar sana, selagi suami kita dapat menjalankan tanggungajawab dia, memenuhi KEPERLUAN dan KEWAJIPAN bukan kehendak semata2 yg sepatut nya pd isteri dan anak2, bersyukur lah pd Allah.. berdoa lah, kehidupan keluarga yg lebih harmoni dah berkaseh sayg.. Jangan lah cuba2 nak 'mencari cinta' lelaki lain pulak ye.. Kalau si suami tu perangai dan perbuatan nya sgt menyakit kan hati pun, jangan guna alasan itu untuk memadu kaseh dgn lelaki lain.. guna kan lah saluran yg ada.. pejabat syariah ke.. mahkamah ke.. talian Nur ke kan.. tak pun, may be ahli kluarga kita sendiri bole tolong.. mak ayah.. MIL FIL.. kan...???

And tak bermakna lah lelaki yang berhidung belang tu lin senarai kan sbg tak bersalah yeeeeeeeee!!!!!!! yang ni kita citer lain nanti.... nanti, panjang sangat pulak ahli2 jemaah lin nak membaca bebelan lin ni... hahaha sori la.. ter'emosi' pulak entry ni... lin kesian kat anak2, yg terpaksa jadi penonton perangai gatal mak dia! sungguh kesian~

p/s : Bukan nak membuka pekung sapa2.. juz nak share and meluah rasa dan pendapat.. lin kan wifey... :):):)

4 comments:

ummi mien said...

hehe...sbb tu la aku tak berapa nka fbing sgt. dr asal2 tak tau khabar berita tetiba dpt contact tak ke naya. muahaha...papepon baik kita mengelak dengan mencegah diri kita ngan tidak mengcontact semula ex kita kan.

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

eh,mcm penah baca je novel yg lin sebut tu..haa..best kan cite die?

yup, betul tu..takut jugak kalau jadi mende2 cmtu..mintak dijauhkan..mmg la skang ni kite tgk hubby, kite percaya, tapi belakanag kita, tak tau kan? byk lagi cara lain selain drpd fb actually..doa lah selalu, semoga Allah lindungi rumahtangga kita..aminnn.. :)

MAMASYAZA said...

kalo dah ada suami tu, jaga jelah suami yg sorang tu, tak perlu, menggatal lagik dibelakang. akak pun menyampah. tpi citer trilogi cinta tu, akak pun tak ketinggalan tgk, best citer tu.
tambah2 tok umi, kalo rosyam nor berlaku aje, sahih tak bergerak, dah kaku keras le depan tv

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

mien : ye mien.. jgn ngada2 nak carik ex kita.. ingat pesan ustaz wan aksyah.. hehehe

ainie : sy tahu, awak pun suka baca novel.. hehe
tu la ainie.. nampak mcm ok kan laki kita,, depan2 tak tahu.. tp lin paling takut, lin yg berpaling.. huhuh hodoh bunyi nya kan! geli pun ada :P

kak sue : akak pun layan eh... haha tp lambat sgt start and habes la.. sian kat anak2 nak tido sambil 'ngopek' mak dia ni.. kak sue penah denga tak kes2 istri x sdr diri curang ni.. geram kan.. malu bg pihak pun ada gak..

Related Posts with Thumbnails